fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija štitne žlezde popravlja kvalitet života

Štitna žlezda

Bolesti štitne žlezde su među najčešćim oboljenjima današnjice. Procenjuje se da oko 35% svetske populacije ima neku vrstu promena na štitnoj žlezdi. Štitna žlezda (tiroidna) se nalazi u prednjem delu vrata i ima oblik leptira. Ona je zadužena za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam, tako da ga poremećaji u njenom radu ubrzavaju ili usporavaju. Simptomi poremećaja mogu biti raznovrsni, nekad i veoma neprijatni. Specijalisti Atlas opšte bolnice nam otkrivaju najčešće razloge koji pacijente obolele od bolesti štitne žlezde vode na operacioni sto.

Rizične grupe zahvaćene poremećajem štitne žlezde

Žene su ugroženije od poremećaja štitne žlezde, čak osam puta češće oboljevaju u odnosu na muškarce. Naime, hipertireoza (povećano lučenje hormona štitne žlezde), koja je pretežni razlog za operaciju, je najčešća kod žena iznad šezdeset godina. I hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlezde) nije znatno manje bezazlena. Ona može da dovede do tiroidnih nodula (čvorića) koji se razvijaju unutar žlezde. Genetika takođe predstavlja bitan faktor pojavljivanja ovih poremećaja. Poremećaji štitne žlezde u porodičnoj istoriji bolesti su bitan opominjući faktor koji nikako ne treba ignorisati.

Operacija štitne žlezde – kad je neophodna

Štitna žlezda se odstranjuje u slučaju da dođe do poremećaja njene građe i funkcije i ako postoji sumnja na karcinom. Hipertireoza (povećano lučenje hormona) je razlog za operaciju ukoliko terapija lekovima nije dala adekvatan efekat. Operacija štitne žlezde je metoda lečenja koja može da se izabere kada je žlezda uvećana i pritiska okolne organe. Pritisak koji vrši štitna žlezda može da smeta glasnim žicama izazivajući promuklost, smeta dušniku kada osoba otežano diše i jednjaku kada otežano guta. Poremećaj građe štitne žlezde se vidi u pojavi strume, uvećanju štitne žlezde. Operativni zahvat se preporučuje i u slučajevima hronične upale štitne žlezde.
Žlezda se nikada ne uklanja u celosti sem kada je u pitanju karcinom.

Svaku sumnju na karcinom štitne žlezde je potrebno veoma ozbiljno tretirati. Mnogi slučajevi karcinoma tiroide su trajno izlečeni operacijom kada su se pacijenti javili u ranim stadijumima bolesti. Promene koje su sumnjive su najčešće čvršće konzistencije i mogu da se šire prema limfnim čvorovima. U poslednjim godinama preporučuje se da sve osobe koje imaju genetsku sklonost ka tumoru štitne žlezde urade preventivno uklanjaje žlezde, odnosno
tiroidektomiju. Ta genetska sklonost se određuje preciznim testovima iz krvi na prisustvo PET- proto-onkogena. U tim slučajevima operativni zahvat je mnogo jednostavniji nego kada se pacijent javi sa već postojećim karcinomom.

Operacija štitne žlezde traje od 45 minuta do dva sata i izvodi se u opštoj anesteziji. Pacijent ostaje u bolnici jedan ili dva dana, dok oporavak u kućnim uslovima najčešće traje oko tri nedelje. Komplikacije kod operacije štitne žlezde su veoma retke. Najčešće se radi o privremenim oštećenjima živaca koji omogućavaju pokretanje glasnih žica, što uzrokuje promuklost. Pacijenti koji imaju hipertireozu moraju biti podvrgnuti prethodnoj medikamentnoj
pripremi za operaciju kako bi se izbegao nastanak tireotoksične oluje, koja može biti vrlo opasna.

Kod svih operacija štitne žlezde radi se istovremeno biopsija tkiva, koje ide na citološki pregled.

Operacija štitne žlezde i život posle

Može se reći da je odstranjivanje štitne žlezde svojevrstan šok za organizam i potreban je izvestan period prilagođavanja organizma. Posle operacije se uvodi doživotna supstitucija hormona putem lekova koji se piju svako jutro, mada u poznim godinama najčešće se uzima samo jod. Nakon operacije pacijent može osećati bolove i stezanje u vratnom delu, a ponekad se javlja i prolazna promuklost. Prve dve nedelje nakon operacije se preporučuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja.

Većina pacijenata kaže da su par dana nakon operacije prestali svi neugodni simptomi koje su do tada trpeli. Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

Kako ističu najbolji stručnjaci za štitnu žlezdu naše Atlas opšte bolnice, za efikasno rešenje poremećaja štitne žlezde ključna je dobra komunikacija između pacijenta i lekara. Atlas opšta bolnica vam omogućava da zaobiđete višemesečne obilaske lekara i liste čekanja. U našoj bolnici možete obaviti kompletnu dijagnostiku u jednom danu! To obuhvata:

  • pregled endokrinologa,
  • ultrazvuk,
  • analize hormona
  • i punkcionu biopsiju nodusa sa patohistološkim pregledom.

Najbitnije je javiti se na vreme kada su moguće komplikacije svedene na minimum.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24