fbpx

Operacija proširenih vena kao najefikasnije rešenje

26-09-2017
Proširene vene

Mnogo je osoba koje se u letnjem periodu žale na noge koje su “teške kao olovo”. To je zbog toga što letnje vrućine izazivaju zaostajanje krvi u venama, zapaljenja i oticanje nogu. Osobe sa ovim problemom se osećaju tromim i umornim, a i estetski momenat nije manje bitan. Baš u letnjem periodu, kada smo svi lakše obučeni, proširene vene postaju izraženije. Mnogi će probati da ovaj problem premoste upotrebom lekova, elastičnih zavoja, čarapa i raznih pomoćnih lekovitih sredstava. Ipak jedino pravo rešenje u velikom broju slučajeva je operacija proširenih
vena. Specijalisti vaskularne hirurgije iz Atlas opšte bolnice će nam približiti problematiku proširenih vena.

Šta su proširene vene?

Za vene na nogama kažemo da su proširene kada izgube sposobnost odvođenja krvi iz nogu prema srcu. Važnu ulogu u funkcionisanju vena igraju venski zalisci (male pregrade) koji održavaju tok krvi u nogama suprotno gravitaciji. Ukoliko su zalisci oštećeni, krv počinje da se zadržava u donjim delovima vena, koje počinju da se šire. Kada je cirkulacija na taj način otežana, stvara se mogućnost za zapaljenja vena i pojavu tromba.

Simptomi

Pacijenti sa proširenim venama se najviše žale na osećaj težine u nogama, bolove, koji su izraženiji pri dugom stajanju i sedenju, oticanje nogu i zglobova, umor, osećaj napetosti, žarenje, bockanje, svrab, nemir u nogama, kao i na pojavu tvrdih i bolnih kvrga na nogama (tromboza površinskih varikoznih vena).

Rizici

Ovaj zdravstveni problem ima skoro polovina žena i oko dvadeset posto muškaraca. Smatra se da najvažniju ulogu kod proširenih vena igra genetika, a u rizične faktore spadaju i životne navike pojedinca. U trudnoći se naročito stvaraju uslovi za njihov nastanak. Među rizicima se izdvajaju dugo sedenje ili stajanje, prekomerna telesna težina, neke hormonske terapije, hronična opstipacija i oralna kontracepcija. Ravna stopala i sa njom povezana loša statika takođe utiču na lošiju vensku cirkulaciju. Neki smatraju da su proširene vene bolest koju čovek duguje
evolucijskom podizanju na dve noge.

Kako izgleda operacija proširenih vena?

Klasična operacija, koja je kod nas i najpopularnija, izvodi se u epiduralnoj ili spinalnoj, a po potrebi u opštoj anesteziji. Operacija proširenih vena traje od jednog do dva sata i spada u lakše operativne zahvate sa malim brojem komplikacija. Preporučuje se pacijentima kod kojih drugi vidovi lečenja nisu dali efekat. I u slučajevima gde su se pojavili prvi znaci akutnih komplikacija, hronični venski zastoj ili vitalne komplikacije (plućna embolija). Operacijom mogu da se uklone oboleli delovi venskog sistema (magistralne vene) ili delovi površinskog venskog sistema.

Operacija proširenih vena

Najčešće se radi o podvezivanju ušća magistralnih vena u preponskom delu ili iza kolena, nakon čega se uz pomoć sajle koja se plasira, vena uzvlači napolje. Izbegava se operacija na obe noge istovremeno. Pacijent u bolnici boravi najčešće dva dana, dok oporavak u kućnim uslovima traje oko tri do četri nedelje. Odmah nakon operacije se stavljaju kompresivni zavoji i elastična čarapa, koji se nose do kraja perioda oporavka. Nakon toga se pacijent vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Poverenje samo najboljima

Atlas opšta bolnica pruža vrhunske usluge savremene dijagnostike i hirurgije u prijatnom ambijentu sa najsavremenijim uređajima u centru Beograda. Nije potrebno da se prijavljujete na liste čekanja i povećavate rizik po svoje zdravlje. U Atlas opštoj bolnici u jednom danu možete obaviti svu potrebnu dijagnostiku i dogovoriti odgovarajući hirurški zahvat. Stručan tim bolnice je pripremino sve potrebne informacije koje čine da postupak od prijema do intervencije prođe što jednostavnije.