fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Specijalisti Atlas opšte bolnice uradili operaciju (polidaktilija) detetu u Tirani

Polidilaktija - urođena anomalija

Specijalisti Atlas opšte bolnice od nedavno rade i u Tirani. Specijalističke preglede i operacije iz oblasti ortopedije, estetske i plastične hirurgije, spinalne hirurgije, abdominalne hirurgije, kao i dečije hirurgije obavljaju u Poliklinika Gjermane by Atlas Hospital, koja je od nedavno postala deo sistema Atlas opšte bolnice.

 

O  bzirom na veliki broj pacijenata koji imaju potrebu za lečenjem, pacijenti iz Albanije i okoline sada se mogu za pomoć obratiti klinici Poliklinika Gjermane by Atlas Hospital u Tirani. Atlas opšta bolnica u svom timu ima veliki broj eminentnih stučnjaka iz svih grana medicine koji će preglede i operacije izvoditi i u Tirani.

Poliklinika Gjermane by Atlas Hospital

Dr Nemanja Gajdobranski – specijalizant estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije, kao i tim lekara i medicinskog osoblja iz Poliklinika Gjermane by Atlas Hospital izveo je operaciju na detetu starosti jednu godinu koje je imalo problem (urođenu manu) polidaktiliju – prekobrojni broj prstiju na šaci. Naime, devojčica je rođena sa preaksijalnom polidaktilijom (polidactilia) – dupliranim palcem.

 

Operacija koja je izvedena na šaci deteta je resekcija prekomernog prsta i rekonstrukcija palca. Na taj način se postigao zadovoljavajući funkcionalni i estetski rezultat. Hirurška intervencija trajala je sat i po vremena i sve je proteklo u najboljem redu. Porodica devojčice je veoma zadovoljna rezultatima i ishodom operacije. Nakon kratkog perioda oporavka devojčica će imati potpuno normalno detinjstvo i funkcionalnu šaku sa 5 prstiju, identičnu drugoj šaci.

Pre i posle polidaktilija

Šta je polidaktilija?

Polidaktilija predstavlja kongenitalnu anomaliju (urođenu manu) koja se karakteriše prekobrojnim prstima šake, ili stopala, ili oba istovremeno. Prekobrojni prst može da bude u vidu zadebljanja na šaci i stopalu, ali se može prezentovati i kao potpuno razvijeni prst. Polidaktilja se može naći kao izolovano stanje, ili u okviru nekih udruženih oboljenja i sindroma. Takođe, najčešće se polidaktilija razvija sa obe strane, ali se može naći i samo sa jedne strane tela.

 

Da li je polidaktilija nasledna?

Ukoliko se polidaktilija nalazi samostalno, bez udruženih anomalija, nasleđivanje je autozomno-dominantno, što znači da je potreban samo jedan per gena da bi se stanje ispoljilo. Ukoliko se nalazi u okviru nekih sindroma, nasleđivanje je najčešće autozomno-recesivno.

 

Statistički podaci pokazuju da se polidaktilija u bilo kom obliku nalazi na svakih 1000 novorođenčadi, sa nešto većom šansom da je razviju deca muškog pola. Takođe, veću šansu da razviju polidaktiliju imaju pripadnici crne rase i azijati.

 

 Kako se manifestuje polidaktilija?

Prekobrojni prst se može manifestovati kao zadebljanje na šaci, ili stopalu, ili kao potpuno razvijen, funkcionalan prst sa razvijenim kostima i zglobovima, ali je ovo najređa manifestacija.U najvećem broju slučajeva, prekomeran prst nema razvijene zglobove, već samo koštano tkivo i nefunkcionalan je.

 

Postoje tri tipa polidaktilije, u odnosu na prekobrojan prst:

  • preaksijalna – razvija se duplirani palac
  • centralna – razvija se drugi, treći i četvrti prst duplirano
  • posatksijalna – razvija se peti prst duplirano i ova pojava je najčešća

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24