fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija fibroadenoma dojke vraća mir ženama

operacija-fibroadenoma-dojke

Svaka pomisao na pojavu čvora u dojkama skoro svim pripadnicama nežnijeg pola ledi krv u žilama sa punim pravom. Ipak, nije svaki čvor u dojci razlog za brigu i strah.

Kod mlađih žena čvoriči u dojci su mnogo češće benigni – fibroadenomi. Postojanje fibroadenoma u dojci nije opasno, ali se preporučuje njegovo uklanjanje zbog psihološkog mira, posebno u slučaju bržeg rasta.

Operacija fibroadenoma dojke je rutinska operacija, koja čini da se osoba oseća spokojno, kao i da nema nelagonosti u dojci.

Eskpertski tim  Atlas bolnice na čelu sa dr  Markom Jevrićem, izvodiće operaciju fibroadenoma dojke po promotivnoj ceni od 111.000 dinara. U cenu su uključeni troškovi preoperativne pripreme, operacije i bolnički dan. Sada je pravi trenutak da zakažete Vaš pregled putem call centra Atlas bolnice ( 011 785 88 88 ) i obavite intervenciju ukoliko imate ovaj problem.

Nije svaki čvorić na dojci opasan

Fibroadenom dojke je benigna promena na tkivu dojke nastala od vezivnog i žlezdanog tkiva, pokretne i jasno ograničene fibroznom kapsulom. Nastaju usled hormonske promene uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama.

operacija fibroadenoma dojke

 

Dugotrajno povećan nivo estrogena je glavni krivac za stvaranje fibroadenoma. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim i fizikalnim pregledom kod mlađih osoba, dok je kod starijih nekada potrebno uraditi i mamografiju. U nekim slučajevima je potrebna i biopsija tkiva kako bi se sa sigurnošću znalo da se ne radi o malignoj promeni.

Fibroadenomi nemaju maligni potencijal, ali se prate kliničkim pregledima na svakih šest meseci ili godinu dana. Mogu da budu veličine od jednog do čak deset centimetara. Ne leče se medikamentima. Ne mora svaki fibroadenom da se ukloni već onaj koji smeta, tj. žulja pacijentkinju.

Simptomi fibroadenoma dojke

Osobe sa fibroadenomom dojke mogu imati osećaj veće osetljivosti dojki, pritiska, ali i bola, naročito kako tumor raste i pritiska okolno tkivo. Bolovi u dojkama su često obostrani iako se fibroadenom nalazi samo u jednoj. Nije retkost da se pojavi i svetao iscedak iz dojki.

Bol se javlja u prvom stadijumu bolesti koji se naziva mastoplazija, dok se u drugom stadijumu adenozisu, bol i osetljivost javljaju samo pred menstruaciju. Cistična faza nastaje nakon 40. godine ukoliko se pre ne operiše. Pacijentkinje često mogu samostalno da napipaju čvor – fibroadenom.

Fibroadenom se najčešće nalazi u gornjem spoljašnjem delu dojke prema ramenu. Nekada je teško razlikovati fibroadenom od filoidnog tumora pa se operacija tumora preporučuje naročito kad se ustanovi njegov brzi rast.

Operacija fibroadenoma dojke

Operacija se izvodi minimalno invanzivnom metodom u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Dva sata nakon operacije pacijentkinja se pušta kući. Na mestu reza se stavljaju resorptivni šavovi koji se ne skidaju, a nalaze se ispod nivoa kože tako da se spolja ne vide. Ova vrsta konaca se sama razgradi u organizmu i potpuno je neškodljiva, ali veoma značajna za vizuelni efekat operacije.

Preko šava se stavlja mali hirurški flaster koji omogućava fino zarastanje gotovo bez ožiljka jer su dve strane kože priljubljene. Rezovi se prave ispod pazuha ili u okviru bradavice kada je to moguće. Nakon operacije u oko 20% slučajeva se javlja recidiv koji ne predstavlja opasnost. Izvađeno tkivo dojke se šalje uobičajeno na patohistološku analizu.

Nakon operacije pacijentkinje treba da se suzdrže od većih pokreta ruke sa čije strane je bila operacija kako se koža ne bi istezala. Istezanjem kože može da se pojavi vidljiv ožiljak što želimo da izbegnemo.

Rana nakon operacije nije bolna i nema potrebe za korišćenjem lekova protiv bolova. Pacijentkinja treba da miruje u kućnim uslovima par dana.

Atlas opšta bolnica omogućava svim pacijentkinjama koje ne žele više da trpe nelagodnost izazvanu fibroadenomom, da operaciju obave po promotivnoj ceni od 111.000 dinara. Operacija fibroadenoma dojke se obavlja vrlo brzo po javljanju ili u terminu koji pacijentkinji najviše odgovara zbog njenih obaveza.

Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24