fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija diskus hernije PLDD metodom

Operacija diskus hernije snimak magnetna

Operacija diskus hernije sa metodom perkutane laserske dekompresije diska (PLDD) jedan je od takozvanih „minimalno invazivnih“ načina lečenja diskus hernije. Lečenje se izvodi perkutano, pa se očekuje da će morbiditet biti niži, a period oporavka kraći nego kod konvencionalne hirurgije

Zbog minimalno invazivne prirode i činjenice da je povratak na posao obično moguć u roku od nekoliko dana nakon lečenja, čini se da je PLDD jedna od boljih alternativa konvencionalnoj hirurgiji.

Za odgovarajuće pacijente, perkutana discektomija može pomoći u ublažavanju simptoma bolova u leđima i nogama, uključujući išijas i radikulopatiju, pa čak i čisti aksijalni bol izazvan „centralnom fokalnom izbočinom“ ili centralnim ispupčenjem diska.

Perkutana discektomija je široko prihvaćen tretman za pacijente sa malim hernijacijama. To takođe može biti obećavajuća opcija za pacijente sa velikim hernijacijama kod kojih se otvorena operacija ne smatra odgovarajućim lečenjem.

Diskus hernija kičma

Operacija diskus hernije

Operacija diskus hernije sa metodom Perkutane discektomije je vrlo jednostavo. Pacijent prima lokalni anestetik i moguće blagu sedaciju; nije potrebna opšta anestezija. Umetanje igle je jednostavno, sa malo bolova. Jednom kada se igla ubaci u disk, sama dekompresija diska traje samo nekoliko minuta. Čitav postupak traje oko 30 minuta.

Odgovarajuća dijagnostička evaluacija pre ovog postupka skoro uvek uključuje MRI cervikalne ili lumbosakralne kičme, kao i kompletnu anamnezu i fizički pregled. Pacijenti sa velikim herniranim diskovima možda neće biti kandidati za ovaj postupak. Pacijenti sa ispupčenim diskovima, malim hernijama sa zatvorenim zidovima, umerenim hernijama diska mogu biti dobri kandidati za ovaj postupak.

Indikacije:

  1. Ispupčeni diskovi
  2. Blage hernije diska
  3. Umerene hernije diska
  4. Herniacija centralnog diska sa centralnim bolom
  5. Bolovi u leđima i nogama
  6. Išijas i radikulopatija

Pročitajte još: Endoskopska operacija diskus hernije

Oporavak posle intervencije

Oporavak nakon operacije nije zahtevan. Pacijenti obično osećaju malo bola nakon postupka. Pacijenti su dužni da izbegavaju dizanje i naporno vežbanje tokom određenog vremena. Pacijent može da nastavi sa neaktivnim radom nakon nedelju ili dve.

Pacijenti sa fizički zahtevnijim zanimanjima će možda morati duže da čekaju da se vrate na posao. Može se propisati fizikalna terapija.

Moguće komplikacije nakon PLDD

Komplikacije nakon PLDD su retke, ali uključuju iritacije korena nerva i duralne povrede, a moguće je i oštećenje retroperitonealnih struktura. Takođe se mogu javiti postoperativna krvarenja i odložene infekcije.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24