fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija preponske kile sa doktorom Milovanovićem

operacija kile

 

 

Operacija preponske kile (Hernia) potiče od grčke reči “hernios”, što označava ispupčenje ili izbočinu tkiva koje najčešće čine creva ili masti kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu. U Atlas opštoj bolnici uspešno se izvodi operacija kile (hirurgija kile).

Operacija kile
Hirurgija kile

 

Na trbušnom zidu postoje mesta koja su zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura predisponirana za razvoj kila. Obično se nalaze u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata.  

Postoji nekoliko vrsta kila: preponska kila, femoralna kila, pupčana, epigastrična i ventralna kila.

 

 

 

 U Atlas opštoj bolnici toga jutra prva na programu bila je operacija kile Akcija. Pacijentkinju je prethodno pregledao dr Aleksandar Milovanović i predložio hiruršku intervenciju obostrane preposnke kile.

dr Aleksandar Milovanović:  „Dobro jutro, danas radimo preponsku kilu obostrano. Interesantno je da se radi o ženskom pacijentu, kod kojih su ovakvi problemi daleko ređi nego kod nas muškaraca.  Jedna od najčešćih operacija uopšte u celoj hirurgiji a pogotovo u abdominalnoj i opštoj hirurgiji je operacija kile“.

dr Aleksandar Milovanovic - Atlas bolnica

Kako nastaje preponska kila, možemo li da utičemo da sprečimo pojavu kile?

dr Aleksandar Milovanović:  „Postoji naravno više faktora koji utiču na pojavu raznoraznih kila ali kada pričamo o preponskim kilam, to da preveniramo, ne možemo. Ima faktora urođenih,  ima faktora stečenih, slabosti mišića, pogotovo kako život teče i kako se starost odvija, naravno, procenat kila je sve veći i veći. U principu možemo onako grubo da kažemo ima urođenih a i stečenih razloga zbog kojih se pojavljuju preponske kile“.

Simptomi preponske kile

Važno je da znamo simptome i da naučimo na koji način sami na vreme da prepoznamo da imamo preponsku kilu ili kako se to medicinski kaže ingvinalnu herniju.

dr Aleksandar Milovanović: „Najčešće ljudi primete u preponi da se pojavilo nešto što ranije nije bilo tu. Neki  klobukčić, odnosno pojavilo se jedno  uvećanje. To uvećanje je obično elastičnog tipa, što se oseti posle nekog fizičkog rada ili posle neke  fizičke aktivnosti. Nekada dok kila još ne može da primeti, pojavljuju se simptomi:  mučnina i nejasni bolovi u trbuhu. To je baš taj momenat, kada kilna kesa počinje kroz mišiće trbušnog zida, da kažem vulgarno,  da vuče i da gura ispred sebe. Kila je strašno dobro inevrisana i pravi te opšte digestivne probleme, taj osećaj nelagodnosti  i difuznog bola u trbuhu, čak i mučninu“.

Kada je važno da se javimo na pregled ako sumnjamo na ingvinalnu herniju?

dr Aleksandar Milovanović: „Što pre to bolje. To je kao kvaran zub, što je kvar manji lakše se radi i duže traje rezultat popravke“.

Vi danas imate pacijentkinju koja ima obe preponske kile.

dr Aleksandar Milovanović: „Tako je,  oba preponska kanala su otvorena i ima kile na obe strane“.

Kako ćete da operišete?

dr Aleksandar Milovanović:  „Izvešću jednu od operacija koja je uobičajena za rešavanje tog defekta. Da li će biti jedna, druga ili treća tehnika, videću  tokom samog rada. To zavisi od toga kakva su tkiva pacijentkinje.Ukoliko budem njenim tkivima mogao da rekonstruišem taj defekt, radićemo jednu od tih plastičnih rekonstrukcija sa njenim tkivima a ako ne onda ćemo iskoristiti mrežice“.

O p e r a c i j a  k i l e

Operacije kile smatraju se najlakšim,  od stručnosti hirurga i kvaliteta vašeg tkiva zavise razultati operacije.

dr Aleksandar Milovanović  „Svaka operacija je priča za sebe. Davanje injekcija uvek može da bude kritično, a kamoli operacija, ali generalno uzevši, ovo je jedna od najlakših operacija.   Kile su najrutinskije, najčešće i najlakše operacije. Jedna od prvih koju kao mladi lekari dobijamo da radimo.

dr aleksandar milovanovic

Operacija preponske kile – oporovak

dr Aleksandar Milovanović: “ I to je diskutabilno, i to je individualno. Kao prvo, nakon što se uradi operacija preponske kile pacijent istog dana ide kući. To su takozvane one day surgery procedure gde se isti dan ide kući. Nekoliko dana čovek mora da se malo primiri, deseti dan se skidaju konci.  Tada je čovek za obične životne funkcije već uveliko spreman a i pre skidanja konaca. Lagane fizičke aktivnosti može već posle mesec dana da krene, a velika naprezanja trbušnog zida tek posle dva tri meseca“.

Da li kila može da se vrati?

dr Aleksandar Milovanović: „Kako da ne. Nema garancije. Ko jedanput ima defekt na tom mišićnom zidu, da ga tako nazovem, trbušnom zidu među mišićima, kilu uvek može da dobije. E sad to zavisi od mnogo faktora. Kako ću ja da uradim operaciju. Ako loše uradim dobiću odmah recidiv, odnosno ponovo kilu. Ako se uradi dobro, a pacijent ima dobru genetiku da kažem, relativno dobru, nema idealnu čim je već dobio kilu. Ova pacijentkinja je kile dobila bez ikakvog naprezanja. Ona zna da to ima od detinjstva“.

Na kongenitalne nedostatke koji nas čine osetljivim na pojavu preponske kile ne možemo da utičemo ali možemo da smanjimo napor na mišiće i tkivo trbušnog zida. To činimo održavanjem idealne težine, pažljivim podizanjem ili čak izbegavanjem podizanja tereta, prestankom pušenja i konzumiranjem hrane bogate vlaknima. Ovo oboljenje je osam puta češće kod muškaraca nego kod žena i za to postoji  objašnjenje.

dr Aleksandar Milovanović: „Kroz preponski kanal ide taj što mi zovemo kabl  za testis, krvni sudovi, linfni sudovi, spermovod, nervi, ovojnica testisa itd. I na tom mestu gde prolazi kroz trbušni zid naravno mora da postoji otvor, koji je slabo mesto, gde može da se pored tog provuče i malo  trbušne maramice. Kod  žena je to jedna mala, tanka, materična veza, koja daleko manji defekt pravi kroz mišiće i ređe se kod žena javljaju kile“.

Ingvinalna hernija ili preponska kila nije nužno opasna ali ne prolazi sama od sebe i vremenom može da dovede do životno ugrožavajućih posledica. Zbog toga će vam doktor,  ukoliko je kila bolna ili se uvećava najverovatnije savetovati operativno lečenje.

 

Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24