fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija donjih ekstremiteta sa produženjem

deformitet nogu - produženje nogu

 

Elma ima  16 godina. Rođena je u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Od rođenja ima deformitete nogu koji su joj iz godine u godinu otežavali kretanje i stvarali sve veći  bol. Sreli smo je u Atlas bolnici, gde njen veliki problem u fazama  uspeva da reši vodeći ortoped centra Ilizarov u Rusiji, Profesor Dmitry Popkov. Bio je ovo pregled na kraju druge faze lečenja.

Prof Pokov recite nam nešto više o Elminom slučaju:

“ 2019. godine Elmi smo produžili desnu nogu i ispravili tešku deformaciju koja je bila posledica njene bolesti. Produžili smo je za 10 santimetara. U potpunosti smo ispravili sve deformacije. Ona je veoma jaka ličnost, koja je svu svoju snagu  usredsredila ka ozdravljenju i sve što smo želeli uradili smo u ovoj drugoj fazi lečenja.  A u prvoj smo samo ispravili deformacije leve nadkolenice i podkolenice. Tada nismo znali koliko pacijantkinja može da izdrži složene operacije ali sada znamo da je potpuno spremna. Završili smo period rehabilitacije, postigli smo da se uspostavi savijanje desnog kolena i skočnog zgloba. Ona sada sama može da odluči kada ćemo početi sa sledećom fazom lečenja, kada ćemo produžiti i levu nogu kako bi obe bile iste dužine.

Na snimku možete da vidite rezultate lečenja. Ovo je bilo 2 januara prošle godine kada smo pogledali i videli da su produžene kosti pravilno srasle i tada smo skinuli aparat Ilizarov.  Bilo je potrebno da se gips nosi određeno vreme, kako bi bez ikakve bojazni pacijentkinja mogla da se osloni na nogu i da počne da hoda u periodu od kada smo sklinuli aparat do ovog pregleda. U buduće treba da vežba kolena, skočni zglob, da jača mišiće. Za  4 do 5 nedelja može da ode u banju, da hoda u ovim anatomskim cipelama različite visine koje su specijalno za nju izrađene.  Ovo je zaista vrlo komplikovana patologija, veoma kompleksna, zahteva mnogo rada hirurga i ortopeda.  Veoma je važna Elmina snaga i jačina volje kao i podrška mame i tate koju ima. I u krajnjem ishodu sve će biti kako treba.“

Ilizarov aparat

Elma raspoložena za razgovor i srećna  što su joj noge ispravljene i što može da hoda bez bola ispričala nam je koliko je bio dug i težak put do lekara koji može da joj pomogne.

Koliko ste dugo tražili doktora koji može da vam pomogne?

Elma: „Od rođenja tražimo i većinom je bilo Tuzla i Beograd. U Beogradu smo se najčešće  viđali sa doktorom Dučićem. Ali na žalost on je rekao da to ne može raditi.  Da su šanse za uspeh 50 prema 50. Pošto nije bilo sigirno da će 100 posto uspeti onda nam je preporučio doktora Popkova. Mi kada smo se prvi put videli sa doktorom Popkovim, on je rekao da to može uraditi. Ja tad baš nisam bila zadovoljna, jer prvi put me vidi neki doktor  i onda kaže da može da mi pomogne a neki doktori me 15 godina viđaju i ne mogu ništa da urade.

Baš sam se bila prepala toga ali došao je i taj dan operacije. I dalje sam bila pod tim stresom, strahom ali kad je eto prošla operacija, videli smo da je sve uspešno prošlo i više nego što smo očekivali. Bila sam baš zadovoljna, tako da od sad kad god vidim doktora Popkova znam da sam u sigurnim rukama i ne bojim se ničega.

To je to poverenje on je malo pre govorio kako si ti snažna osoba  i da ćeš sve to izdržati. Šta su bili tvoji problemi?

Elma: „E pa problemi sa kostima , bile su krive kosti i on je to uspeo da uradi  i sada je radio i produžetak.“

Šta je to sada što si ti videla kao boljitak?

Elma: „Kao da ništa nije ni bilo jer sada je sve super, nemam osećaj kao da sam imala taj problem tako je doktor to dobro uradio.“

Jel ti sada možeš da hodaš?

Elma: „Mogu“

Samo nam ispričaj kako je doktor operisao jednu nogu pa drugu?

Elma: „Pa prvo je radio levu samo ispravak deformiteta, mislio je i da će je produžiti ali nije smeo da se usudi jer sam prvi put podvrgnuta velikoj hirurgiji. I sada kada je video da sam dobro izdržala tu prvu operaciju na ovoj desnoj nozi je radio ispravak i produžetak.

Profesor Pokov i Elma - operacija donjih ekstremiteta

I sad si nosila ovu spravu Ilizarov, jel to bilo naporno?

Elma: „Pa jeste, dosta je i teško, pomalo i smeta.“

Hoćeš sada nastaviti da nosiš Ilizarov ili si završila sa njim?

Elma: „Imam još jednu operaciju za produžetak noge  i tad ću još nositi najviše.“

Tebi je sada sve u redu već u odnosu  na ono kako je bilo?

Elma: „Jeste, da.“

E dobro, znači ne plašiš se ni budućih nekih intervencija?

Elma: „Ne, jer znam da sam u sigurnim rukama.“

Elmini roditelji koji nikada nisu gubili nadu da svom detetu mogu pomoći sećaju se godina provedenih u traženju pomoći i razočarenjima.

Otac: „13 -14 godina smo mi hodali od doktora do doktora. Idi tamo idi ovamo, idi u Tuzlu vadi hormone – nije zo, dođi u Beograd na Institu za majku i dete kod profesora  Radlovića, opet vadi hormone, D3 vitamin, i sve kad sagledaš, sve u redu. Kao navodno genetika, genetika, genitika. Nije sve u genetici, znači spas ima negde, samo koji doktor može da pomogne.“

 

Otac pacijentkinje ispričao nam je sve o stanju donjih ekstremiteta pre operacije

I doktora su pronašli u Atlas bolnici u Beogradu. Tata Nusret nam je pokazao sliku gde se vidi koliko je bio veliki problem Elminih nogu. Bile su u obliku slova O a kod leve je deformitet bio veći jer je kost u osi bila potpuno izokrenuta. Posle operacije i nošenja aparata, danas su ispravljene i roditeljskoj sreći nema kraja. Važan im je bio svaki centimetar.

Otac: „Dobila je nekih 10 – 12 centimetara na produženju, znači na jednoj operaciji.  To još ovde ne može niko uraditi, jer to je nemoguće. Znači išli smo i kod dr Dučića, on je dobar ali čovek ne sme, ne garantuje i čovek je normalno rekao ja mogu što mogu, što  ne mogu ne mogu. Idite tu i tu neka vas pogleda taj doktor i on će vam sve reći. Kad smo došli, e baš u ovoj istoj ordinaciji i prvi put kada je video dr Popkov je rekao je 99,9 posto ja ću to uraditi.

I mi smo tako pričali, i i nakon 15 dana meni javljaju da možemo doći na operaciju.  Rekao sam: Sačekajte malo, moram se sabrati nije baš lako. Za dva meseca ja ponovo dolazim  i ugovaramo datum operacije. Operacija je izvršena bez ikakvih problema, Elma se brzo oporavila. Imala je pet dana neke bolove što je normalno, ipak je to operacija zahtevna. Kompletne noge su urađene i što su izuzetno mali ožiljci. To je neverovatno, da čovek može toliki operativni zahvat uraditi a tako mali ožiljak ostaje.“

Spas za njihovo dete i njih je pronađen i to nema cenu.

Elma i dr Popkov

 

Razgovor oca i profesora Popkova na pregledu

Otac: „Hodaš 13 – 14 godina, gde god da odeš ništa. Samo idi tamo, idi ovamo.  I kada nađeš spas, nema šta dalje pričati. Nema ko me nije pitao, nema kome nisam predložio da ko god ima problem ovakav, rekao sam da dođe ovde. Jedini spas trenutni je ovde. Znači dr Popkov to je stvarno, što je rekla Elma moj čarobnjak.

Doktor Dmitry Popkov dolazi u Srbiju bar četiri puta godišnje u Atlas bolnicu i u Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj.

Prof dr Pokov: „Ništa posebno se nije dogodilo sve je kao i obično. Pregledi  pomoć pacijentima , operacaije, razgovor sa kolegama.“

U Beogradu je boravio 10 dana, u proseku je imao po dve operacije dnevno u Atlasu i u Tiršovoj, i pregledao je po  4 – 5 pacijenata dnevno.

Prof dr Popkov: „U Atlasu radim zajedno sa ovdašnjim stručnjacima, to podrazumeva i zajednički rad sa terapeutima, pedijatrima, radiolozima , specijalistima ultra zvuka.

Naš sagovornik je profesor Univerziteta , član Ruske akademije medicinskih nauka, naučni radnik ali ovde nije u tom svojstvu, ovde je specijalista određene oblasti.

Šta sve izvodite u opštoj bolnici Atlas?

Prof dr Popkov:  „Ovde sam hirurg ortoped rekonstruktivne hirurgije koštano-mišićnog sistema. To su deformacije, skraćenja, krhkost kostiju i sve što je sa tim povezano. To se odnosi na probleme kod novorođenčadi kod kojih su urođene anomalije, kao i problemi koji su posledice trauma, iščašenja, deformacija. Naravno, ja sam specijalista dečije ortopedije ali zajedno sa kolegama iz Atlasa  lečimo i odrasle pacijente.

Ovde su pacijenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Makedonije sa teritorije Kosova.  Dolaze na pregled i iz Hrvatske i iz Nemačke.  Svi  dolaze u Atlas jer je ovo bolnica koja je ostavarila saradnju sa fondovima i osiguravajućim kompanijama tih zemalja.“

Na kraju razgovora rekao nam je da se njegovi planovi ne menjaju . Da se saradnja sa Atlas bolnicom i sa Institutom u Tiršovoj nastavlja istom dinamikom i da je on tu za sve pacijente ovog regiona.

 

Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24