fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Centar za opštu hirurgiju - Atlas opšta bolnica

Često osećate mučninu, gađenje na određenu vrstu hrane, imate nagon za povraćanjem, gorušicu, zatvor, dijareju, nadimanje nakon jela ili neki drugi stomačni problem, a niste ni svesni da te tegobe mogu ukazivati na neko od brojnih ozbiljnih oboljenja digestivnog trakta. Nikada ne treba paničiti, ali ne treba ni zanemariti znake koje nam telo šalje, zbog čega je važno obratiti se na vreme lekaru.

Najčešče gastroenterološke bolesti

Najčešće gastroenterološke bolesti jesu čir na želucu, Kronova bolest, poremećaj u radu debelog creva, hemoroidi, razne upale, bolesti jetre i žučne kese, kalkuloza žučne kese i žučnih puteva, benigni i maligni tumori.

U Atlas opštoj bolnici oformljen je tim specijalista gastroenterologije i opšte hirurgije kako bi pacijenti dobili što bolju dijagnostiku, terapiju  a ukoliko za tim ima potrebe i hirurško lečenje.

Šta je digestivni sistem?

Gastrointestinalni trakt, odnosno digestivni trakt predstavlja sistem organa za varenje, koji se sastoji od usne duplje, ždrela, jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. To zajedno čini gornji deo digestivnog trakta, dok debelo crevo i analni otvor predstavljaju donji deo trakta. U sklopu digestivnog trakta su i pridruženi organi, kao što su pljuvačne žlezde, jetra sa žučnom kesicom i pankreas. Glavna funkcija tog trakta jeste da obezbedi unos hrane, njen prolaz, razgradnju, i apsorpciju hranljivih materija, koje obezbeđuju normalno funkcionisanje organizma.

Pacijenti koji primete krv ili crnu stolicu, imaju zatvor ili neke druge simptome, obavezno treba da se jave specijalisti.

Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Specijalistički gastroenterološki pregled obavlja se u ambulanti i započinje detaljnim upoznavanjem s tegobama pacijenta. Nakon toga sledi fizikalni pregled i eventualno rektalni. Kao dopuna potrebno je uraditi krvnu sliku i osnovne biohemijske analize, zatim test na okultno krvarenje u stolici i ultrazvučni pregled abdomena. Sva ostala ispitivanja ordinira lekar posle pregleda pacijenta i osnovnih nalaza. Gastroenterolog takođe može zahtevati da se uradi gastroskopija i/ili kolonoskopija.

Kako bi se eventualno sprečile gastroenterološke tegobe, potrebno je obratiti pažnju na značaj kvalitetne ishrane, štetnost pušenja i alkohola i podizanja svesti o zdravom načinu života, posebno kod mladih.

Intenzivna mučnina, gađenje na određenu vrstu hrane, nagon za povraćanjem, gorušica, zatvor, dijareja, osećaj peckanja u želucu, promene u stolici samo su neki od brojnih simptoma oboljenja jednog od najvažnijih sistema organa u telu.

 

Najčešća oboljenja digestivnog trakta

 

Dispepsija – kad želudac peče

Dispepsija je bol ili nelagodnost u predelu želuca, praćen osećajem peckanja u predelu tog organa ili iza grudne kosti, kao i mučninom, nagonom za povraćanjem i gorušicom. Ona može biti organska i u tom slučaju podrazumeva se bolest jednjaka, ulkusna bolest i tumori, ili pak funkcionalna, koja čini 60 odsto svih dispepsija. Generalno gledano, dispeptične tegobe su i jedne od najčešćih tegoba na koje se pacijenti žale u specijalističkoj ambulanti.

Hemoroidi

Hemoroidi su venski krvni sudovi u distalnom delu rektuma. Klasifikovani su kao spoljašnji ili unutrašnji. Često nastaju kao posledica dugotrajnog naprezanja prilikom pražnjenja, tokom trudnoće, kao i zbog gojaznosti ili dugotrajnog sedenja. Veoma često se javljaju oko 50-te godine života. Simptomi su svrab i iritacija analne regije, bol i nelagodnost, krvarenje, kao i pojava čvorića u toj regiji.

Kronova bolest

Kronova bolest i ulcerozni kolitis predstavljaju hronične bolesti koje karakterišu zapaljenske promene na nivou digestivnog trakta. Kronova bolest može zahvatiti čitav digestivni sistem, počevši od usne duplje do analnog otvora, a često je karakterišu učestali prolivi s primesama krvi, bolovima u trbuhu, ali i pojavom fistula, promena na koži itd.

Karcinom debelog creva

Karcinom debelog creva čini 9% svih malignih tumora, treći je najčešći maligni tumor i četvrti uzročnik smrtnog ishoda u svetu. Glavni simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su promena načina pražnjenja sa naglom pojavom proliva ili zatvora, uz pojavu sveže krvi izmešane sa stolicom.

Osobe oba pola, starije od 50 godina sa pojavom sveže krvi izmešane sa stolicom ili pozitivnim testom na okultno krvarenje obavezno podležu skrining kolonoskopiji za rano otkrivanje karcinoma. Isto važi i za osobe koje su u porodici imale karcinom debelog creva.

Čir na želucu

Oboljenje peptički ulkus, u narodu poznatiji kao čir na želucu, jeste oboljenje koje karakteriše pojava čira na sluznici jednjaka, želuca ili dvanaestopalačnog creva. Glavni simptom je pojava jakog, oštrog bola u predelu želuca, koji je naročito intenzivan noću.

Tim specijalista gastroenteroloije  istakao je da se usled čira na želucu javlja jak osećaj pečenja u tom organu, pogotovo ukoliko je prazan.

Čir na želucu mogu da prate i drastičniji simptomi, kao što su mučnina i povraćanje sveže krvi ili sadržaja koji izgleda kao talog od kafe, zatim pojava crne kao katran stolice, kao i gubitak apetita, koji prati gubitak telesne težine.

Uzroci peptičkog ulkusa mogu biti pojava infekcije Helicobacter pylori, preterana upotreba lekova protiv bolova, a faktori rizika za nastanak peptičkog ulkusa svakako su pušenje i upotreba alkohola.

 

U Atlas opštoj bolnici imali smo pacijente kod kojih su ulkusi zakomplikovani unutrašnjim krvarenjem i stvaranjem ožiljnog tkiva, što zahteva hirurško lečenje. Dijagnoza se postavlja anamnezom, fizikalnim nalazom, a potom gastroskopijom ili RTG snimkom jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Ukoliko se pojave neke od ovakvih tegoba obavezno se javiti lekaru.

Centar za dijagnostiku i endoskopiju i Centar za opštu hirurgiju Atlas opšte bolnice

Vrhunski tim specijalista opšte hirirgije u Atlas opštoj bolnici u okviru posebno oformljenih Centara za dijagnostiku i opštu i digestivnu hirurgiju bavi se prevencijom, dijagnostikom i lečenjem oboljenja jednjaka, želuca i creva (ulkusi, upale, tumori, upalne bolesti tipa Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa), pankreasa (upale i tumori) i hepatobolijarnog sistema (razne upale, bolesti jetre i žučne  kese, kalkuloza žučne kese i žučnih puteva), benigni i maligni tumori trbušne maramice (peritonitisi, tumori) i metaboličkih oboljenja.

Specijalisti Atlas opšte bolnice sa velikim iskustvom u dijagnostici oboljenja jednjaka, želuca, creva, žučne kese, jetre i pankreasa, uspešno leče medicinske probleme pacijenata.

 

Centar za opštu hirurgiju Atlas opšta bolnica

Dobra i pravovremena dijagnostika je od velikog značaja i iz tog razloga našem timu specijalista prilikom  dijagnostike bolesti gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema  na raspolaganju je najsavremenija oprema.

 

U Atlas opštoj bolnici koriste se sledeće dijagnostičke metode:

gastroskopija u lokalnoj anesteziji i totalnoj anesteziji, korišćenjem najsavremenijeg video endoskopa

kolonoskopija posredstvom najsavremenijeg videokolonoskopa

anoskopija u lokalnoj anesteziji (pregled analnog kanala i završnog dela rektuma)

ultrazvučni pregled trbuha, korišćenjem aparata najnovije generacije, sa mogućnošću kolordopler ehoangiografije krvnih sudova stomaka.

Hirurške intervencije koje se izvode u Atlas opštoj bolnici

U Atlas opštoj bolnici radi veliki broj specijalista opšte hirurgije koji sa velikim uspehom izvode veoma komplikovane hirurške intervencije. U bolnici je moguće obaviti pregled i operaciju iz sledećih hirurških oblasti:

  • kolorektalna i proktologija • želudac i jednjak • jetra • pankreas
  • štitasta žlezda • slepo crevo • žučna kesa • kila • vene
  • hirurgija dojke • barijatrijska hirurgija • minimalno invazivna hirurgija

Operacija želuca i jednjaka specijalnost je tima na čelu sa profesorom Predragom Peškom. Tim sastavljen od vrhunskih hirurga: doc dr Predrag Sabljak, ass dr Dejan Veličkovič, ass dr Ognjan Skrobić, dr Vladimir Šljuka, dr Ebrahim Keramatollah i ostali koji lečenje sprovodi kod pacijenata sa težim i komplikovanim formama refluksne bolesti, kao i dokazanim prisustvom karcinoma.

U Centru za opštu hirurgiju tim stručnjaka specijalizovanih za operaciju jetre, na čelu sa profesorom Srbislavom Kneževićem, hiruški leči kako primarne tako i sekundarne (metastatske) tumore jetre klasično i laparoskopski. Primenjuju se n metode transarterijske hemoembolizacije kao i perkutane radiofrekventne ablacije tumora jetre.

Tim stručnjaka specijalizovanih za operaciju pankreasa: profesor Slavko Matić, profesor Srbislav Knežević, doc. dr Đorđe Knežević, mr sci med Slavenko Ostojić, dr Borislav Tošković, doc. dr Danijel Galun i ostali hirurzi članovi tima u Atlas Opštoj bolnici uspešno leče:

  • akutni pankreatitis
  • hronični pankreatitis
  • pseudociste
  • benigne tumore
  • neuroendokrine tumore
  • karcinome pankreasa

Ukoliko osećate tegobe u dužem vremenskom periodu ne čekajte nego dodjite da vas pregledaju naši stručnjaci.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24