fbpx

Revolucija u borbi protiv kilograma – balon za mršavljenje

11-02-2020
Atlas bolnica balon za mršavljenje

Najzad smo stigli nadomak revolucije u tehnologiji mršavljenja.

Zamislite samo da nakon intervencije koja traje 20 minuta svi neželjeni kilogrami krenu da se tope. Verovali ili ne, moguće je!

Problem gojaznosti, naročito patološke, može se, između ostalog, rešiti nehirurškom metodom – postavljanjem specijalnog balona endoskopskom metodom u želudac.

U Atlas opštoj bolnici proceduru izvode vrhunski stručnjaci opšte i barijatrijske hirurgije iz zemlje i inostranstva sa velikim hirurškim iskustvom.

Šta je intragastrični balon za mršavljenje i kako deluje na lečenje gojaznosti?

BIB sistem – bioenterični intragastrični balon za mršavljenje predstavlja neoperativnu, nefarmakološku, mininalno invazivnu i privremenu metodu koja se koristi kao alternativa za lečenje gojaznosti kod pacijenata umerene i preterane gojaznosti, uz propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor lekara. Takođe, pozitivne efekte daje i kod veoma gojaznih pacijenata koji treba da se podvrgnu hirurškoj metodi za lečenje gojaznosti, jer se gubitkom kilograma smanjuje rizik prilikom operacije.

Prvo je potrebno izvršiti pregled jednjaka i želuca da bi se isključile mogućnosti za kontraindikacije, a zatim se pristupa njegovoj implementaciji. Balon za mršavljenje je napravljen od savremenog silikonskog materijala, te je mekan i ne oštećuje sluzokožu želuca, a u njega se ugrađuje kroz usta pomoću endoskopske kamere.

Obera balon za mršavljenje

Kako se postavlja balon za mršavljenje

Orbera™ sistem balon je pričvršćen na specijalnom mehanizmu i tokom endoskopije pod stalnom vizuelizacijom enodoskopiste postavlja se na pravu poziciju u želucu. Nakon adekvatnog pozicioniranja ispuni se sterilnim fiziološkim rastvorom (400 do 700ml NaCl) , te postaje prevelik da bi mogao ući u creva ili otići u jednjak, kako bi se stvorio povećani osećaj sitosti. Potom se specijalnim mehanizmom oslobodi i ostavi u želucu. Balon za mršavljenje slobodno pluta ispunjavajući značajan deo želudca čime se redukuje njegov kapacitet, stvara se osećaj popunjenosti želuca nakon manjih obroka, smanjuje se glad i ne dozvoljava se prejedanje, te pacijenti mogu da izgube čak i preko 20 kg ukoliko su primenjeni i ostali saveti za mršavljenje!

Procedura obično traje oko 20 minuta i izvodi se u analgosedaciji.

U toku prvih nekoliko dana posle intervencije moguća je pojava mučnine i gađenja, a retko povraćanja. Tegobe spontano prolaze i smanjuju se korišćenjem specijalnih lekova. Posle tri dana pacijenti se znatno bolje osećaju, tako da nemaju osećaj da im je ugrađen balon.

Balon za mršavljenje - ugradnja Atlas bolnica

Kada se vadi balon iz želuca?

Balon za mršavljenje može biti ugrađen u želudac maksimalno 6 meseci, jer vremenom želudačna kiselina slabi njegov silikonski zid. Nakon tog perioda, ukoliko je potrebno, postupak ugradnje može da se ponovi posle pauze od nekoliko meseci.

Vađenje balona je takođe jednostavno jer se on endoskopskim putem probuši, a prosuti fiziološki rastvor se iz želuca uobičajenim putem eliminiše. Zbog lagodnosti koju metoda pruža i efekata koji se postižu, više od 90% pacijenata bi balon ponovo ugradilo, pokazuju dosadašnja iskustva.

Uklanjanje balona vrši se endoskopski, u analgosedaciji, u proseku nakon šest meseci.

 

Da li je endoskopski balon za mršavljenje u potpunosti bezopasan?

Ovaj tip balona ne oštećuje sluzokožu želuca, jer je napravljen od specijalnog materijala. Pacijent se brzo navikne, a balon stoji u želucu, po pravilu, pola godine. Američko ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu, a do sada je veliki broj pacijenata tretiran ovom metodom za rešavanje problema ekstremne gojaznosti. Studije su pokazale da se na ovaj način izgubi oko 20 kilograma, najviše u prva tri meseca.

Međutim, za skidanje kilograma nije dovoljan samo balon, već mora da se primeni određeni dijetetski režim, odnosno da se osobe naviknu na zdrav način ishrane, i vežbe po preporukama stručnjaka. U protivnom, ako se nastavi sa starim navikama kilogrami će da se vrate po vađenju balona.

 • Optimalno dejstvo
 • Indukuje hormonalni efekat
 • Neabrazivna – neulcerogena površina
 • Precizna vizuelizacija – radioopakno
 • Najsavremeniji dizajn, sferičan oblik
 • Svetsko iskustvo
 • Više od 200000 obavljenih procedura
 • 20 godina na tržištu
 • FDA potvrđen

 

Kako balon deluje?

Mehanizam dejstva balona je dvostruk. S obzirom na to da zauzima određenu zapreminu želuca, ne dozvoljava unos uobičajenih količina hrane, odnosno stvara osećaj sitosti. Uz to, i određeni receptori u želucu takođe stvaraju osećaj brze sitosti. Dokazano je i da balon utiče na regulisanje šećera u krvi, ali i na druge metaboličke probleme. Kod mladih osoba koji ulaze ili su ušli u stanje patološke gojaznosti smanjuje faktor rizika za nastanak dijabetesa.

Efekat nakon ugradnje balona za mršavljenje

Najveći gubitak na telesnoj težini je u prva 3 meseca. Pošto balon ostaje oko 6 meseci, imate dovoljno vremena da se prilagodite novom načinu ishrane.

Prosečan gubitak na telesnoj težini je veći od 15kg.

U poređenju sa dijetom i vežbanjem efekat gubitka na telesnoj težini je 3 puta veći

 

Ko je kandidat za ugradnju intragastričnog balona za mršavljenje

 • Umereno gojazne osobe

Oni pacijenti koji dijetom i fizičkim vežbama nisu uspeli da regulišu telesnu težinu, a gde gojaznost predstavlja visok rizik po zdravlje.

 • Veoma gojazne osobe

Osobe koje su planirane za hirurško lečenje gojaznosti ili neki drugi hirurški zahvat (ortopedski), čime se smanjuje nastanak operativnih ili postoperativnih komplikacija.

 

Kontraindikacije za ugradnju intragastričnog balona za mršavljenje

Uz predhodno urađen detaljan pregled endokrinologa i nutricioniste, prvo se načini endoskopski pregled gornjeg digestivnog sistema (jednjaka, želuca i dvanestopalačnog creva), radi isključivanja postojanja kontraindikacija za ugradnju balona:

 • ezofagitis, čir na želucu ili duodenumu
 • prethodne peracije na gornjem GIT-u
 • veće hernie hijatusa jednjaka
 • divertikulumi ili variski jednjaka
 • tumori gornjeg GIT-a
 • koagulopatije, ciroza jetre
 • kontirunirano uzimanje aspirina ili NSAIL

 

Cena ugradnje intragastričnog balona za mršavljenje u Atlas bolnici iznosi 2.200 eura.

U Atlas bolnici izvodi se i hirurška metoda za lečenje gojaznosti – Sleeve gastrektomija u narodu poznata kao operacija za smanjenje želuca

Kontaktirajte nas za detaljnije informacije i zakažite pregled kako bismo utvrdili da li ste kandidat kojem je potrebno i moguće ugraditi balon za mršavljenje. Telefon našeg call centra je 0117858888 ili 0603292411