fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je pregled donjeg dela gastrointestinalnog trakta koji se još naziva i kolon ili debelo crevo.
Kolonoskopija sa anestezijom

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska procedura, kojom se pregleda debelo crevo uz pomoć fleksibilnog instrumenta debljine prsta. Radi se u cilju dijagnostike upala sluznice (koja obuhvata debelo crevo), divertikuloze i tumora, ali može služiti i u terapijske svrhe – uklanjanja polipa. Takođe, kolonoskopija može biti metod sprečavanja i ranog otkrivanja (screening) raka debelog creva.

Da bi se pregled bio bio urađen precizno i pouzdano, potrebno je da debelo crevo bude u potpunosti čisto što se postiže uzimanjem lekova po uputstvima  koje ćete dobiti od našeg lekara.

Razlozi za kolonoskopiju?

 Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procene sledećeg:

Kolonoskopija sa anestezijom

Za mnoge pacijente priprema za kolonoskopiju je najgori deo samog pregleda. U Atlas opštoj bolnici u Beogradu radi se kolonoskopija sa anestezijom, potpuno bezbolan pregled. Ali da bi pregled bio precizno i pouzdano  izveden debelo crevo mora biti što čistije – koliko je to moguće .

Kod nas ćete dobiti detaljne instrukcije  pripreme za pregled. Najvažnije kod pripreme je da morate da uzimate laksative kako bi se debelo crevo ispraznilo. Laksativi će izazvati dijareju pa će biti potrebno da budete u blizini kupatila na dan pripreme. Jako je važno da uzimate i dosta vode (bistre supe i sokove). Tokom pripreme možete osetiti bolove u stomaku ili imati gasove. Sam  laksativ je neprijatnog ukusa.

Par dana pre kolonoskopije potrebno je korigovati i način ishrane:

Ako uzimate neke lekove redovno, posavejtujte se sa lekarom da li je potrebno da pre pregleda prestanete da ih uzimate.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se izvodi dok ležite na levoj strani. Pregled se vrši uz pomoć fleksibilnog instrumenta debljine prsta i traje 30 do 45 minuta. Sam pregled može da se obavi bez anestezije ili u analgosedaciji. Većini pacijenata nisu potrebni lekovi da se opuste tokom pregleda o čemu možete pričati sa našim lekarom pre samog pregleda. Sedacija omogućuje da ovaj pregled bude što manje neprijatan.

Tokom procedure uz pomoć aparata se upumpava  vazduh koji otvara kolon i omogućava pomeranje sonde unapred. Moguće je da imate osećaj nadimanja ili nakupljanja gasova dok vazduh otvara kolon. Pokušajte da se ne stidite prolaza tog vazduha kroz rektum i recite lekaru ako Vam bude neprijatno.

Za vreme procedure lekar može da izvrši biopsiju (uzimanje malog uzorka tkiva), ili ako je potrebno, da ukloni polipe. Polipi su izrasline koje mogu da budu veličine od vrha olovke, do nekoliko santimetara. Većina polipa je benigna (nije kancerogena). Međutim, neki polipi mogu da postanu kancerogeni ako se razvijaju duži vremenski period. Zbog toga se nakon uklanjanja šalju na ispitivanje. Njihovo uklanjanje ne boli jer unutrašnji deo kolona nema nervne završetke i osećaj bola nije moguć.

Po završetku kolonoskopije

Iako se mnogi pacijenti brinu da će im za vreme kolonoskopije biti neprijatno, većina je dobro toleriše i kasnije se dobro oseća. Možete imati osećaj umora nakon procedure.

Nakon kolonoskopije bićete zadržani na posmatranju sve dok sedativi ne prestanu da deluju. Najčešća neprijatnost nakon kolonoskopije je osećaj naduvenosti i grčeva usled gasova. Zbog sedativa možete da budete pospani. S obzirom da je potrebno vreme kako bi se oporavili,  biće potrebno da vas neko odvede kući nakon pregleda. Treba da se opustite i odmarate ostatak dana. Ne treba da se vraćate na posao i nemojte tog dana voziti . Većina pacijenata može da jede nakon procedure.

Vaš lekar će vam reći kada je bezbedno da nastavite sa upotrebom prepisanih lekova  koji razređuju krv.

Rezultati kolonoskopije

Lekar može da opiše nalaze kolonoskopije pre nego što odete kući. U slučaju da su uzeti uzorci za biopsiju ili polipi, rezultate bi trebalo da dobijete za nekoliko dana.

U sklopu Atlas Opšte bolnice je poseban blok za funcionalnu dijagnostiku koji sadrži operacionu salu, apartmanski smeštaj i intezivnu negu sa respiratorom. U dijagnostičkom bloku pored kolonoskopije takođe možete obaviti i gastroskopiju.

Cena Kolonoskopije

Cena kolonoskopije u Atlas Opštoj bolnici bez anestezije je 16,000.00 rsd a cena kolonoskopije sa anestezijom je 17,000.00 rsd.

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Kolonoskopija

Eksperti iz oblasti: Dijagnostika – kolonoskopija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24