fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ortokin metoda – rešenje za bolove i povrede u zglobovima

orthokin terapija

Ortokin (Orthokin) metoda je terapija kojom se na jedinstven način leče bolovi u zglobovima, povrede tetiva, ligamenata i mišića bez dodataka lekova i drugi stranih supstanci. Ova metoda je u potpunosti biološka i sprovodi se u centru za orthokin terapiju Atlas opšte bolnice. Doc. dr Vladan Stevanović poseduje licencu za primenu orhokin terapije.

Novo u ponudi Atlas bolnice su i ORT-ART paketi.

U Atlas bolnici formirali smo pakete ORT-ART koji su kombinacija artroskopije i Ortokin terapije. U jednom aktu hirurg obavlja minimlano-invazivnu artroskopsku proceduru na problematičnom zglobu i ujedno aplikuje autonomni kondicionirani serum koji se komercijalno naziva Othokin.

Ortokin terapija – kuk, koleno, rame po ceni od 152.000 RSD

Ortokin terapija za kičmu po ceni od 195.000 RSD

Ortokin terapija se može aplikovati i ambulantno bez artroskopije. U tom slučaju pacijent dolazi na 3 aplikacije ortokina u određenom vremenskom razmaku. Kod kolena je potrebno 5 terapija u razmaku od 7 dana.

 

Doc. dr Vladan Stevanović: “ Jedna od značajnih bioloških metoda koju koristimo jeste takozvani autonomni kondicionirani serum koji su komercijalno naziva orthokin. Radi se o jednom produktu krvi pacijenta koji se priprema na dosta poseban način. Izdvajaju se komponente koje u sebi sadrže blokatore zapaljenske reakcije i omogućavaju da se svaka dalja biološka aktivnost normalno sprovodi „.

Koja je razlika između Ortokin metode i metoda koje koriste krvnu plazmu?

Doc. dr Vladan Stevanović: “ U ovom slučaju isto se izdvaja krv, ali se ona specifično priprema što podrazumeva da se inkubira na  37 stepeni između 6 i 9 časova, čime bi se probudila krv da se stvore anti-zapaljenske materije. Zatim se ona inkubira, potom se centrifugira u posebnim aparatima i nakon toga taj serumski deo, koji izdvojimo, možemo koristiti kao biološku terapiju“

Orthokin terapija - Opšta bolnica Atlas

Ova procedura postoji skoro 20 godina, ali samo nekoliko lekara u Srbiji ima licencu da sprovodi Ortokin terapiju. Edukacije se obavljaju u Dizeldorfu. Doktor Stevanović je i edukator koji obučava druge lekare i daje im licence.

Doc. dr Vladan Stevanović: “ Radi se o proceduri koja je potkrepljena radovima, odnosno jednom literaturom kao što je evidence-based procedura. Zbog tog razloga smo i prihvatili da je koristimo u našoj bolnici, na našim pacijentima, kao jedan dodatak hirurškoj tehnici koju sprovodimo“.

Pacijentkinja ima početno degenerativno oštećenje zgloba kolena. Oštećenje je nastalo kao posledica ranijeg bavljenja sportom i drugim radnim aktivnostima.

Orthokin terapija

Doc. dr Vladan Stevanović: “ U pitanju su oštećenja meniskusa i hrskavice, sa udruženim cističnim promenama u predelu mekih i koštanih tkiva kao i okolnih burzalnih struktura. To izaziva izuzetno velike bolove, otoke, ograničenu pokretljivost i ograničen kvalitet života – kako u svakodnevnom životu tako i na radnom mestu“.

Doktor Stevanović je opisao šta i kojim redom radi u operacionoj sali

Doc. dr Vladan Stevanović: “ Ideja ove operacije je da se prvo otklone sva mehanička oštećenja. Naravno uklanjamo ih artroskopski – minimalno invazivnom metodom. To podrazumeva jednu opsežnu, žargonski rečeno „toaletu“ zgloba, odnosno čišćenje oštećenih delova  meniskusa, hrskavice i koštanih struktura. Ono što je posebna „pikanterija“ u ovoj hirurgiji jeste dodatak biološkog preparata koji se naziva ortokin. Orthokin je napravljen od krvi pacijentkinje, posebnom tehnikom. Orthokin sadrži veliki broj antiinflamatornih faktora, blokatora, receptora, interleukina 1. On nam omogućava da upalne strukture koje uprkos našoj operaciji mogu nastaviti da budu uzrok bola i njene nesposobnosti, rešimo na ovaj biološki način.“

Atlas opšta bolnica poseduje licencu za sprovodođenje Ortokin terapije, kao i licencirane doktore koji primenjuju ovu proceduru. Pacijenti mogu da budu različitog životnog doba.

Orthokin metoda

Doc. dr Vladan Stevanović: “ Jednu grupu čine mlađi pacijenti kojima, nakon hirurške intervencije, možemo dati podršku ili u blagim početnim fazama određenih degenerativni oštećenja npr. hrskavice ili meniskusa. Druga kategorija su stariji pacijenti kod kojih ne planiramo hirurgiju iz raznih razloga. U slučaju da ne žele, plaše se, imaju veliki broj komorbiditeta pa ne može da se izvede ili prosto nisu sada spremni za hiruršku proceduru, njima dajemo orthokin terapiju u sve zglobove kao i rame, lakat, skočni zglob, koleno, kuk da bi odložili operaciju odnosno poboljšali im značajno njihov kvalitet života.

Ortokin je aplikovan na kraju hirurške intervencije. Za mesec dana planirana je operacija i drugog kolena. Posle višemesečne rehabilitacije, snimak magnetne rezonance, pokazaće objektivne rezultate intervencije. Vrlo je važno kakav će biti subjektivni osećaj pacijentkinje.

 

Ceo prilog možete pogledati OVDE

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24