fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Karcinom prostate treba prepoznati na vreme!

Operacija prostate

Prostata je mišićno –žlezdani organ koji se nalazi u dnu male karlice i okružuje početni deo mokraćnog kanala kod muškaraca. Njena uloga je da luči semenu tečnost. Karcinom prostate je uglavnom prvi ili drugi po učestalosti karcinoma kod muškaraca. U Srbiji se svake godine otkrije oko 1250 novih slučajeva karcinoma prostate.

Nažalost, bolest se kasno otkriva, često tek kada se pojave simptomi metastaza na kostima i druge udaljene metastaze.

Najčešće se javlja u obliku adenokarcinoma (kancer epitela koji potiče iz tkiva žlezda).

Karcinom prostate obično bude neopažen do kasnih stadijuma bolesti (karcinom sporo raste) jer uglavnom ne daje nikakve simptome. Zato su od ogromnog značaja preventivni urološki pregledi prostate.

Svaki muškarac od pedeset godina treba da ode na prvi preventivni pregled prostate.

Simptomi kod obolenja prostate

Kada se simptomi ipak pojave to su smetnje pri mokrenju, krv u mokraći, učestalo mokrenje, lažni nagon za mokrenjem, učestali nagon za mokrenjem slabog mlaza mokraće, nemogućnost zadržavanja mokraće, krv u spermi i bol u maloj karlici.

Među potvrđene faktore rizika spadaju starost, gojaznost i prevelika upotreba crvenog mesa i životinjske masti.

Supstanca likopen iz kuvanog paradajza ima potvrđeno pozitivan uticaj na prevenciju karcinoma prostate.

Bolest se dijagnostikuje laboratorijskim analizama krvi i mokraće, tumor markerom PSA, digiterorektalnim pregledom prostate kod urologa, biopsijom i citoskopijom. Najčešće metastazira u kosti, jetru i pluća.

Lečenje karcinoma prostate

Osnova lečenja karcinoma prostate, bez obzira na stadijum bolesti, jeste hirurgija. Prvo se operacijom odstranjuje prostata, najbliže limfne žlezde i semene kesice. Ukoliko se bolest otkrije u ranom stadijumu lečenju se pridružuje i zračna terapija, dok je za kasnije faze razvoja pogodnija hormonska terapija i hemoterapija.

Hormonskom terapijom se usporava napredovanje bolesti, dok je hemoterapija zadužena za uništavanje malignih ćelija.

Operacija karcinoma prostate (prostatektomija) se obavlja u opštoj anesteziji i njom se uklanja deo ili cela prostata. Otvorena metoda se koristi kod uznapredovalih stadijuma karcinoma prostate.

Laparoskopske operacije prostate se obavljaju u slučajevima kada je karcinom još u početnim stadijumima bolesti.

Tada se karcinom vadi kroz minimalni rez, uz pomoć laparoskopa koji sadrži kameru i osvetljenje. Laparoskopske operacije su daleko komfornije za pacijente jer je oporavak daleko brži i manja je verovatnoća pojave komplikacija.

Radikalna prostatektomija je još jedna metoda koja se koristi u slučajevima kada se uklanja cela prostata sa svojom kapsulom, semene kesice i deo uretre. Radikalna operacija radi se da bi se otklonila mogućnost zaostajanja malignih ćelija u okolnom tkivu.

Komplikacije koje se pojavljuju tokom operacije zavise od potrebe radikalnosti intervencije. Među komplikacijama najčešće se pojavljuju: nemogućnost zadržavanja mokraće, polna disfunkcija, suženje uretre i vrata mokraćne bešike koje mogu da traju po nekoliko meseci.  Sa hirurzima i anesteziologom nekoliko dana pre operacije potrebno je napraviti plan operacije i dogovoriti potrebnu pripremu pacijenta za uvođenje u opštu anesteziju.

Oporavak posle operacije prostate

Potpuni oporavak je moguć ukoliko se pacijent javi u početnim fazama razvoja bolesti. Mada i uznapredovali karcinomi mogu efikasno da se leče i drže pod kontrolom. Nakon operacije pacijent u bolnici provodi četiri do sedam dana.

Prvih nekoliko dana pacijent mora da nosi urinarni kateter, sve dok ne može samostalno da mokri. Potpuno vraćanje svim aktivnostima nakon operacije karcinoma prostate je moguće kroz mesec do mesec i po dana.

Atlas opšta bolnica predstavlja savremeni sistem lečenja u kome nema čekanja za pacijente. Sva potrebna dijagnostika se obavlja u jednom danu, a hirurške intervencije kroz par dana.

Na taj način pacijentima omogućavamo da iz lečenja karcinoma prostate izvuku maksimum. Operacije karcinoma prostate obavlja vrhunski tim specijalista hrurgije, koji su svoje znanje i iskustvo stekli u renomiranim domaćim i inostranim ustanovama.

Za sve informacije pozovite telefon: +381 11 785 88 88.

Preglede možete obaviti u:

Atlas Opšta bolnica
Osmana Đikića 3
Beograd

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24