fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Profesor doktor Dmitry Popkov – specijalista ortopedije

Dr Dmitry Popkov -atlas opsta bolnica

Doktore Dmitry Popkov, da li možete da nam se predstavite?

profesor dr Dmitry Popkov - Atlas bolnica

Ja sam Popkov Dmitry (Dimitrij), doktor medicinskih nauka iz centra Ilizarov, koji se nalazi u Rusiji, koji je svetski poznat ortopedski centar. Moj dolazak u Srbiju i počinje kroz saradnju centra Ilizarov koji ima blisku vezu sa Srbijom po pitanju saradnje u lečenju dece i odraslih sa ortopedskim oboljenjima. Mi imamo dogovor o saradnji sa bolnicom u Tiršovoj, a takođe i jake veze sa bolnicom Atlas, u cilju organizovanja pregleda i sprovođenju operativnog lečenja dece i odraslih sa ortopedskom patologijom.

Šta tačno radite u opštoj bolnici Atlas?

Ono što radimo u bolnici Atlas je lečenje urođenih anomalija ekstremiteta, različitih patologija koje su u vezi sa neurološkim oboljenjima, koje se objedinjuju u neuroortopediji, takođe i oboljenja kao što su artrogripoza, posledice trauma, nepotpuno srastanje kostiju, lažni zglobovi… To sve spada u sferu naše kompetentnosti.

Peof dr Popkov sa pacijentom
Prof dr Popkov sa Acom nakon operacije

Ovog puta u bolnici Atlas moj dolazak je obuhvatio i preglede i operacije kod dece sa urođenom aplazijom fibule, artrogripozom, posledice traume, sa urođenim skraćenjem donjih ekstremiteta…

Osim ovoga, sprovedeno je lečenje metodom Ilizarov kod pacijenta sa artrogripozom i  malformacijom gornjih ektremiteta. Takođe sam u Atlas bolnici pacijentkinji uradio korekciju deformacije metodom “vođenog rasta” (guided growth).

Sledeće dostignuće ortopedske hirurgije, koje sam „doneo“  je jednokratna multisegmentna ortopedska hirurgija kod pacijenata sa cerebralnom paralizom. Omogućava trenutno odstranjivanje kontrakture, koštane deformacije i deformacije stopala na svim nivoima oba donja ekstremiteta.

dr Popkov sa pacijentom-Atlas
Prof dr Popkov sa Elmom na kontroli

Izveli ste operaciju u Atlas bolnici koja se radi na samo dva mesta u svetu?

Da, u Atlas bolnici urađena je operacija, veoma retka operacija, za rekonstrukciju stopala i rekonstrukciju potkolenice, kod deteta sa teškom aplazijom fibule.

To je teška urođena anomalija a koristili  smo  metodu koja se koristi na samo dva mesta u svetu:

u centru Ilizarov i u bolnici u West Palm Beach-u, SAD.

To je metoda za korekciju anomalije kod deteta uzrasta od 1 godine koja je uspešno izvedena. Kao rezultat možemo očekivati:

  • dobar i pravilan razvoj skočnog zgloba
  • dobar i pravilan rast operisanog ekstremiteta
  • očuvanje ne samo forme, već i funkcije donjeg ekstremiteta kod tog deteta
Prof dr Dmitry Popkov sa malim pacijentom -Atlas bolnica
Prof dr Popkov sa malim Strahinjom nakon operacije

Gde radite i kako je došlo do saradnje sa Srbijom i Atlas bolnicom?

Još jednom ću napomenuti da je centar Ilizarov poznati ruski ortopedski centar. Nalazi se u gradu Kurganu i tamo sam vodeći hirurg a vršim preglede i operacije. Profesor sam Ruske akademije nauka, dopisni član Francuske akademije medicinskih nauka i jedan sam od doktora sa najvišim rejtingom naučnih publikacija iz ortopedije.

Centar  poseduje ugovor o saradnju sa državom Srbijom i u tom smislu i postoji saradnja sa klinikom Atlas, gde možemo obavljati i konsultativne preglede i operativno lečenje, odnosno ja mogu sve to da obavim, u zakonskim uslovima i na osnovu ugovora koje bolnica Atlas ima sa Srbijom i susednim državama.

Kratak razgovor sa prof dr Dmitry Popkov-im pogledajte na sledećem linku:

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24