fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hodajte bezbedno u klizavim uslovima!

 

ORTOPEDIJA

Hodajte bezbedno u klizavim uslovima poštujući nekoliko prilično jednostavnih predloga.

Hodanje do parkinga, ulicama ili između zgrada na putu ka poslu, školi ili prodavnici,  tokom zime zahteva posebnu pažnju kako bi se izbeglo proklizavanje i padanje. Sneg, led i klizave ulice su svakodnevica u zimskom periodu. Zbog toga ćete od najbližih ukućana i prijatelja često dobijati savete da po tako lošem vremenu ne izlazite napolje. To uglavnom nije izvodljivo, posebno ako nešto treba da obavite van kuće. Prilikom padova, najčešće dolazi do uganuća zgloba na ruci ili nozi. Ukoliko vam se to dogodi trebalo bi da mirujete. Kad se dogodi iščašenje, jedna od kostiju koje čine zglob je izbačena iz svog prirodnog i normalnog položaja u zglobu, usled jakog  istezanja i kidanja ligamenata. Mišići i tetive koje okružuju zglob obično se istegnu prilikom iščašenja. Javljaju se otok i bol a često i deformacija zgloba. Aktivni pokreti nisu mogući dok su pasivni pokreti bolni i ograničeni i neophodno je obratiti se lekaru.

ORTOPEDIJA

Prilikom padova usled klizave podloge često dolazi  i do preloma  ili frakura  (povreda pri kojoj dolazi do prekida kontinuiteta kosti). Najčešće nastaje delovanjem spoljne sile, padom ili udarcem. Prema odnosu preloma i mekog tkiva prelom može biti otvoren i zatvoren. Otvoren prelom je povreda kod koje postoji prekid u kontinuitetu kože iznad kosti zbog pomeranja delova kosti. Zatvoreni prelom je prelom kod kojeg je očuvan kontinuitet kože.

Na prelom treba posumnjati nakon traume kada je neki deo tela bolan, nepokretan i otečen.

Kod najmlađih  treba posumnjati na slomljenu kost kada:

dete povređeni deo tela ne koristi nakon pada

ili ako jako i dugo plače kada se dodirne povređeni deo.


Teško je razlikovati  iščašenje od preloma kosti na prvi pogled, međutim oba su stanja hitni slučajevi i tako ih treba i tretirati.

U slučaju istegnuća ili preloma bitno je da ne paničite, medicina je napredovala, a ulaganjem u najnoviju i najbolju opremu koja ispunjava najviše standarde, Atlas bolnica se pozicionirala u sam vrh privatne medicinske prakse u Srbiji. Naši eksperti pružiće Vam brzu, kvalitetnu i pre svega stručnu pomoć. Na  svu sreću, retko se dešavaju  neke ozbiljnije posledice prilikom padova, a sem udarca, bolne modrice i naravno vaše zabrinutosti, nema većih posledica.

Bez obzira na to koliko dobro su  sneg i led počišćeni sa parkinga i trotoara, pešaci će i dalje naići na neke klizave površine pri hodanju na otvorenom tokom zime. Ne zaboravite da bi sem na ulici trebalo da budete pažljivi i na drugim mestima. Veoma su klizavi podovi u prodavnicama, ambulantama, kafićima, restoranima, apotekama, pokretnim i običnim stepenicama, ulazima, čak i više nego trotoari u vlažnim i hladnim uslovima. Važno je da svi budu konstantno svesni ovih opasnosti i da nauče da hodaju bezbedno na ledu i klizavom terenu.

Preporučuje se da primenjujete  ove važne savete o bezbednosti na umu:

  1. Vožnja gradskim autobusom, trolejbusom ili tramvajem je prava mala avantura. Ulazak u javni prevoz nosi niz rizičnih situacija, pa bi trebalo da ulazite na prednja vrata, kako bi vas vozač video i sačekao da uđete.Ukoliko vam je teško da se popnete na stepenice, slobodno tražite pomoć od drugih putnika ili zamolite nekoga da vam ustane. Ukoliko ste starija osoba ili osoba sa poteškoćama pri kretanju  ili nekim zdravstvenim tegobama možda treba razmisliti o tome da pokušate da obezbedite sebi pratioca ukoliko morate biti napolju.
  2. Izbor  odgovarajuće odeće je takođe bitan. Nosite deblji i duži kaput koji će  ublažiti povrede prilikom pada i zaštiti što veću površinu tela. Preporučuju se  svetlije i uočljivije  nijanse  marama ili kapa a ukoliko imate nešto od reflektujuće odeće bilo bi dobro da je obučete  kako bi vozači mogli da vas  uoče. Utoplite se ali vodite računa da možete dobro da čujete i vidite šta se dešava oko vas a najviše zbog saobrćaja.
  3. Trudite se da ne nosite velike tašne i torbe na jednom ramenu ili u rukama, jer možete da izgubite ravnotežu i da padnete a da vam ruke nisu slobodne kako bi amortizovale pad. Takođe ne bi trebalo da držite ruke u džepovima.
  4. Pazite  gde stajete  i hodajte polako. To će vam dati vremena za reakciju u slučaju pada. Kada hodate,  uvek gde je to moguće, koriste ograde i ručke,  postavljajte  svoja stopala čvrsto na svakom koraku.
  5. Tokom nevremena, izbegavajte čizme ili cipele sa glatkim đonovima i štiklama, kao što su plastični i kožni đonovi. Umesto toga, nosite cipele ili čizme koje pružaju  stabilnost na snegu i ledu; čizme napravljene od neklizajuće gume ili neoprena sa izbrazdanim đonom.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24