fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Transplantacija matičnih ćelija uzorkom iz koštane srži

Bioregenerativna medicina i lečenje

Bioregenrativna medicina primenjuje nove metode i tehnologije koje ubrzavaju fiziloške procese isceljenja, omogućavajući brže i efikasnije zarastanje tkiva. Sportske povrede ali i degenerativne promene zglobova, ligamenata, tetiva i mišića uz transplatanciju matičnih ćelija iz koštane srži dovode do značajno bržeg i efektivnijeg izlečenja.

Dr Gordan Gavrilović govori o lečenju matičnim ćelijama i koje sve metode lečenja sportskih povreda koristimo u ortopediji.

Dr Gordan Gavrilović

Sve hirurške intervencije izvode se artroskopski. U opštoj bolnici Atlas primena ovih metoda pacijentima pomaže i kod znatno težih oboljenja.

Mi smo jedini na teritoriji zajedno sa slovenačkim Kliničkim centrom u Ljubljani  koji radimo transplataciju stem ćelija-matičnih ćelija uzorkom iz koštane srži. Dakle to niko na teritoriji Srbije ne radi kao ni u regionu ( Bosna, Crna gora, Hrvatska, Albanija).

Transplatacija matičnih ćelija uzorkom iz koštane srži

Tehnika se sastoji u tome da aspiriramo koštanu srž iz kriste, ramena ili kolena i onda posebnim aparatima, taj uzorak se pretvara u gel obogaćen matičnim ćelijama ( od 100 do 200 miliona ćelija u jednom preparatu). Na taj način mi smo do sada rešavali  najviše probleme hrskavice kolena, skočnog zgloba i ramena. Takođe rešavamo probleme sa početnim degenerativnim promenama kukova, skočnog zgloba i kolena ubrizgavanjem istih tih matičnih ćelija unutra pod rendgenom.

Ovo se pokazalo veoma delotvornim jer usporava bolest i ljudi se mnogo bolje osećaju. Nema više bola u kukovima i na taj način odlažu operativni zahvat u smislu ugradnje totalnih proteza bilo kog zgloba.

Što se tiče drugih tehnika za koštanu hrskavicu i za brže zarastanje, koristimo takođe gelove koje pravimo od matičnih ćelija intraoperativno, oblažemo mesto preloma ili oblažemo oštećeni deo hrskavice koji nakon šest meseci  ti fibrociti, te mezenhimalne  ćelije prelaze u tkivo na mesto na koje smo ih stavili. To je njihova multipotetnost koju poseduju. Po tome smo jedinstveni na teritoriji cele bivše Jugoslavije.

Ubrzan proces zarastanja rana, ligamenata, tetiva i mišića za 50%

Ako uzmemo za primer jednu raspecnost mišića koja normalno traži šest do osam nedelja oporavka , mi sa aplikacijom matičnih ćelija ili plazme završavamo taj isti proces za tri do četiri nedelje.

Sam proces zarastanja rana, ligamenata, tetiva i mišića pogotovo kod sportista je ubrzan najmanje za 50% sa ovom metodom. 

Dešava se to da miofibrile nastaju kao miofibrile,  ne zarasta fibrozno mišićno tkivo  što se dešava kod normalne terapije. To podrazumeva da je mišić isti kao što je i bio, ne gubi na svojoj funkciji za tih par postotaka koliko je fibrozni defekt napravljen . Treba se uvek voditi računa da se sa tretmanom počne odmah nakon povrede, dakle ne čekati dva tri meseca pa onda doći na terapiju. Pacijent se mora javiti odmah da bi proces lečenja i zarastanja bio adekvatno tretiran.

Lečenje sportskih povreda i ubrzan povratak na teren

Sportistima primena ove metode lečenja znači ne samo mogućnost povratka na teren nego i brži, potpuniji i kvalitetniji oporvak. Oni se mnogo brže vraćaju svom sportu i vraćaju se na isti nivo pre povrede što je mnogo bitno.  Uzmimo na primer povredu kolena pre 20 godina koja je značila kraj karijere za bilo kog fudbalera. Danas se svi vrate na teren posle šest meseci i igraju. To je velika razlika i u hirurškom principu i u vremenu. To je novi deo ortopedije-bioregenrativna medicina kojom se mi uspešno bavimo u Atlas opštoj bolnici.

Ortopedske operacije koje se izvode u Atlas opštoj bolnici

Takođe izvodimo kompletan dijapazon ortopedskih operacija od implantacije endo proteza kuka, kolena, ramena ili lakta,skočnog zgloba do endoskoske hirurgije u vidu plastike ligamenata, repariranja meniskusa, repariranja povrede svih većih zglobova kao i ceo dijapazon traume, uključujući i kičmu i traumu dugih kostiju, traumu kratkih pljosnatih kostiju. Svi operativni zahvati se rade  na vrlo visokom nivou.

Kod različitih problema, povreda, degenerativnih promena ali i starosnog doba primenjuju se različiti sistemi hirurgije i metode lečenja. Starija populacija (zlatno starije doba) ne podleže operativnim tehnikama kojima tretiramo sportiste ili mlađe ljude koji vode veoma aktivan život ili se bave nekim vidom sporta na rekretivan način – rekreativci. Za njih je rezervisan jedan deo ortopedije  koji radimo. Upražnjavamo potpuno drugačiji sistem i prilaz jer vi jednog sportistu morate što pre da vratite na teren ili da ga vratite na posao. A kada ste u penziji, ne žurite na posao onda vam je fizikalna terapija broj jedan a hirurgija dolazi u drugi plan.

ortopedija-povrede-matične-ćelije

Pacijenti iz regiona sa lekarskim uputom na lečenju u Atlas bolnici

Pacijentima iz našeg regiona, Republike srpske a uskoro i Crne Gore uz lekarski uput i na račun državnog zdravstvenog fonda omogućeno je lečenje u Opštoj bolnici Atlas. Pregovori sa zdravstvenim fondom Srbije o prebacivanju pacijenata koji su više od dve godine na listama čekanja za različite hirurške i ortopedske interevencije još uvek su u toku.

Mi imamo sada ugovor sa Bosnom tačnije Republikom Srpskom (a sa Crnom Gorom su pregovori u finalnoj fazi)  da oni plaćaju pacijentima dolazak na lečenje u našu bolnicu. Takođe se trudimo da se počnu pregovori  sa našim fondom zdravstvenog osigurnja, kako bismo dobili zeleno svetlo kako bi mogli pacijente koji su na listi čekanja više od dve godine (iz nekog razloga) da upute na lečenje kod nas. Finansijski bi zdravstveni  fond pokrio najveći deo troškova, jedan manji deo pacijent ili eventualno neko privatno osiguranje, sve to je moguće i izvodljivo jer to već radimo sa drugim zemljama.

Kroz ovakvu međusobnu saradnju najviše dobijaju pacijenti  – kroz dostpunost vrhunske lekarske usluge na najsavremnijoj opremi po svetskim standardima.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24