fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija devijacije nosne pregrade – Septoplastika

operacija polipa

Šta je septoplastika?

Septoplastika je hirurški postupak za ispravljanje kostiju i hrskavice koji deli prostor između dve nozdrve (septuma). Devijacija septuma može otežati disanje kroz nos i povećati rizik od infekcije sinusa usled loše drenaže.

Septoplastikom se nosni septum „premešta“ na sredinu nosa. Ovo može zahtevati da Vaš hirurg iseče i ukloni delove nazalnog septuma, pre nego što ih ponovo postavi u pravilan položaj.

Jednom kada se podvrgnete septoplastici, verovatno će vam biti lakše da dišete. Atlas opšta bolnica poseduje tim lekara koji se uspešno bave operacijama nosa, septuma i nazalnih šupljina.

Zašto se devijacija nosne pregrade operiše?

Zakrivljenje septuma je česta pojava. Kada je problem ozbiljan, devijacija nosne pregrede može blokirati jednu stranu vašeg nosa i time smanjiti protok vazduha, uzrokujući otežano disanje kroz jednu ili obe strane nosa. Septoplastika ispravlja nazalni septum obrezivanjem, repozicioniranjem i zamenom hrskavice, kosti ili u nekim slučajevima zamenom oba.

Ako osetite simptome, poput otežanog disanja kroz nos, koji utiču na Vaš kvalitet života, razmislite o ovoj operaciji kojom ćete popraviti kvalitet života i ispraviti devijantan septum.

Iskrivljeni septum

Mogući rizici

Kao i kod većine zahtevnijih operacija, septoplastika ima svoje rizike. To su rizici poput krvarenja, infekcije i neželjene reakcije na anestetik.

Ostali mogući rizici specifični za septoplastiku uključuju:

 • nastavljeni simptomi, poput nazalne opstrukcije
 • prekomerno krvarenje
 • promena oblika nosa
 • rupa u septumu
 • oslabljeno čulo mirisa
 • zgrušena krv u nosnom prostoru koju se mora isušiti
 • privremena ukočenost u gornjoj desni, zubima ili nosu

Možda će Vam biti potrebna dodatna operacija da biste lečili neke od ovih komplikacija. Možda će Vam trebati i dodatna operativna intervencija ako ishod septoplastike ne odgovara vašim očekivanjima. Pre operacije razgovarajte sa lekarom o specifičnim rizicima.

Priprema za operaciju septoplastike

Pre nego što zakažete septoplastiku, potrebno je da se sastanete sa hirurgom, da biste razgovarali o prednostima i rizicima operacije.

Ovaj pregled obično uključuje:

 • Vašu istoriju bolesti Lekar će Vas pitati o stanjima koje imate ili ste imali, kao i o svim trenutnim lekovima ili dodacima koje uzimate.
 • Fizički pregled Imaćete fizički pregled, uključujući sve relevantne testove. Lekar će pregledati vašu kožu nosa iznutra
 • FotografijeNeko iz lekarske ordinacije može vam slikati nos iz različitih uglova. Vaš lekar može koristiti ove fotografije za diskusiju pre septoplastike ili za referencu tokom i posle operacije.
 • Diskusiju o vašim očekivanjima Vi i Vaš lekar bi trebalo da razgovarate o vašim očekivanjima. On će vam objasniti šta septoplastika može, a šta ne može učiniti za Vas i kakvi bi vaši rezultati mogli biti.

Lekovi

Izbegavajte lekove koji sadrže aspirin ili ibuprofen pre i posle operacije. Ovi lekovi mogu povećati krvarenje. Uzimajte samo lekove koje je hirurg odobrio ili propisao.

Ostale mere predostrožnosti

Ako ste pušač, najbolje po Vas bi bilo da prestanete. Pušenje povećava rizik da dođe do problema tokom i posle operacije. Pušenje može usporiti proces zarastanja.

Devijantni septum

Anestezija i tok operacije

Procedura se može obaviti u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Ponekad se uz lokalnu anesteziju može koristiti i  sedacija. Koja će se anestezija koristiti zavisi od kompleksnosti Vaše operacije. Prethodno porazgovarajte sa lekarom o tome koja vrsta anestezije je najbolja za vas.

Tokom operacije, rez se zatvara apsorbirajućim šavom. Mogu se postaviti meki silikonski ulošci u obe nozdrve za podupiranje septuma. Da bi se sprečilo postoperativno krvarenje, Vaš lekar Vam može staviti gazu u nos.

Nakon operacije odlazite u sobu za oporavak, gde Vas osoblje nadgleda i posmatra eventualne komplikacije. Verovatno moći da idete kući istog dana ili narednog. Međutim, trebaće vam neko ko će Vam pomoći ili Vas odvesti kući.

Oporavak nakon operacije

Da bi se dodatno smanjile šanse za krvarenje i oticanje, Vaš lekar će možda zatražiti da sledite neke mere predostrožnosti nekoliko nedelja nakon operacije. U zavisnosti od kompleksnosti Vaše operacije, lekar može zatražiti da:

 • Podignete glavu dok spavate.
 • Ne duvate nos nekoliko nedelja.
 • Nosite odeću koja se pričvršćuje napred
 • Ne prevlačite odeću, poput majica ili džempera, preko glave.
 • Izbegavate naporne aktivnosti poput aerobika i džogiranja do pet nedelja, da ne biste potencijalno izazvali krvarenje iz nosa.

Rezultati septoplastike

Već tri do šest meseci nakon operacije vaše nazalno tkivo će biti relativno stabilno. Moguće je da se hrskavica i tkivo tokom vremena mogu postepeno pomerati ili preoblikovati. Neke promene mogu se pojaviti i do godinu dana ili više nakon operacije.

Većina ljudi otkriva da septoplastika poboljšava njihove simptome, poput otežanog disanja, koji su bili uzrokovani devijantnim septumom. Nivo poboljšanja koji možete očekivati kod septoplastike varira od osobe do osobe.

Neki pacijenti otkriju da se njihovi simptomi nastavljaju i posle operacije i odlučuju se na još jednu operacijuseptoplastike, radi daljeg pročišćavanja nosa i septuma.

 

Cena operacije devijacije nosa – septoplastike iznosi 217.000 dinara i u cenu je uključena preoperativna priprema, operacija i jedan bolnički dan.

 

Sve endoskopske operacije nosa i paranazalnih šupljina ( FESS – Functional endoscopic sinus surgery ) uspešno izvode specijalisti ORL hirurgije u Atlas opštoj bolnici. Naš tim čine iskusni stručnjaci otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije koji izvode preglede i operacije.

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem call centra na broj 0117858888 ili 0603292411

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24