fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija kuka

Operacija kuka je najčešće jedini izbor pri ozbiljnim povredama kuka ili artroze kuka što često podrazumeva i ugradnju proteze, odnosno veštačkog zgloba (veštački kuk).

Kuk spada u pokretne zglobove, najveći je i jedan od najvažnijih zglobova, budući da ima nezaobilaznu ulogu u razvoju i očuvanju pravilne arhitekture celokupnog lokomotornog sistema, odnosno statike i simetrije tela.

Operacija kuka
Kuk

Zbog toga je razumljivo da prevencija povrede kuka zauzima posebno mesto sa aspekta očuvanja zdravlja i normalne pokretljivosti svakog pojedinca, ali i sa zdravstveno – ekonomskog aspekta.

Prelom kuka – operacija kuka

Pojmom prelom kuka obuhvaćene su različite vrste preloma ovog zgloba, ali se uobičajeno odnosi na prelome gornjeg dela butne kosti u blizini spoja sa karličnom kosti.

U zavisnosti od mesta, vrste i jačine preloma simptomi mogu da budu različiti, ali u svakom slučaju njih čini bol različitog intenziteta i ograničenost, odnosno nemogućnost pokreta povređene strane.

Tim ortopeda Atlas opšte bolnice izvodi složene i savremene intervencije na kuku radi očuvanja njegove funkcije i stabilnosti.

Terapija preloma kuka, u zavisnosti od kliničke slike, može biti konzervativna ili hirurška.

U konzervativne metode spadaju dugotrajna imobilizacija odnosno mirovanje bolesnika, uz primenu lekova kao što su analgetici i kortikosteroidi, ali ovaj terapijski pristup je vrlo često nedovoljan i rezervisan za mali broj pacijenata sa lakšim prelomima.

Najčešće je neophodna hirurška intervencija (operacija kuka), a u nekim slučajevima je neophodna i ugradnja veštačkog kuka.

Endoproteza kuka (veštački kuk)

Operacija kuka – najčešći razlog ugradnje totalne endoproteze zgloba kuka je artroza kuka ili prelomi (bilo sveži ili zastareli).

Kakve artroze mogu biti

Kod primarnih artroza nije poznat razlog nastanka artroze, dok sekundarne artroze nastaju zbog reumatskog ili sličnog oboljenja, kao i post traumatskih stanja ili ranijih operacija.

Operacija kuka sa ugradnjom totalne endoproteze, odnosno veštačkog kuka (veštački kuk), u Atlas opštoj bolnici je jedna od najčešćih i najuspešnijih operacija u ortopediji. Moderne tehnologije izrade proteza kuka, kvalitetni biomaterijali i napredna operativna tehnika omogućavaju brz postoperativni oporavak i potpun nestanak bola koji je bio prisutan pre operacije.

Vrste proteza kuka

Prilikom izbora vrste proteze svakom pacijentu se pristupa individualno i uzima u obzir mnogo faktora. Neki od njih su starosno doba pacijenta, stepen oštećenja zgloba kuka, anatomske karakteristike, očekivani stepen telesne aktivnosti, prvobitne bolesti ili prethodne intervencije.

Bescementne proteze kuka se ugrađuju mlađim pacijentima sa neophodno očuvanom koštanom strukturom koja će urasti u protezu i ostvariti čvrstinu. Ovaj tip proteze se ujedno i ugrađuje kod većine naših pacijenata.

Kod starijih pacijenata i pacijenata s neadekvatnom kvalitetom kosti (najčešće osteoporoza) ugrađujemo cementnu protezu. Starost pacijenta je samo jedan od faktora koji utiče na odluku o vrsti ugradne proteze.

Revizija totalne proteze kuka (reoperacija kuka)

Revizija totalne proteze kuka ( reoperacija kuka ) je danas standardna procedura, kako u našoj ustanovi, tako i u svetu. S porastom broja operacija ugradnje totalne proteze kuka sve je više revizija kuka (reoperacija kuka)

S vremenom dolazi do sitnih pomaka u koštanom ležištu i trošenja materijala proteze, što uzrokuje bolove prilikom kretanja, koji se s vremenom mogu pojačavati.

Iz tih razloga, potrebno je jednom godišnje obaviti ortopedski pregled i napraviti RTG snimak operisanog kuka.

Osim saniranja preloma, povrede i ugradnje proteze kuka značajno mesto zauzimaju i takozvani biološki zahvati i intervencije gde se obolela funkcija zgloba dovodi u fukcionalno stanje uz pomoć regenerativnih terapija  ili bioloških operacija  bez ugradnje veštačkog kuka, uglavnom kod mlađih osoba.

Kako se izvodi postupak operacije kuka

Nakon preoperativne pripreme i odluke lekara opšte bolnice Atlas koja vrsta anestezije je najadekvatinja (blok anestezija, spinalna ili opšta anestezija) pristupa se operaciji.

Bitno je napomenuti da je oštećenje muskulature minimalno, što omogućava brzu rehabilitaciju uz očuvanu funkciju mišića kuka. Klasična ugradnja totalne endoproteze u Atlas opštoj bolnici obično traje oko 90 minuta.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Ortopedija – Kuk

Eksperti iz oblasti: Ortopedija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24