fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Problem spada vagine ne mora da se trpi

Spad vagine

Nakon četrdesete godine veliki broj žena se suočava sa spadom vagine i/ili bešike, koje su uzrokovane slabljenjem vezivnog tkiva i mišića karlice. Problem je veoma neprijatan i žene na našim prostorima o njemu najčešće ćute. Ova neprijatnost ne može da prođe sama od sebe već je nophodno stručno lečenje. Spad vagine se danas uspešno rešava modernom ginekološkom hirurgijom koja je vrlo komforna za pacijentkinje.

U Atlas opštoj bolnici radi veliki broj specijalista ginekologije / urologije koji uspešno tretiraju ovaj problem: dr Slađana Kovačević, dr Mirko Jovanović i mnogi drugi. Sve informacije o lekarima možete pogledati na sajtu u delu eksperti ili pozivom našeg call centra: 011 785 88 88

Spad vagine i karličnih organa

Žene ovaj neugodan problem mogu prepoznati po nevoljnom mokrenju, naročito prilikom
kijanja, kašljanja, trčanja i naglog pomeranja. Nevoljno mokrenje ili inkontinencija se javlja kod najvećeg broja žena sa ovim problemom, a razlog tome je spad bešike. Bešika gubi potporu jer je tkivo sa godinama oslabilo zbog smanjenog lučenja hormona.

Problem inkontinencije nije opasan, ali značajno narušava kvalitet života.

Pacijentkinje mokre jako često, te uglavnom nisu u prilici da napuštaju kuću ili moraju da nose pelene za odrasle.

Spad se dešava kod žena već nakon četrdesete godine usled napora, gojaznosti, porođaja sa plodom velike težine i sa starošću. Naprezanje koje izaziva pritisak u stomaku, kao što je slučaj kod konstipacije, takođe utiče na spad vagine i karličnih organa. Spad vagine često se javlja kod žena koje su imale više teških porođaja (upotreba forcepsa, vakuma ili perforacija), gde povrede tkiva nisu dobro sanirane.

Spad može da bude ispadanje bešike, materice, zidova vagine, dela debelog creva i spuštanje međice. Najčešće se radi o spadu zidova vagine i bešike, što pacijentkinje osećaju kao veliku nelagodnost, otok i pritisak u vagini. Neke pacijentkinje prijavljuju i probleme pri vršenju male i velike nužde. Nažalost, mnoge žene ne znaju da ovaj problem može da se reši uspešno minimalno invazivnom hirurgijom.

Operativno lečenje spada

1. Stres inkontinencija bez spada

Sling procedure (TOT-TVT) su danas daleko najpopularnije i kod nas su poznate kao „stavljanje trake“. Tokom intervencije pacijentkinja je na ginekološkom stolu u ginekološkom položaju. Operacija traje relativno kratko (10-15 minuta) i izvodi se u anesteziji. Anestezija može biti opšta („spavanje“), regionalna („injekcija u kičmu“) ili lokalna („iglom na lice mesta“).

U vagini, na prednjem zidu, načini se mali rez na sluzokoži kroz koji se plasira sintetska traka i koncem se zašije rez na vagini. Konci kasnije sami ispadaju, a rez na vagini se ne vidi, niti se pipa, ukoliko je intervencija protekla uredno. Traka ostaje u telu i ne bi trebala da izaziva nikakve tegobe, osim povremenog zatezanja u preponama pri naprezanju. Nakon nekoliko meseci najčešće se i taj osećaj izgubi.
Najčešće procedura podrazumeva da se pacijentkinja prima na odeljenje dan pre operacije i ostaje na odeljenju još 24 sata. Kateter se odstranjuje iz bešike sledeći dan. U 90% slučajeva pacijentkinja uredno mokri već prilikom otpusta ili najkasnije do prve kontrole nakon dve sedmice.

 

2. Stres inkontinencija sa spadom

Ukoliko uz bežanje mokraće postoji i značajan spad zida vagine (što procenjuje ginekolog) postavljanje trake nije dovoljno već operacijom istovremeno treba rešiti oba problema. Prva opcija jeste tzv. „kolposuspenzija“, tj. podizanje prednjeg zida vagine i bešike. U pitanju je operacija sa rezom na prednjem trbušnom zidu (kao pri „carskom rezu“) koja se izvodi u opštoj anesteziji. Tokom intervencije, sa nekoliko šavova fiksira se prednji zid vagine za unutrašnju stranu kostiju karlice. Ništa se u karlici ne preseca, niti se odstranjuje. Ako je operacija uspela, spada vagine više nema, kateter se odstranjuje nakon nekoliko dana, žena je suva i uredno mokri.

Alternativno, moguće je istovremeno plasirati traku i načiniti plastiku prednjeg zida vagine, ali mora se imati na umu da svako operativno sužavanje vagine može kasnije dovesti do progresivnog sužavanja vagine, tako da u nekim slučajevima polni odnosi postaju praktično nemogući.

Postoji, takođe, i opcija istovremenog postavljanja trake (koja rešava inkontinenciju) i još jedne široke mrežice (kojom se rešava spad prednjeg zida vagine). Ova metoda deluje elegantno i uspešno rešava oba problema u preko 90% slučajeva, ali su (dosta retko) moguće nerešive komplikacije u vidu izmenjenog osećaja u vagini pri polnim odnosima ili bola u karlici koji ne prestaje ni nakon vađenja cele mrežice. Zbog toga, postavljanje mrežice se savetuje samo kao „poslednja metoda“, uglavnom kod starijih žena koje nemaju polne odnose i kod kojih druge metode lečenja nisu dale rezultata.

Oporavak

Pacijentkinje se brzo oporavljaju i već nakon par dana mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

Bol u karlici može biti prisutan par dana nakon intervencije i rešava se uspešno lekovima protiv bolova. Prvih nekoliko meseci nakon operacije pacijentkinje treba da se uzdrže od naprezanja i podizanja tereta, kao i od dužeg stajanja. Problem se veoma retko ponovo vraća ukoliko se pacjentkinja pridržava lekarskih saveta tokom oporavka.

Laparoskopska hirurgija u Atlas opštoj bolnici

Hirurzi Atlas opšte bolnice primenjuju modernu ginekološku laparoskopsku hirurgiju, koja ima izvanredne rezultate. Atlas opšta bolnica poseduje četiri savremeno opremljene operacione sale, šest luksuznih apartmana i vrlo prijatan stacionar. Dijagnostika se obavlja u dijagnostičkom i endo centru bez čekanja i zakazivanja.

Svi pacijenti se primaju isti dan po javljanju i u najkraćem roku obavljaju sve potrebne analize i preglede. Ukoliko postoji potreba za dodatnom negom kod kuće nakon operacije spada vagine, Atlas opšta bolnica od skoro pruža i uslugu kućne nege i lečenja. Rezultat našeg rada je zadovoljstvo izlečenjem velikog broja pacijenata.
Za sve informacije u vezi ginekološke hirurgije pozovite +381 11 785 88 88 i zakažite konsultacije sa hirurgom.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24