fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hirurgijom protiv maligniteta

Hirurgija metastaza jetre - Atlas bolnica

Život i za pacijente nakon metastaza – operacija jetre – prof. dr Aleksandar Karamarković

Prošlo je vreme kada su se bolesnici kod kojih su se zbog karcinoma pojavile metastaze na jetri, „otpisivali”: danas oni zahvaljujući složenim operacijama jetre – resekcijama jetre, imaju mnogo veće izglede da duže žive i da uz to vode kvalitetan i sadržajan život. Profesor medicinskog fakulteta, hirurg, prof dr Aleksandar Karamarković, sa svojim timom, svake nedelje obavi dve-tri  operacije jetre. Profesor kaže da su rezultati izuzetni zahvaljujući dobroj opremi, ali i usavršenim hirurškim tehnikama.

 

ŠTA JE RESEKCIJA JETRE?

Resekcija jetre podrazumeva odstranjenje manjeg ili većeg dela jetre zbog nekog patološkog procesa, najčešće zloćudnih tumora, koji su metastazirali u jetri. Kada odstranimo deo jetre sa metastazama oslobađamo ovaj organ od lošeg tkiva i pacijenti time dobijaju šansu da im se produži život. Najčešće je reč o metastatskim tumorima debelog creva, gde ova metoda pomaže.

 

Da li pacijenta sa metastazama lečiti uporno citostaticima koji imaju svoje mesto u terapiji preživljavanja, ili se odlučiti za hirurgiju?

“Hirurgija je tu zlatni standar. Naravno, sve odluke se donose konzilijarno i posle multidisciplinarnog pristupa. Međutim, činjenica je da ne mogu svi pacijenti da budu podvrgnuti hirurškoj intervenciji, što zavisi od broja i veličine metastaza, od njihovog položaja u jetri – da li zahvataju samo jedan njen deo ili ih ima u celom organu”.– objašnjava profesor Karamarković.

 

KOLIKO PROCENATA JETRE SME DA SE ODSTRANI?

“Maksimalno može da se odstrani dve trećine jetre, znači 70 odsto, a 30 odsto preostale jetre je dovoljno da organizam prihvati funkciju ovog organa” – kaže prof. dr Karamarković. U ovoj oblasti posebnu pažnju stručnjaka i zaslužuje tehnika resekcije u takozvana „dva akta”. Po rečima dr Karamarkovića, prvim se privremeno začepe krvni sudovi bolesnog dela jetre da bi zdravi deo što više porastao i tek onda se pristupa resekciji. Između ova dva poteza potrebno je da prođe između četiri do šest nedelja.

 

KOJE OPERACIJE JETRE SE IZVODE U ATLAS OPŠTOJ BOLNICI?

U Atlas opštoj bolnici izvode se veoma komplikovane operacije iz domena opšte hirurgije u okviru Centra za opštu hirurgiju i Centra za digestivnu hirurgiju koji su sastavljeni od velikog broja stručnjaka.

Tim zadužen za operacije jetre čine eminetni hirurzi: prof. sci med dr Srbislav Knežević, prof dr Aleksandar Karamarković, doc. dr Danijel Galun, doc. dr Đorđe Knežević, ass dr sci med Slavenko Ostojić, ass dr Borislav Tošković, mr dr sci med  Predrag Bulajić

U Atlas opštoj bolnici rade se i takozvane sinhrone resekcije: u isto vreme se odstranjuju metastaze i radi operacija raka debelog creva.

Resekcija jetre - Atlas opšta bolnica

 

Naši eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u hirurškom lečenju oboljenja jetre uspešno izvode komplikovane operacije benignih i malignih oboljenja jetre:

  • Primarnih malignih tumora jetre i žučnih puteva – hepatocelularni i holangiocelularni karcinom, klatskin tumor.
  • Sekundarnih depozita, odnosno metastaza u jetri kod karcinoma debelog creva
  • Benignih oboljenja jetre, kao što su ehinokokne ciste, veliki hemagiomi jetre, ciste jetre itd.

 

Zahvaljujući partnerstvu sa kompanijom Medtronic, Atlas bolnica trenutno je jedina kompletno opremljena privatna bolnica za izvođenje ovako komplikovanih operacija. Pored velikog znanja i iskustva stručnjaka Atlas bolnica poseduje izuzetno dobru opremu tako da je moguće pored klasičnih uspešno primeniti i sve nove tehnologije:

TACE – transarterijska hemoembolizacije jetre kod onih pacijenata kod kojih hirurško lečenje nije moguće.

Evident Microwave – mikrotalasni sistem naročito pogodan za resekcije malignih tumora jetre.

 

ZAŠTO JE OPERACIJA JETRE KOMPLIKOVANA?

Veliki problem hirurgije jetre je u tome što je to organ sa velikom prokrvljenošću, što predstavlja ogroman rizik za pacijenta. Resekcije su vrlo kompleksne operacije, jer je jetra organ koji je dobro prokrvljen, pa tokom intervencije jako mnogo krvari. Danas je oporavak pacijenata posle resekcija jetre mnogo kraći nego ranijih godina jer sada pacijent  izgubi minimalno krvi posle operacije na jetri i znatno je manji i rizik od komplikacija, objašnjava profesor Medicinskog fakulteta, hirurg koji operacije izvodi u Kliničkom centru Srbije i u Atlas opštoj bolnici, prof. dr Aleksandar Karamarković.

Profesor Karamarković je objavio knjigu „Resekciona hirurgija jetre”. Ova knjiga je prihvaćena i kao udžbenik Medicinskog fakulteta. Prof Karamarković predavač je na skoro svim stručnim simpozijumima u zemlji i inostranstvu.

 

KAKO IZVESTI OPERACIJE  SA MINIMALNIM GUBITKOM KRVI?

U Atlas opštoj bolnici koristi se aparat za autotransfuziju, takozvani Cell Saver-a. Krv pacijenta se u toku operacije skuplja i filtrira u specijalnom aparatu, a potom vraća kao autotransfuzija, tako da se operacije izvode sa minimalnim gubitkom krvi.

cell saver medtronic- atlas bolnica

„Aparat koristimo na taj način što se izgubljena krv pacijenta tokom operativnog zahvata skuplja u specijalne posude, filtrira se, pakuje u sisteme, tako da se nadoknada praktično vrši za vreme same operacije i ordinira u obliku klasične transfuzije“, objašnjava dr Vladan Milošević specijalista anestezilogije sa reanimatologijom.

Upotrebom Cell Savera problemi su svedeni na minimum, jer se metodom autotransfuzije krv koristi od samog pacijenta. Samim tim možemo da zaobiđemo transfuziju pri hitnim operacijama. Smanjuju se infekcije i komplikacije pri upotrebi krvi.

 

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24