fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Šta uraditi kad kuk zaboli?

 

Bol u kuku je čest problem, a operacija kuka jedna od najčešće izvodenih operacija u zadnje vreme. No, pre nego što dođe do operacije trebalo bi se informisati o svim potencijalnim uzrocima bola u kuku, jer postoje zaista mnogi razlozi, a dijagnoza je, kao kod svake bolesti najbitnija.

Mogući uzroci bola u kuku:

 • Artritis (Osteoartritis) – definitivno najčešći uzorak bola u kuku. U pitanju je degenerativna bolest do koje dolazi usled trošenja hrskavice, delom zbog godina, delom zbog opterećenja. Promene nastale u hrskavici, a kasnije i kostima,  rezultuju bolom i ukočenošću u zglobovima. Bolest sporo napreduje, ali je veliki problem što dugo nema nikakvih simptoma.

Lečenje podrazumeva nesteroidne antiupalne lekove i injekcione lekove (daju se direktno u zglob), a sadrže kortikosteroide ili hijaluronsku kiselinu. Ukoliko standardno lečenje ne pokaže željene rezultate, mora se izvršiti zamena zgloba kuka.

 • Prelom kuka – najčešće se dešava kod starijih osoba koje već imaju uznapredovalu osteoporozu. Terapija preloma zavisi od same kliničke slike pacijenta. Kod lakših slučajeva je moguće dugotrajnom imobilizacijom I terapijom pomoću kortikosteroda donekle ublažiti I sanirati nastali prelom, međutim najčešće je neophodna hirurška intervencija kada se prelom kosti fiksira ili se u krajnjem slučaju ugrađuje veštački kuk.
 • Fraktura kuka kod sportista – česta „bolest“ sportista, naročito atletičara. Dugotrajnim trenjem dolazi do trošenja hrskavice, pa tako sav „stres“ od kretanja prelazi na zglob. Postepeno dolazi do sve težeg izvođenja pokreta, naročito tokom pojačane fizičke aktivnosti. Preporučuje se lečenje raznim fizikalnim terapijama (masaža, elektroterapija, akupunktura itd) uz obaveznu imobilizaciju.
 • Bol u leđima – lumbalni sindrom, vrlo često bol iz drugih delovа telа, kаo što su leđa, može doći do kukа. Bol u kuku najčešće izaziva diskus hernija (trošenje ili pomeranje diskova koji se nalaze između kičmenih pršljenova) i išijas (degenerativno oštećenje kičme).
 • Tendonitis – upala tetiva koje okružuju zglob kuka
 • Zapaljenje burze – još jedan čest problem I uzrok bolova u kuku je zapaljenje kesica ispunjenih tečnošću koje se nalaze u unutrašnjosti zglobova; uloga im je u smanjenju trenja tetiva i kosti.

Kada se morate obratiti lekaru?

 • Ako Vam je kretanje otežano
 • Ukoliko bol neprekidno traje duže od 7 dana
 • Ukoliko se bol javlja noću ili kada odmarate
 • Ne možete pokrenuti kuk
 • Ukoliko imate groznicu, temperaturu ili otok u predelu kuka
 • Ostale neuobičajne simptome

Šta podrazumeva lečenje?

Kao što smo već rekli, da bi lečenje bilo uspešno, od izuzetne je važnosti imati tačnu dijagnozu. Ipak, pre nego što se konsultujete sa Vašim lekarom, predlažemo ( NISTA IM NE PREDLAZEMO BEZ PREGLEDA) Vam da odradite neki od sledećih tretmana koji će Vam sigurno, bar privermeno ublažiti tegobe i bolove.

 • Odmarajte! Kako bi sprečili dalju upalu i pogoršenje situacije izbegavajte napornu fizičku aktivnost i dugo kretanje. Često je i samo mirovanje dovoljno da bol prestane
 • Nanesite led ili toplu oblogu! Led pomaže kod akutnih slučajeva i smanjenje otoka (NE RAZUMEM OVU KONSTRUKCIJU I SMANJENJE OTOKA), dok se topla obloga koristi kod hroničnih slučajeva, i to obavezno pre kretanja
 • Antiupalni lekovi – za ozbiljnije slučajeve artritisa, zapaljenja burze ili tendonitisa su neophodni kako bi ublažili bolove
 • Fizikalna terapija – većina akutnih slučajeva i lakših povreda se izleči zahvaljujući fizikalnim terapijama
 • Istegnite mišiće i tetive – često samo istezanje mišića može ublažiti bol

Ne ignorišite bol i signale koje Vam šalje Vaše telo! Ukoliko brzo reagujete, mnogo je veća mogućnost da ćete u potpunosti rešiti Vaše tegobe.

Ukoliko su problemi ozbiljniji najčešće je jedini izbor operacija kuka. Operacija kuka podrazumeva ugradnju proteze odnosno veštački zglob (veštački kuk).

Atlas Klinika ( Atlas Opšta bolnica ) je jedna od opštih bolnica koja izvrši najveći broj ovih operacija.   OVA REČENICA BOLJE DA SE FORMULIŠE

Vrste proteza

Prilikom izbora vrste proteza svakom pacijentu se pristupa individualno. U zavisnosti od stanja kukova i stepena oštećenja, starosne dobi pacijenta. Najčešće proteze koje se ugrađuju u našoj klinici su bescementne. Ove proteze zahtevaju očuvanu koštanu masu pa se zato ugrađuju uglavnom kod pacijenata mlađe i srednje životne dobi.

U opštoj bolnici Atlas rade eminentni ortopedi hirurzi kao što su dr Gordan Gavrilović, dr Jovo Stojsavljević, dr Vladan Stevanović, prof Zoran Blagojević, dr Nenad Trboivć, dr Milan Apostolović, dr Miodrag Glišić, dr Zoran Stefanović, dr Slobodan Stanković, dr Aleksandar Crnobarić

OPREMLJENOST SALE – VRHUNSKI  UGRADNI DELOVI – BEZ OPASNOSTI OD INFEKCIJA RANA

U prijatnom ambijentu sa moderno opremljenim sobama operacija kuka je u ovoj bolnici manje stresna i oporavak je mnogo brži.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24