fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija za značajan i trajan gubitak kilograma

operacija smanjenje želuca

Bilo kakva dijeta, vežbanje ili menjanje životnog stila nekim ljudima ne mogu da pomognu da značajnije smanje svoju prekomernu telesnu težinu. To je realnost koja vodi u frustraciju, depresiju i u mnogim slučajevima, ozbiljne zdravstvene tegobe. Srećom, za mnoge koji su u ovakvoj situaciji, gubitak težine uz pomoć barijatrijske hirurgije može biti opcija. Procena da li ste kadidat za operaciju smanjenja želuca je proces koji zahteva ozbiljnu diskusiju sa vašim doktorom i vašom porodicom.

Hirurgija kao rešenje za gubitak telesne mase

Gojaznost je veoma teško lečiti. Hirurgija kao rešenje za gubitak telesne mase putem restrikcije unosa hrane i prekida procesa varenja je opcija za ozbiljno gojazne pacijente koji su neuspešno lečeni drugim načinima za skidanje telesne težine.

Kada ostale medicinske metode nisu bile uspešne, barijatrijska hirurgija može da ponudi dugoročna rešenja skidanja prekomerne telesne težine za pacijente koji imaju ozbiljan problem sa gojaznošću.

 

Prekomerna težina je hronična i progresivna bolest koja može da utiče na više organa u telu.

konsultacije za gojazne

Uticaj prekomerne težine na zdravlje

Ljudi sa teškom kliničkom slikom gojaznosti imaju medicinski rizik invaliditeta ili prerane smrti. Na vrhu liste su morbiditeti kod odraslih u vidu dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak koji je uzrokovan klinički prekomernom gojaznošću može dovesti do srčanih udara, kongestivne srčane insuficijencije i šloga.

Dodatna stanja koja obično uzrokuje ili pojačava gojaznost su:

 • Opstruktivna sleep apneja (OSA), hipoventilacioni sindrom gojaznih, reaktivna bolest disajnih puteva
 • Ateroskleroza
 • Oboljenja žučne kese, GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), recidivna ventralna hernija, masna jetra
 • Diabetes, hirzutizam, hiperlipidemija, hiperholesterolemija
 • Česte urinarne infekcije, stres, urinarna inkontinencija, neredovne menstruacije ili neplodnost
 • Degenerativne bolesti kolena i kuka, diskus hernije, hroničan nehirurški bol u donjim leđima
 • Mnogostruki poremećaji, od kojih je većina povezana sa dijabetesom i gljivičnim infekcijama u kožnim naborima
 • Tumori dojke, materice, prostate, bubrega, debelog creva i pankreasa

Operacija za gubitak kilograma

Kako je u narodu već rasprostranjen izraz „operacija za smanjenje želuca“ ili „operacija za gubitak kilograma“ tj. sleeve gastrektomija jedna je od hirurških metoda za redukciju kilograma.

Sleeve gastrektomija

 • Ova procedura uključuje hirurgiju samo na želucu (to je samo restriktivna procedura) i ne uključuje intervenciju na crevima  (koja bi je učinila i malapsorptivnom procedurom). Praktično se sastoji od toga da se želudac, koji pre hirurgije izgleda kao torbica, preobrazi u oblik duge cevi ili “rukava” (sleeve). Sleeve gastrektomija otklanja oko 2/3 želuca što omogućava brže zasićenje (osećaj punoće) i smanjeni apetit. Mali ”sleeve želudac”onemogućava uzimanje hrane, dozvoljavajući da se u jednom obroku uzme samo mala količina.
  1. Mali sleeve (ili uska tuba) se pravi uz pomoć hirurškog staplera duž unutrašnje krivine želuca, od pilorusa želuca do jednjaka.
  2. Nakon što je sleeve završen, ostatak želuca se uklanja.
  3. Sfinkter (kružni mišić) na izlazu ostaje gde jeste, a omogućava normalan proces pražnjenja želuca što sve doprinosi osećaju punoće.

Hirurški tim Atlas bolnice sastvaljen je od velikog broja eminentnih hirurga iz raznih oblasti hirurgije, što našim pacijentima obezbeđuje kompletan tim podrške, kako preoperativno tako i tokom oporavka.

Da li ste kandidat za operaciju želuca koja redukuje kilograme

Indeks telesne mase (BMI) koji je iznad 40 ukazuje da je osoba morbidno gojazna i stoga je kandidat za barijatrijsku hirurgiju. Uopšte rečeno, ovo bi značilo da muškarci imaju 45 kg viška, tj.žene 36 kg. Barijatrijske procedure takođe mogu da budu opcija za ljude sa indeksom telesne mase između 35 i 40 koji pate od kardiopulmonarnih problema ili dijabetesa koji mogu da ugrožavaju život. Međutim, kao i kod ostalih tretmana za gojaznost, uspešan rezultat će zavisiti od motivacije i ponašanja pacijenta.

Prednosti barijatrijske hirurgije – operacija za mršavljenje

Medicinski i emotivni benefiti koji nastaju zbog smanjenja telesne težine počinju gotovo odmah nakon operacije. Benefiti koje pacijent ima nakon operacije mogu biti:

 1. A) Značajan i trajan gubitak telesne težine:
 • Većina pacijenata gubi telesnu težinu brzo, a takav trend se nastavlja  18-24 meseci nakon hirurgije
 • Mada mnogi pacijenti vrate nešto od telesne težine nakon 24 meseca, samo nekolicina vrati celokupnu pređašnju težinu
 1. B) Poboljšanje ili eliminacija većine gojazno-povezanih stanja:
 • Visok holesterol
 • Visok krvni pritisak
 • Opstruktivna sleep apneja (smetnje u disanju tokom sna)
 • Hipertenzija
 • Dijabetes tipa 2
 • Kardiovaskularne bolesti
 • Endokrinološka oboljenja
 • Dislipidemija

 

Nehirurška metoda za gubitak kilograma – balon za mršavljenje

balon za mršavljenje - Atlas bolnica

U Atlas opštoj bolnici se takođe izvodi i nehirurška metoda koja omogućava gubitak kilograma – ugradnja intragastričnog balona za mršavljenje.

Intragastrični balon za mršavljenje predstavlja neoperativnu, nefarmakološku, mininalno invazivnu i privremenu metodu koja se koristi kao alternativa za lečenje gojaznosti kod pacijenata umerene i preterane gojaznosti, uz propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor lekara. Takođe, pozitivne efekte daje i kod veoma gojaznih pacijenata koji treba da se podvrgnu hirurškoj metodi za lečenje gojaznosti, jer se gubitkom kilograma smanjuje rizik prilikom operacije.

 

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24