fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hirurgija želuca i jednjaka

Tim stručnjaka Atlas opšte bolnice radi najsloženije intervencije kod želuca i jednjaka, kao i njihovo lečenje.

Operacija želuca i jednjaka

Gastroezofagealna refluksna bolest

Najčešća beningna bolest koja se javlja je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), prouzrokovana vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

Simptomi GERB-a, kao što su gorušica, regurgitacija, oteženo gutanje, suv kašalj, promuklost su razlozi za javljanje lekaru.

Uzrok nastajanja karcinoma želuca je nepoznat, ali se zna da neki činioci ishrane mogu doprineti njegovom razvoju.

Povećanom riziku izloženi su takođe i pušači i alkoholičari, kao i osobe koje imaju neke bolesti želuca, poput atrofičnog gastritisa i perniciozne anemije.
Svetska Zdravstvena Organizacija 1994. godine  proglasila je bakteriju 
Helicobacter pylori karcinogenom na neke oblike tumora želuca.  

Pacijenti najčešće osećaju tegobe koje su netipične, nelagodnost u stomaku, punoću u stomaku posle jela, a neretko i bol. Anoreksija (gubitak apetita) i nauzeja (gađenje prema hrani – pogotovo prema mesu) su takođe prisutne.

Kod 50 odsto pacijenata dolazi do gubitka u telesnoj težini. Mučnine, povraćanje krvi (hematemeza), krv u stolici (melena), gubitak apetita i anemija koja se javlja zbog okultnog krvarenja (neprimetna krvarenja koja se najčešće otkrivaju hemijskim ispitivanjima) je prisutna kod 2/3 pacijenata.
Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika koji imaju čir na želucu. U kasnijoj fazi bolesti, pacijenti gube na težini, a neki mogu napipati tumorsku masu u gornjem delu stomaka.

Operacija želuca i jednjaka postupak

Terapija je obično multidisciplinarna, obuhvata promenu životnih navika u dogovoru sa vašim lekarom.

Hirurško lečenje sprovodi se kod pacijenata sa težim i komplikovanim formama refluksne bolesti, kao i dokazanim prisustvom karcinoma.

Nakon postavljene sumnje na bolest od strane lekara treba uraditi RTG (rendgensko snimanje) želuca gde se pomoću dvostrukog kontrasta prikazuje sluzokoža želuca i eventualne promene sluzokože.

Najsigurniji postupak u dijagnostici je endoskopska metoda (gastroskopija) koja omogućava direktno gledanje svih delova želuca i uzimanje komadića tkiva za analizu sa sumnjivih područja.

Više informacija – Karcinom jednjaka – OVDE

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Hirurgija želuca jednjaka

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24