fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija – Ugradnja veštačkog kuka

operacija kuka - atlas bolnica

Kuk je najveći zglob u telu čoveka čija je uloga da održava statiku i simetriju tela. Uz pomoć kuka se izvode svi složeni pokreti nogu i trupa. Omogućava pokrete tri glavne osovine (sagitarnoj, uzdužnoj i poprečnoj). Ograničen je čvrstim vezama koje mu daju stabilnost i prožet je krvnim sudovima i nervima, koji ga čine osetljivim. Podržava težinu i balans tela u statičkom i dinamičkom položaju i štiti unutrašnje organe.

Bez obzira na veliku stabilnost i čvrstinu zglob kuka je podložan velikom broju oštećenja i povreda. Prelomi kuka i druge povrede su najčešće kod starih osoba, ali je moguće i da vrlo mladi imaju probleme za koje je operacija kuka jedino rešenje.

Bol u kuku

Ukoliko je bol u kuku intenzivan, hronični bol, koji postaje sve jači, naročito pri penjanju uz stepenice, a pokreti sve ograničeniji, vreme je za razmatranje operacije ugradnje veštačkog kuka. Bol vremenom neće postati slabiji, naprotiv, javljaće se i pri sedenju i ležanju. U novije vreme se proteza kuka ugrađuje svim osobama sa hroničnim bolovima u kukovima.

Artroza kuka

Artroza kuka (koksartroza) je progresivna bolest pri kojoj se dešavaju degenerativne promene hrskavice na površini kostiju kuka. Tada se javljaju jaki bolovi u kuku, koji u početku budu izraženi pri pokretima, a kasnije i prilikom mirovanja. Prvi simptom je bol u preponi pri hodu i oslanjanju na nogu, a moguća je pojava bola u kolenu. Artroza uzrokuje značajno opadanje kvaliteta života pacijenta jer se pokretljivost kuka sve više smanjuje. Lečenje se izvodi operativnim putem, ugradnjom veštačkog kuka.

Prelom kuka

Pojmom prelom kuka obuhvaćene su različite vrste preloma ovog zgloba, ali se uobičajeno odnosi na prelome gornjeg dela butne kosti u blizini spoja sa karličnom kosti.

U zavisnosti od mesta, vrste i jačine preloma simptomi mogu da budu različiti, ali u svakom slučaju njih čini bol različitog intenziteta i ograničenost, odnosno nemogućnost pokreta povređene strane.

Tim ortopeda Atlas opšte bolnice izvodi složene i savremene intervencije na kuku radi očuvanja njegove funkcije i stabilnosti.

Terapija preloma kuka, u zavisnosti od kliničke slike, može biti konzervativna ili hirurška.

U konzervativne metode spadaju dugotrajna imobilizacija odnosno mirovanje bolesnika, uz primenu lekova kao što su analgetici i kortikosteroidi, ali ovaj terapijski pristup je vrlo često nedovoljan i rezervisan za mali broj pacijenata sa lakšim prelomima.

Najčešće je neophodna hirurška intervencija (operacija kuka), a u nekim slučajevima je neophodna i ugradnja veštačkog kuka.

Operacija kuka – ugradnja vestačkog kuka

Ugradnja vestačkog kuka je često jedina mogućnost za lečenje bolesti i povreda ovog zgloba. Nove tehnike koje se primenjuju i nove vrste materijala za proteze su uvećale izdržljivost proteza, koje traju preko dvadeset godina. Takođe, značajno su smanjile trajanje operacije i postoperativnog oporavka. Među najčešćim indikacijama za operaciju kuka su prelom, artroza, reumatizam, osteoporoza, razvojni poremećaj kuka, koji nastaje pri rođenju i razne povrede.

operacija kuka

 

U Atlas opštoj bolnici primenjujemo bescementne i cementne implante, u zavisnosti od starosti pacijenta i stanja zgloba koji se operiše. Bescementni implanti se koriste kod pacijenata koji su mlađi od šezdeset pet godina i imaju očuvanu koštanu strukturu, dok se cementni koriste kod starijh pacijenata. Nove vrste biomaterijala omogućavaju brži oporavak i dugotrajniji rezultat operacije.

Priprema pred operaciju obuhvata fizički pregled, EKG, snimak pluća, analize krvne slike i funkcije bubrega i jetre, kao i upoznavanje sa istorijom bolesti. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od sat ipo do tri sata, u zavisnosti od stanja pacijenta. Prilikom intervencije se zamenjuje glavica butne kosti i čašica. Nakon operacije pacijent neko vreme provodi na intenzivnoj nezi, a nakon smeštanja u apartman kreće sa rehabilitacijom uz pomoć fizioterapeuta.

Oporavak i trajanje proteze

Pacijentu se sugeriše da ubrzo nakon operacije počne sa zatezanjem mišića nogu, kako bi se oporavak ubrzao. Ustajanje iz kreveta uz pomoć pomagala se praktikuje već dan nakon intervencije. Preporučuje se da nekoliko nedelja pacijent ne stavlja kuk u položaj od 90 stepeni, što znači da je potrebno prilagoditi veliki broj svakodnevnih radnji. Prekrštanje nogu takođe nije preporučljivo u dugom vremenskom periodu. Prvih nekoliko nedelja pacijent treba da leži leđima bez okretanja na stranu.

Da bi ugrađena proteza trajala duže i funkcionisala bez problema potrebno je pridržavati se savetovanih pravila ponašanja u periodu oporavka. Pacijenti treba da budu aktivni i da ne opterećuju kuk prekomernom težinom. Život sa veštačkim kukom se, nakon oporavka, odvija isto kao i pre operacije. Pacijenti ne osećaju da imaju implant u sebi. Mlađe osobe sa veštačkim kukom se čak vrate bavljenju sportom.

U Atlas opštoj bolnici operacija kuka podrazumeva ugrađuju veštačkog kuka u skladu sa individualnim potrebama, uz primenu najnovijih metoda i materijala. Pacijenti se veoma brzo oporavljaju i operacija im ostaje u sećanju kao veliko olakšanje.

Za sva pitanja zakažite konsultacije sa našim specijalistima ortopedije sa traumatologijom na telefon +381 11 785 88 88  i trajno se rešite bola.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24