fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija štitaste žlezde

operacija štitne žlezde cena Atlas bolnica

Štitasta (štitna) žlezda je zadužena za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam, tako da ga poremećaji u njenom radu ubrzavaju ili usporavaju.

Hipertireoza (povećano lučenje hormona štitne žlezde), koja je pretežni razlog za operaciju, je najčešća kod žena iznad šezdeset godina. I hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlezde) nije znatno manje bezazlena. Ona može da dovede do tiroidnih nodula (čvorića) koji se razvijaju unutar žlezde. Genetika takođe predstavlja bitan faktor pojavljivanja ovih poremećaja. Poremećaji štitne žlezde u porodičnoj istoriji bolesti su bitan opominjući faktor koji nikako ne treba ignorisati.

Žene su ugroženije od poremećaja štitne žlezde, čak osam puta češće oboljevaju u odnosu na muškarce.

Eskpertski tim  Atlas bolnice izvodiće operacije štitaste žlezde po ceni od 349.300 rsd. U cenu su uključeni troškovi preoperativne prirpeme, operacije i bolnički dan. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom sada je pravi trenutak da obavite intervenciju.

Operacija štitaste žlezde – tireoidektomija

Štitasta žlezda se odstranjuje u slučaju da dođe do poremećaja njene građe i funkcije i ako postoji sumnja na karcinom. Operacija štitaste žlezde je metoda lečenja koja može da se izabere kada je žlezda uvećana i pritiska okolne organe. Pritisak koji vrši štitna žlezda može da smeta glasnim žicama izazivajući promuklost, smeta dušniku kada osoba otežano diše i jednjaku kada otežano guta. Poremećaj građe štitaste žlezde se vidi u pojavi strume, uvećanju štitne žlezde. Operativni zahvat se preporučuje i u slučajevima hronične upale štitne žlezde.

Hirurgija štitaste žlezde

Žlezda se nikada ne uklanja u celosti sem kada je u pitanju karcinom.

Sama operacija štitne žlezde koja se izvodi u Atlas opštoj bolnici traje od 45 minuta do dva sata i izvodi se u opštoj anesteziji. Kako je trauma okolniih tkiva znatno manja, kod ove metode pacijenti se već sutradan nakon operacije mogu vratiti normalnim životnim aktivnostima.  Nakon operacije na mestu reza je flaster, koji se skida posle jednog dana i nije potrebno dalje previjanje. Nema konaca koji se vade i pacijenti mogu normalno da se tuširaju. Hirurška kontrola je 7-14 dana nakon operacije. Posle operacije ne preporučuju se fizičke aktivnosti i umaranja.

 

Život posle operacije tiroidne žlezde se vrlo brzo vraća  u normalu, komplikacije su veoma retke, uglavnom se radi o privremenim oštećenjima živaca koji omogućavaju pokretanje glasnih žica, što uzrokuje promuklost. Kod svih operacija štitne žlezde radi se istovremeno biopsija tkiva, koje ide na citološki pregled.

 

Život posle operacije štitaste žlezde

Može se reći da je odstranjivanje štitne žlezde svojevrstan šok za organizam i potreban je izvestan period prilagođavanja organizma. Posle operacije se uvodi doživotna supstitucija hormona putem lekova koji se piju svako jutro, mada u poznim godinama najčešće se uzima samo jod. Nakon operacije pacijent može osećati bolove i stezanje u vratnom delu, a ponekad se javlja i prolazna promuklost. Prve dve nedelje nakon operacije se preporučuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja.

Većina pacijenata kaže da su par dana nakon operacije prestali svi neugodni simptomi koje su do tada trpeli. Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24