fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija Hidrokele testisa (vodene kile)

Hidrocela operacija

Hidrokela – vodena kila (Hydrocela) predstavlja kolekciju tečnosti unutar skrotuma (mošnica) koja prati processus vaginalis, odnosno izbočenje trbušne maramice unutar skrotuma. Nastaje zbog nedostatka kanala koji spaja trbušnu šupljinu sa mošnicama. Latinski naziv: Hydroceletunicae vaginalis testis, eng. Hydrocele.

Češće se javljaju kod dece, ali se mogu javiti i kod odraslih. Hidrokela je anomalija dečaka, dok se kod devojčica javlja slično stanje nazvano Nuckova cista.

Hidrokela predstavlja relativno benigno stanje koje ne mora narušiti zdravlje deteta, ali kod velikih hidrocela, može da dođe do pojave velikog pritiska na testise i pojave njihove atrofije sa posledičnim sterilitetom.

Hidrocela kako izgleda

Najčešće je urođena, a može biti i stečena, usled povreda, infekcije itd. Najveći broj hidrocela nema simptoma. Manifestuje se otokom skrotuma, bezbolno uvećanje jednog, ili oba skrotuma (mošnice), ili kod starijih osećaj pritiska sa strane na kojoj je testis. Hidrokela se dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom testisa.

Veličina hidrokele može da se smanji u ležećem položaju i da se poveća u stojećem položaju.

Specijalisti urologije dr Nikola Lukač i dr Uroš Babić obavljaju u Atlas opštoj bolnici sve vrste uroloških intervencija i operacija..

 

Vrste hidrokele

Nekompletna obliteracija procesus vaginalisa peritoneuma dovodi do stvaranja komunikantne hidrokele, samostalne ili povezane sa intraskrotalnom patologijom (hernija). Javlja se kod 80–94% novorođenčadi i kod 20% odraslih.

Nekominikantna hidrokela nastaje sekundarno kao posledica manje traume, testikularne torzije epididimitisa, operacije varikokele, ili se može javiti kao recidiv nakon primarnog tretmana komunikantne hidrokele.

Komunikantna hidrokela varira u veličini, zavisno od aktivnosti. Dijagnostikuje se na osnovu fizikalnog pregleda i anamneze, otok je providan i prosvetljenje skrotuma olakšava dijagnozu. Ako postoji sumnja na intraskrotalnu masu treba uraditi i ultrazvuk. Takođe, treba obratiti pažnju da li postoji oboljenje sa kontralateralne strane.

Vrste hidrocele

Kada se operiše hidrokela?

Hirurška operacija se radi ukoliko se hidrokela ne povuče spontano.

Operacija hidrokele je laka rutinska operacija i izvodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Traje oko pola sata. Prilikom operacije se odstranjuje postojeći kanal kroz koji cirkuliše tečnost. Rana hirurgija je indikovana kod sumnje na istostranu preponsku kilu ili skrivene testikularne anomalije i drugu patologiju. Kod dece operacija je ligiranje-podvezivanje procesusa vaginalisa kroz ingvinalnu inciziju ostavljajuci distalni kraj otvorenim. Najdistalniji deo hidrocele oko testisa se konzervira i tako sačuvan kasnije čini ovojnice – zaštitu testisa.

 

Oporavak nakon operacije hidrokele

Hospitalizacija je kratkotrajna – pacijent ukoliko je sve u redu  istog dana ide kući ili ostaje jedan dan. Već nakon 2 nedelje može se vratiti sportu i aktivnostima u punom obimu.

Nekada je potrebno ostaviti  dren na mestu intervencije. Kompletan oporavak traje oko 3 nedelje i preporučuje se nošenje skrotalnog suspenzora i stavljanje hladnih obloga kako bi se smanjio otok nakon operacije.

 

Pozovite naš call centar na telefon 011 785 88 88 za sve dodatne informacije.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24