fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hirurgija tankog creva

U sastav tankog creva ulaze dvanaestopalačno crevo, jejunum i ileum. 

Operacija tankog creva
Hirurgija tankog creva

Prvi deo tankog creva je dvanaestopalačno crevo čija dužina iznosi 20-30 cm, a širina u proseku 4 cm.

Jajunum je dug oko 2,5 m, a ileum prosečno 3,5 m.

Sluzokoža tankog creva je jako bogata krvnim sudovima. Ona pravi poprečne spiralne ili kružne nabore, koji su najveći u završnom delu dvanaestopalačnog creva, pa se postepeno smanjuju, nestajući potpuno pri kraju ileuma. Ovi nabori imaju vrlo značajnu ulogu u varenju i apsorpciji hrane, jer povećavaju aktivnu površinu creva.

Pod varenjem se podrazumeva pretvaranje unete hrane, putem hemijskih procesa, u produkte koje organizam može da koristi za svoje energetske potrebe i potrebe rastenja i zamene tkiva.

Većina hranljivih materija su vrlo složenog sastava, tako da se ne mogu direktno koristiti. One se moraju prethodno razgraditi u prostije spojeve (belančevine u aminokiseline, složeni šećeri u proste, a masti u glicerin i masne kiseline.

Retka oboljenja digestivnog trakta (oko 0,16% svih tumora) jesu benigni tumori tankog creva, koji se najčešće oktrivaju intraoperativno.

Benigni tumori tankog creva su pretežno lokalizovani u ileumu, mogu biti na peteljci (pedunkularni) ili bez nje (sesilni), solitarni ili multipli. Najčešći su adenomi, zatim lipomi, pa lejomiom i drugi.

Simptomi koji se najčešće javljaju su: krv u stolici, krvarenje, intususcepcija, stenoza, maligna alteracija.

Maligni tumori tankog creva predstavljaju jedan od najređih oblika maligniteta organa za varenje sa  2% učestalosti.

Tačan uzrok nastanka nije poznat, ali postoje određeni faktori rizika poput familijarne adenomatozne polipoze sa jasnim mehanizmom nasleđivanja, loše ishrane – dosta crvenog, usoljenog i dimljenog mesa, konzumiranje alkohola, pušenje, Kronova bolest…

U početnim stadijumima bolesti, nema nikakvih simptoma, ali kako bolest napreduje, u 90% pacijenata razvije neke od znakova: mučnina, povraćanje i tragovi crevne opstrukcije se često javljaju.

Moguća je pojava bolova u trbuhu ne specifičnog karaktera i lokalizacije. Česta je pojava krvarenja nevidljiva golim okom, ili u vidu prisutne krvi u stolici (ređe). Razvija se anemija, lupanje srca, bledilo lica, malaksalost. Moguće je napipati tumorsku masu kod zapostavljenih slučajeva.

 

Operacija tankog creva postupak

U Atlas opštoj bolnici, dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, radiološkog pregleda, endoskopskog pregleda, biopsije i histološkog nalaza.

U slučaju komplikacija lečenje je hirurško.

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna da se posumnja na određene procese, ali moraju da se urade i dodatna ispitivanja.

Laboratorijske analize mogu da pokažu anemiju, hiperbilirubinemiju, kao i povećanje karcioembrionskog antigena.

Endoskopski pregled za pacijenta je vrlo koristan (pilulska endoskopija), ali je njen nedostatak nemogućnost uzimanja biopsije.

Skener je veoma koristan.

Krajnja dijagnoza se postavlja na osnovu histopatološkog nalaza, uzorka dobijenog nakon operativnog lečenja. Lečenje podrazumeva hirurško odstranjvanje tumora sa delom creva.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Hirurgija tankog creva

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24