fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ugrađen prvi Medtronik implantat Rialto u Evropi

Novi implantati za rešenje bola u leđima

Doktor Milenko Savić neurohirurg-spinalni hirurg Atlas opšte bolnice ugradio je implantat kompanije Medtronik koji nosi naziv Rialto i to je prvi put da se ovakav implantat koristi u Evropi. Doktor Savić je nakon operacije objasnio zašto je značajno razvijati tehnike i implantate u hirurgiji.

„Upravo smo završili operaciju, radili smo, moram da kažem to, prvi put u Srbiji, ugradnju implantata za ukrućivanje i fiksiranje sakroilijačnog zgloba – to je zglob odnosno spoj karlice i kičmenog stuba“.

dr-milenko-savic-rialto-operacija

Od skora postoje saznanja da u velikom broju slučajeva kod velikog broja pacijenata, bol u leđima upravo vodi poreklo od poremećaja ili oštećenja upravo u tom sakoroilijačnom zglobu.

Zbog toga je razvijena tehnika i naravno implantati kojima je cilj da se ukruti sakroilijačni zglob i da se time naravno eliminiše bol.

Zašto je značajan Rialto implantat?

„Mi smo danas prvi put ugradili jedan tip implantata, koji, ja bih rekao slobodno, najlakše može da plasira i kroz najmanji rez. Rez je svega 2cm tako da nema oštećenja okolnih tkiva, dakle minimalna trauma tkiva što je prednost za pacijenta koji već sutradan mogu da ustanu i da hodaju. Operacija se radi kroz minimalno invazivni otvor, kroz mali otvor na koži pod kontrolom rendgena tako da u svakom trenutku imamo saznanje, vidimo poziciju i implantata i instrumenata“.

medtronik-rialto-operacija

Kako utvrditi odakle potiče bol u leđima?

„Za dijagnostiku sakroilijačnog bola su jako važne karakteristike samog bola jer interesantno je da ne postoji ni jedna dijagnostička procedura, tipa radioloških procedura, kojima se dokazuje ta disfunkcija i oštećenje sakroilijačnog zgloba. Jedini način da se ustanovi da je sakroilijačni zglob odgovoran za bol u leđima su klinički testovi i znaci. Ukoliko su svih 5 kliničkih testova pozitivni to je indikacija za hirurški tretman. Radi se ili sa jedne ili sa obe strane. Mi smo danas uradili levi sakroilijačni zglob jer je bolesnica imala bol samo sa leve strane. Interevncija traje otprilike pola sata, bez gubitka krvi i spada u minimalno invazivne hirurške pristupe“.

Koji tip bola u leđima ukazuje na problem u sakroilijačnom zglobu?

„Kada smo pominjali bol koji potiče iz sakroilijačnog zlgoba, važno je napomenuti da je taj bol veoma različit od pacijenta do pacijenta. Ne postoji ni specifična karakteristika bola, dakle bol u leđima koji može biti lokalizovan samo u donjem delu leđa nekada se širi u nogu ili u obe noge, provocira se često i pokretima a nekada se održava i u miru. Mogli bismo da kažemo da je to nespecifičan bol u donjem delu leđa i naravno isključuju se drugi uzroci bola u donjem delu leđa kao što je diskushernnija, spondilolisteza, degenerativna bolest, poremećen sagitalni balans . Kada se svi drugi uzroci koji mogu da provociraju takav bol isključe, kod takvih pacijenta pristupamo testovima za bol poreklom iz  sakroilijačnog zgloba i ako su oni pozitivni oni su kandidati za operaciju“.

operacioni-blok-atlas-bolnica

Koje su prednosti ove operacije?

„Prednost ovakve vrste operacije je njena elegantnost, kratko traje i za pacijente predstavlja komfor.

Pored toga što bol prestaje oni se vraćaju svakodnevnim aktivnostima gotovo sutradan. Starosna populacija je široka, sakroilijačni bol se javlja uglavnom kod mlađih ljudi onih koji su fizički aktivni i dok je zglob još očuvanih anatomskih karakteristika. Čest je kod sportista ali nije naravno isključivi uzrok sporta.

Viđa se nakon operacija ukrućivanja kičmenog stuba kada se na karlicu prenosi nefiziološko opterećenje zbog ukrućenosti kičme.  U slučaju kada imamo bol koji smo ranije zvali failback bol usled neuspele hirurgije kod jednog broja pacijenata, sada i za njih imamo rešenje jer često je sakroilijačni zglob preopterećen i odatle dolazi taj bol.

Pored toga što je operacija uspela i što je sve proteklo u redu imamo još jedan razlog da budemo posebno zadovoljni jer je ovo prva operacija ugradnje ovog tipa implantata – Rialto.

To je Medtronikov implantat koji se do sada ugrađivao isključivo u Americi, mi smo ga sada prvi ugradili u Evropi (dakle u kontinentalnom delu Evrope jer imamo saznanje da je ugrađen nedavno u Velikoj Britaniji“.)

Prilog same opercije pogledajte na sledećem linku:

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24