fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Perianalne fistule

Analna fistula (kanal) predstavlja hroničnu potpuno-otvorenu komunikciju između šupljine čmarnog creva i kože oko čmara.

Perianalne fistule
Perianalne fistule

Prema putu razvoja kanalića fistule se dele na: međumišićne površne, ispod kože pored čmara, međumišićne duboke, visoke fistule iznad mišića koji kontrolišu stolicu.

Indikacija za operativni zahvat je postojanje otvora fistule pored čmarnog creva iz kojeg se više nedelja cedi tečni i gnojni sadržaj i prlja veš. Na fistulu se može cediti i stolica.

Ono što je važno je to da se Perianalne fistule (Fistulae perianalis) hirurški uspešno zbirnjavaju u Atlas opštoj bolnici.

Kako se izvodi postupak

Pre nego što se pristupi postupku, rade se pre-operativna ispitivanja i priprema.

Najvažnije je pažljivim sondiranjem (sonda sa tupim, dugmetastim vrhom) identifikovati kanal, kao i unutrašnji otvor fistule u čmarnom crevu i izbegavati pogrešne puteve.

Slikanje i identifikacija fistule može da se izvrši i rendgenološki nakon ubrizgavanja kontrasta u fistulu. Preoperativno se vrši čišćenje creva u trajanju od 2 dana sredstvima za čišćenje i klizmama uz tečnu dijetu.

Procedura započinje tako što se fistulozni kanal otvara incizijom (rasecanjem) kože i mekih tkiva preko sonde. Posle čišćenja i zaustavljanja krvarenja, rana se ostavlja otvorenom da zarasta iz dubine. U početku se redovno previja a nakon toga se provode tople kupke.

Nakon operacije, u proseku je potrebno 3 do 5 dana ležanja u bolnici, a postoperativni oporavak traje od 4 do 6 nedelja.

U pripremnom periodu veoma je važna ishrana pacijenata, pa se u tom smislu savetuje crevna dijeta bez viška začina i podražajnih sastojaka uz redovnu stolicu i mlake sedeće kupke.

Pre same operacije dva dana se provodi čišćenje creva sredstvima za čišćenje i klizmama.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Perianalne fistule

Eksperti iz oblasti: Hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24