fbpx

Problem spada vagine ne mora da se trpi

13-09-2018
Spad vagine

Nakon četrdesete godine veliki broj žena se suočava sa spadom vagine i/ili bešike, koje su uzrokovane slabljenjem vezivnog tkiva i mišića karlice. Problem je veoma neprijatan i žene na našim prostorima o njemu najčešće ćute. Ova neprijatnost ne može da prođe sama od sebe već je nophodno stručno lečenje. Spad vagine se danas uspešno rešava modernom ginekološkom hirurgijom koja je vrlo komforna za pacijentkinje.

U Atlas opštoj bolnici radi veliki broj specijalista ginekologije / urologije koji uspešno tretiraju ovaj problem: prim. dr Saša Ljuština, dr Dragiša Šljivančanin, dr Mirko Jovanović i mnogi drugi. Sve informacije o lekarima možete pogledati na sajtu u delu eksperti ili pozivom našeg call centra: 011 785 88 88

Spad vagine i karličnih organa

Žene ovaj neugodan problem mogu prepoznati po nevoljnom mokrenju, naročito prilikom
kijanja, kašljanja, trčanja i naglog pomeranja. Nevoljno mokrenje ili inkontinencija se javlja kod najvećeg broja žena sa ovim problemom, a razlog tome je spad bešike. Bešika gubi potporu jer je tkivo sa godinama oslabilo zbog smanjenog lučenja hormona.

Problem inkontinencije nije opasan, ali značajno narušava kvalitet života.

Pacijentkinje mokre jako često, te uglavnom nisu u prilici da napuštaju kuću ili moraju da nose pelene za odrasle.

Spad se dešava kod žena već nakon četrdesete godine usled napora, gojaznosti, porođaja sa plodom velike težine i sa starošću. Naprezanje koje izaziva pritisak u stomaku, kao što je slučaj kod konstipacije, takođe utiče na spad vagine i karličnih organa. Spad vagine često se javlja kod žena koje su imale više teških porođaja (upotreba forcepsa, vakuma ili perforacija), gde povrede tkiva nisu dobro sanirane.

Spad može da bude ispadanje bešike, materice, zidova vagine, dela debelog creva i spuštanje međice. Najčešće se radi o spadu zidova vagine i bešike, što pacijentkinje osećaju kao veliku nelagodnost, otok i pritisak u vagini. Neke pacijentkinje prijavljuju i probleme pri vršenju male i velike nužde. Nažalost, mnoge žene ne znaju da ovaj problem može da se reši uspešno minimalno invazivnom hirurgijom.

Operativno lečenje spada

Operacija spada vagine i bešike se izvodi laparoskopskom metodom, kroz male rezove za instrumente na zidu abdomena. Rezovi su gotovo neprimetni, hirurg ima dobru vizuelizaciju regije, a komplikacije izuzetno retke. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, a pacijentkinja se zadržava u bolnici do dva dana. Operacijom se podiže gornji i/ili donji zid vagine, bešika i vezivno tkivo.

Na taj način je slabo tkivo podržano te prolaps više nije moguć, a problem
nevoljnog mokrenja je trajno rešen.

Oporavak

Pacijentkinje se brzo oporavljaju i već nakon par dana mogu da nastave sa svojim aktivnostima.

Bol u karlici može biti prisutan par dana nakon intervencije i rešava se uspešno lekovima protiv bolova. Prvih nekoliko meseci nakon operacije pacijentkinje treba da se uzdrže od naprezanja i podizanja tereta, kao i od dužeg stajanja. Problem se veoma retko ponovo vraća ukoliko se pacjentkinja pridržava lekarskih saveta tokom oporavka.

Laparoskopska hirurgija u Atlas opštoj bolnici

Hirurzi Atlas opšte bolnice primenjuju modernu ginekološku laparoskopsku hirurgiju, koja ima izvanredne rezultate. Atlas opšta bolnica poseduje četiri savremeno opremljene operacione sale, šest luksuznih apartmana i vrlo prijatan stacionar. Dijagnostika se obavlja u dijagnostičkom i endo centru bez čekanja i zakazivanja.

Svi pacijenti se primaju isti dan po javljanju i u najkraćem roku obavljaju sve potrebne analize i preglede. Ukoliko postoji potreba za dodatnom negom kod kuće nakon operacije spada vagine, Atlas opšta bolnica od skoro pruža i uslugu kućne nege i lečenja. Rezultat našeg rada je zadovoljstvo izlečenjem velikog broja pacijenata.
Za sve informacije u vezi ginekološke hirurgije pozovite +381 11 785 88 88 i zakažite konsultacije sa hirurgom.