fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ginekološka hirurgija

Ginekološka hirurgija obuhvata metode i intervencije kojima se uklanjanju određeni ginekološki poremećaji.

Ginekološka hirurgija

U slučajevima kada se ginekološkim pregledom, ultrazvukom ili rendgenom ne može dovoljno sagledati unutrašnjost materice i karlice, primenjuju se ginekološki zahvati.

Hirurške intervencije u ginekologiji omogućavaju pacijentima da brže, lakše i sa manje rizika dođu do željene dijagnoze i efekta.

U Atlas opštoj bolnici vrše se najsavremeniji vidovi hirurških intervencija u ginekologiji:

Takođe, moguće je uzeti biopsije vulve, vagine i grlića materice.

U Atlas opštoj bolnici stručnjaci operišu klasičnim, abdominalnim putem, praveći rez na trbuhu. Ali prateći svetske trendove mnogo više smo se orjentisali se na minimalno invazivnu hirurgiju: endoskopsku i vaginalnu hirurgiju. Na taj način zagarantovan je brži oporavak i bolji estetski efekat u odnosu na abdominalnu hirurgiju.

Laparoskopija i histeroskopija su operacije posle kojih ćete se vrlo brzo i lako vratiti svakodnevnim aktivnostima. Vreme provedeno u bolnici je značajno kraće u odnosu na klasične operacije. Tu je i nezaobilazan estetski momenat jer se opisane intervencije izvode uz pomoć dva ili tri vrlo mala reza na trbuhu (do 1 cm).

Primenom minimalno invazivnih procedura je moguće obaviti najveći deo operacija u ginekologiji:

 Cistektomija – otklanjanje ciste sa jajnika. Može se raditi laparoskopski ili otvorenom hirurgijom (u zavisnosti od vrste ciste, godina starosti i dr).

Salpingektomija – otklanjanje jajovoda. Najčešća indikacija je vanmaterična trudnoća, ređe hidrosalpings (zapušen jajovod kod pacijentkinje koja je u pripremi za vantelesnu oplodnju). Skoro uvek se radi laparoskopski.

Adneksektomiija – otklanjanje jajnika i jajovoda (jednostrano ili obostrano). Najčešća indikacija su tumori jajnika kod mlađih pacijentkinja kod kojih se obično odlučujemo za poštednu hirurgiju. Može se raditi laparoskopski ili otvorenom hirurgijom (preoperativna procena).

Adhezioliza – otklanjanje priraslica. Obično nije samostalna operacija već se radi u sklopu drugih operacija kada se primete priraslice za koje se smatra da je bolje otkloniti ih.

Miomektomija – otklanjanje mioma (dobroćudni tumori) sa materice. Može se raditi laparsokopski ili otvorenom hirurgijom. Obično se primenjuje kod pacijentkinja u reproduktivnom periodu.

Histerektomija – otklanjanje materice. Brojne indikacije (tumori grlića, tumori tela materice, uz hirurgiju jajnika). Može se raditi laparoskopski, otvorenom hirurgijom ili vaginalno (preoperatvna procena).

Korekcije urođenih anomalija – histeroskopska korekcija septuma(pregrada)  ili subseptuma (delimična pregrada) materice.

Operacije endometrioze – otklanjanje endometriotičnih ognjišta. Endometrioza je prisustvo sluznice materice van materice (najčešće na jajniku, ali može biti bilo gde u trbuhu). Vrsta operacije zavisi od lokalizacije i raširenosti endometrioze.

Oporavak nakon ovih ginekoloških operacija uglavnom zavisi od vrste operacije (laparoskopska, vaginalna ili otvorena hirurgija) a najduži boravak u bolnici je do 7 dana. Posle laparoskopskih operacija 1 do 3 dana, a posle vaginalnih oko 1 do 5 dana.

 

Vaginalna hirurgija sa uroginekologijom:

Veliki broj žena nakon 40. godine ima problem nevoljnog oticanja mokraće. Nažalost većina se ne javlja lekaru zbog stida ili neinformisanosti o mogućnostima lečenja. Na sreću, ovaj problem se može rešiti jednostavnim hirurškim procedurama sa visokim procentom uspešnosti.

Takođe, kod većine žena u zrelom dobu, kao posledica rađanja, dolazi do pojave spada vagine i karličnih organa (mokraćna bešika, materica, debelo crevo). Kvalitet života je značajno narušen. I ovaj problem se može rešiti hirurški, vaginalnim putem, bez rezova na stomaku i na taj način povratiti narušena funkcija karličnih organa ali i estetika.

Vrste vaginalnih operacija:

Kako se izvodi postupak

Hirurške intervencije u ginekologiji se u većini slučajeva rade laparoskopski.

Hirurška laparoskopija je minimalno invazivna hirurška intervencija u kojoj se kroz male rezove u stomaku proverava stanje trbušne duplje i unutrašnjih polnih organa, dok se ujedno uklanjaju ili koriguju patološke promene.

Pacijent je tokom operacije u većini slučajeva u opštoj anesteziji, a boravak u bolnici ne traje duže od jednog dana.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Ginekološka hirurgija

Eksperti iz oblasti: Ginekologija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24