fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija preponske kile

operacija-preponske-kile 2020

Kila sama po sebi nije opasna, ali se vrši njeno hirurško lečenje zbog mogućih komplikacija. Ukoliko ste operaciju odlagali, sada je pravi trenutak da rešite ovaj problem jer je trenutno najpovoljnija cena za operaciju kile.

Operacije kile izvode specijalisti Centra za opštu hirurgiju Atlas bolnice:

Doc. dr Đorđe Knežević – specijalista opšte hirurgije koji se bavim veoma komplikovanim operacijama iz oblasti opšte hirurgije. Doktor Knežević je stalni član I hirurške klinike Kliničkog centra

ass dr Đorđe Knežević

 

dr Nemanja Zarić – specijalista opšte hirurgije, načelnik hirurškog bloka Atlas bolnice, koji je svoje iskustvo sticao radeći na velikom broju veoma zahtevnih hirurških intervencija na Kliničkom centru Srbije.

dr Nemanja Zarić

Kako nastaje preponska kila?

Preponska kila nastaje kada meko tkivo – najčešće je to omentum ili deo tankog creva prođe kroz oslabljeno mesto u trbušnom zidu.

Preponska kila i ne mora davati simptome. Može se otkriti slučano u toku fizikalnog pregleda. Međutim, daleko je češća situacija da se kila vidi i oseća. Vidljivija je kada osoba stoji uspravno, prilikom kašlja ili naprezanja.

Znaci i simptomi preponske kile

Preponska kila je uglavnom vidljiva spolja i nalazi se s jedne strane stidne kosti ukoliko je jednostrana, a ukoliko je obostrana vidljive su dve kile –  svaka sa jedne strane. Može se javiti osećaj pečenja, bola ili pretakanja u njoj. Nisu retki nelagoda ili bol u preponama naročito prilikom savijanja tela, kašlja, podizanja tereta… U preponama se može javiti osećaj pritiska, težine, vučenja… Ukoliko se spusti do skrotuma može se javiti bol i otok u predelu testisa.

Preponska kila je češća kod muškaraca

Preponska kila kod novorođenčadi i dece nastaju zbog slabosti trbušnog zida koji je pristuan pri rođenju. Kila se češće javlja kod muškaraca u svim životnim dobima u odnosu na žene. Kod muškaraca se testisi stvaraju u trbušnoj šupljini i zatim spuštaju u skrotum kroz ingvinalni kanal koji se posle toga zatvara. Ukoliko se uspešno ne zatvori ostaje oslabljeno mesto. Slabost može nastati i kasnije u životu naročito nakon povrede ili hirurške intervencije u trbušnoj šupljini. Bez obzira da li postoji predispozicija u vidu oslabljenog zida kila može nastati posle napora, podizanja tereta, gojaznosti, hroničnog kašlja, trudnoće…

 

Faktori rizika za nastanak kile

muški pol, postojanje bliskih rođaka sa kilom, hronični kašalj, hronični zatvor, povećana telesna težina, trudnoća, zanimanja koja uključuju dugotrajno stajanje ili težak fizički rad, ranije postojanje kile…

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24