fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Infarkt miokarda – najbolje sprečiti!

Infarkt Miokarda

Srčani udar (infarkt miokarda) je jedan od najčešćih uzroka smrti na našim prostorima i zahteva veoma ozbiljan pristup. Dešava se iznenada i neophodno je primetiti simptome na vreme i izvesti da pacijent što pre stigne u bolnicu.

Za veliki broj pacijenata koji boluju od srčanih i bolesti venskog sistema preventivni pregledi i intervencije su od ključnog značaja za preživljavanje. Kardiohirurzi Atlas opšte bolnice nam otkrivaju šta je infarkt, kako se prepoznaje i koje su se intervencije i medicinske procedure pokazale spasonosnim.

Šta je infarkt i kako ga prepoznati?

Radi se o pojavi naglog prekida dotoka krvi u srce zbog zapušenosti krvnih sudova masnim naslagama ili trombom. Usled prekida snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama srčani mišić delimično odumire, čime se narušava cirkulacija krvi u organizmu. Taj zastoj može da dovede do većeg broja komplikacija, kao i smrtnog ishoda.

Najčešći simptomi akutnog infarkta miokarda su jak pritisak u grudima, jako lupanje srca, preskakanje srca, nesvestica, jak bol u grudnom košu u trajanju od nekoliko minuta, širenje bola prema levom ramenu, vratu i vilici, teško disanje, gubljenje daha i hladan znoj. Nekada bolest ne pokazuje jasne simptome, i osoba nema bolove, kao što je slučaj sa dijabetičarima i nekim neurološkim bolesnicima. Osoba biva preplašena i veoma uznemirena.

Pejsmejker, stent i koronografija

Prevencija infarkta je od najvećeg značaja za veliki deo populacije iznad 40 godina starosti. Prevencija i lečenje se danas obavljaju razbijanjem tromba lekovima kada je to moguće, a češće ugradnjom stenta uz pomoć katetera. Postavljanjem stenta u suženi krvi sud razbija se suženje nastalo taloženjem masti i sprečava se njeno ponovno stvaranje.

Procedura kojom se izvodi pregled i ugradnja stenta naziva se koronografija i predstavlja zlatni standard u dijagnostici koronarnih oboljenja. Pacijenti nakon ugradnje stenta mogu da se vrate uobičajenim aktivnostima uz obaveznu terapiju aspirinom.

Veliki broj pacijenata koji su imali infarkt imaju posebne rizike od iznenadnog srčanog zastoja ili ubrzanog rada srca, koje može biti kobno u nekim slučajevima. U takvim slučajevima pristupa se ugradnji pejsmejkera –defibrilatora, koji u kritičnim momentima primenjuje elektrošok terapiju i sprečava srčani zastoj. Ova vrsta pejsmejkera se ugrađuje preventivno kod pacijenata čiji srčani mišić radi sa manje od 35% kapaciteta. Radi se o aparatu koji je veličine ručnog časovnika koji proizvodi impulse i elektrodama ih sprovodi do srca. Današnji pejsmejkeri ne ograničavaju čoveka ni na koji način jer mu magnetni talasi iz različitih aparata ne narušavaju rad.

Postoje tri vrste pejsmejkera koji se koriste u lečenju i prevenciji infarkta. To su aparati koji se koriste kod usporenog rada srca i oni se najčešće ugrađuju na našim prostorima. Zatim defibrilatori koji sprečavaju naglo ubrzanje rada srca, koje se završava smrtonosnim zastojem. I poslednji, najređi su aparati za lečenje srčane slabosti koji se koriste kod pacijenata kojima ne može da se izvrši transplantacija srca.

Rizici za infarkt miokarda

Najveće rizike za srčane bolesti, pre svega infarkt miokarda, imaju pacijenti sa izraženom genetskom sklonošću ka ovim bolestima. Među najveće rizike spadaju stres, pušenje i visok nivo holesterola u krvi. Odmor, zdrava ishrana, izbegavanje stresnih situacije i umereno vežbanje su potrebni kako bi srčani mišić dugo bio u dobrom stanju i pored genetske predispozicije za infarkt.

Iskustvo i profesionalizam Atlas opšte bolnice

Stručan tim Atlas opšte bolnice čine vrhunski kardiolozi, kardiohirurzi i internisti sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju i prevenciji srčanih oboljenja. Bolnica je opremljena savremenom medicinskom tehnikom za brzo i efikasno zbrinjavanje najrizičnijih pacijenata.

Naša Angio sala pruža mogućnost najsavremenijeg lečenja u regionu jer poseduje integrisanu opremu za kontrolu i hirurško lečenje pacijenata. Ona omogućava veoma brzu i preciznu dijagnostiku koronarnih bolesti, kao i sprovođenje složenih procedura i terapija. Naš kardiohirurški tim radi 24 sata dnevno, svim danima, a pacijenti se primaju bez čekanja i zakazivanja.

Ukoliko imate pitanja za naše stručnjake javite se na telefon: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24