fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

„Pao sam sa motora i polomio vrat“ – Miloš M.

pao sam sa motora

Milovanović Miloš (42 god) iz Uba je pre četiri meseca imao saobraćajni udes. Tada je prilikom pada sa skutera podleteo pod automobil. U nesreći je zadobio prelom nastavka drugog vratnog pršljena, takozvanog densa. Nažalost, prilikom pregleda u valjevskoj bolnici prelom nije konstatovan, pa su njegove tegobe vremenom postajale sve teže.

Šta se desilo kada ste pali sa motora?

„Posle pada, nastavio sam sa normalnim životom jer nisam znao da mi je vrat polomljen. To je dovelo do toga da mi je posle dva meseca pršljen gotovo skroz pukao. Bukvalno mi se glava držala na mišićima, a ne na kičmi“, objašnjava Miloš.

Da je pacijentu odmah nakon nesreće dijagnostikovan prelom, on bi bio hitno operisan i šanse za komplikacije bi bile svedene na minimum. Zbog veoma teškog stanja vratne kičme do koga je u međuvremenu došlo, naš poznati neurohirurg / spinalni hirurg dr. Milenko Savić izvršio je operaciju u Opštoj bolnici Atlas.

Kako ste rešili problem preloma vratne kičme?

„Namera je bila da se fiksira prelom, odnosno da se odlomljeni deo približi bazi pršljena. Time bi bili stvoreni uslovi da to kroz neko vreme sraste i da bude kao što je bilo“, kaže doktor Savić

Operacija je bila veoma uspešna i pacijentu je svakodnevni život bio znatno olakšan. Međutim zbog  neobične pozicije važnijih krvnih sudova pacijenta u vratnom delu, doktor Savić predložio je i drugu operaciju.

„Tokom prve operacije izvršili smo fiksaciju od potiljačne kosti do drugog vratnog pršljena. Druga je rađena sa prednje strane vrata, tako što se specijalnim šrafom prošlo kroz bazu pršljena do odlomljenog dela da bi se on privukao do baze i da bi došlo do kontakta kost na kost. To sada garantuje definitivno fiksiranje preloma i stopostotno zarastanje“, kaže dr. Savić i objašnjava da bi u slučaju da se pacijent javio odmah nakon nesreće, bila dovoljna samo operacija sa prednje strane vrata.

prelom vrata

Da li se operacija preloma vratne kičme radi u privatnim bolnicama?

Ovakve kompikovane intervencije prvi put su izvedene u nekoj privatnoj bolnici u Srbiji. Do sada su rađene samo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Opšta bolnica Atlas obezbedila je stručan lekarski tim i neophodne tehničke uslove.

„Korišćeni su specijalni hirurški šrafovi dizajnirani isključivo za vrat i veoma savremeni. Neophodni su i hirurško znanje i zahtevni tehnički uslovi – to je razlog što se takve operacije ne rade u drugim bolnicama. Mi smo u Atlasu uspeli da sve to obezbedimo i da te operacije radimo potpuno bezbedno i uspešno“, tvrdi dr. Savić.

dr milenko savić

U domaćoj javnosti, pa čak i u medicinskim krugovima, često vlada mišljenje da za prelome i teže povrede vrata nema pomoći i da kod nas u zemlji niko nije u stanju da to hirurški reši. Dr. Savić to demantuje i tvrdi da su operacije u vratu jednako zahtevne kao u svakom delu kičme.

„Ako imate adekvatnu opremu u sali, dobru anesteziju i iskusan hirurški tim, komplikovane operacije kičme su bezbedne i vrlo uspešne“, zaključio je Savić.

Miloš Milovanović je dva dana posle druge operacije pušten kući. Uspešno se oporavlja uz prognoze da će mu vrat vrlo brzo biti u stanju kao pre nesreće.

Pitali smo Miloša da li posle svega planira da opet sedne na motor kaže – „Nikad više“.

Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni, da poštuju saobraćajne znakove i signalizaciju, da ne piju alkohol ukoliko učestvuju u saobraćaju, da ne koriste mobilni telefon tokom vožnje i da obavezno stavljaju sigurnosni pojas / zaštitnu moto opremu.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24