fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Šta činiti kada se desi upala pankreasa?

Upala Pankreasa - Pankreatitis

Koja je uloga pankreasa

Pankreas je žlezda koja je smeštena duboko u gornjem delu stomaka, iza želuca i ima ulogu
lučenja enzima za varenje i hormona koji regulišu šećer i metabolizam.

Upala pankreasa ili pankreatitis nije retko oboljenje u našoj zemlji.

U oko 40% slučajeva uzrok upale pankreasa leži u upali žučne kese i prisustvu kamenaca u žučnoj kesi ili žučnim putevima, a drugih 40% se vezuje za preveliku upotrebu alkohola. Zbog opasnosti koje nosi, svi pacijenti koji posumnjaju na upalu pankreasa treba odmah da se jave lekaru.

Akutni ili hronični pankreatitis

Upala pankreasa (gušterače) nastaje kada se enzimi (lipaza i amilaza) koje on luči aktiviraju u samom pankreasu umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaetopalačnog creva. Ta pojava
dovodi do oštećenja tkiva pankreasa, što opet rezultira upalom.

Upala Pankreasa - Pankreatitis

Ukoliko do upale pankreasa dođe naglo radi se o akutnom pankreatitisu, dok dugotrajna upala predstavlja hronični pankreatitis. Zapaljenje može da zahvati ceo pankreas ili samo jedan njegov deo.

Pankreatitis je oboljenje koje može da bude opasno po život u nekim slučajevima i pacijenti treba vrlo ozbiljno da ga shvate.

Ishod lečenja često zavisi od stanja organizma, stepena oštećenja pankreasa i drugih bolesti koje pacijent ima. Kod oko 10% pacijenata sa akutnim pankreatitisom razvije se hronični pankreatitis. Nelečen hronični pankreatitis može da bude uzrok pojave karcinoma pankreasa.

Kao učestala komplikacija kod upale pankreasa pojavljuju se ciste na mestima oštećenog tkiva, zatim šećerna bolest, apsces pankreasa i oštećenja jetre.

Kako boli pankreas

Najčešći simptomi upale pankreasa su bol u stomaku koji može biti trenutni ili stalni, a širi se prema leđima i ispod desne lopatice. Bol postaje izraženiji kada pacijent leži na leđima i neposredno nakon jela i nakon konzumiranja alkohola. Taj bol može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

To su još i mučnina povraćanje, drhtavica, visoka telesna temperatura, osetljivost stomaka na dodir, žutica, preznojavanje i otečen stomak. Sa upalom pankreasa se ponekad može povezati i gubitak telesne težine, ubrzan rad srca, bledilo, problemi sa pražnjenjem stolice i modrice i krvarenje u koži koji nisu mehanički izazvani.

Smatra se da genetika igra značajnu ulogu u pojavi pankreatitisa, a među faktorima rizika se ističu još i pušenje, konzumiranje alkohola, kamen u žučnoj kesi i žučnim putevima, cistična fibroza i prethodne operacije u abdomenu.

Dijagnostika i lečenje pankreatitisa

Kada se u Atlas opštu bolnicu javi pacijent sa sumnjom na pankreatitis prvo se upućuje na
specijalistički pregled, zatim u laboratoriju gde se obave neophodne analize: krvna slika, analiza urina, enzimi pankreasa i parametri funkcije jetre i bubrega.

Najpre se u analizama primete povišene vrednosti eritrocita i amilaze i lipaze u krvi i urinu, kao i šećer i proteini u urinu. Zatim se radi ultrazvuk abdomena i CT abdomena za potpuno sigurnu dijagnozu.

U zavisnosti od stepena razvoja bolesti lečenje može biti operativno i uz pomoć lekova i
prekidom ishrane na usta, već prelaskom na unos hranljivih materija i tečnosti venskim putem.

Na operaciju pankreasa ili žučne kese i žučnih puteva, ukoliko se utvrdi prisustvo kamenaca,
ne treba čekati. Hirurškom lečenju se pristupa ako lekarski tim proceni da postoje pojave koje se moguće hirurški odstraniti i tako sprečiti pojavu hroničnog pankreatitisa i teških komplikacija.

Atlas opšta bolnica i brza dijagnostika

Budući da je brza i pouzdana dijagnostika, uz stručnost lekarskog tima, najznačajnija stvar u
lečenju pacijenata sa pankreatitisom, Atlas opšta bolnica je u velikoj prednosti u odnosu na druge bolničke sisteme.

Pacijenti se primaju bez imalo čekanja i odmah upućuju na specijalistički pregled, analize i potrebne dijagnostičke procedure koje se obavljaju 24 sata dnevno. Operacije pankreasa se u Atlas opštoj bolnici obavljaju često i veoma uspešno. Brzo i efikasno zbrinjavanje pacijenata se odvija u prijatnim uslovima koji ne izazivaju dodatni stres obolelom i njegovoj porodici.

Za sve informacije pozovite telefon: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24