fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Trakcija i spinalna dekompresija

Atlas opšta bolnica u okviru Atlas fizikal – a nudi sve vrste usluga fizikalne terapije a od nedavno i usluge kiropraktike i trakcije (spinalna trakcija). Naš tim sastavljen je od iskusnih stručnjaka specijalista fizikalne medicine kao i fizioterapeuta koji su do sada tretirali veliki broj pacijenata.

 

JEDINI NEOPERATOVNI TRETMAN KOJI JE STVARNO UČINKOVIT KOD TEŠKIH SLUČAJEVA DISKUS HERNIJE, DEGENERATIVNIH BOLESTI ZGLOBOVA, ARTRITISA, STENOZE I PRITISKA NA KORENOVE NERAVA

 

Vertrebralna trakcija

Tehnika lečenja kojom se može, primenom mehaničke sile, povećati distanca između tela pršljenova i između površina apofiznih zglobova, proširiti međupršljenske otvore i istegnuti okolna meka tkiva.  Legitimnost je stekla pedesetih godina XX veka iako se pominje još iz doba Hipokrata.

Dekompresiona terapija  kičme (DTK)

Dekompresiona terapija  kičme (DTK) je izuzetno uspešna neoperativna procedura za lečenje diskus  hernije, uklanjanje bolova i drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme.

DTK nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove što omogućava prirodni proces izlečenja. Prednost ove terapije je to što je usmerena na otklanjanje uzroka nastanka problema, a vrlo često je to mehanički  pritisak u samim strukturama kičmenog stuba.

Upotrebom specifične kombinacije, pravilnog položaja tela i promenljivog intenziteta sile, na sofisticiranom stolu (Trinon DTS Chattanooga) postiže se glavni učinak terapije:

Trakcija kicme

Terapijsko dejstvo trakcije

Trakcijom se može postići razmicanje površina apofiznih zglobova, smanjenje protruzije diskusa, istezanje mekih tkiva, relaksacija paravertebralne muskulature, mobilizacija zglobova.

Aplikaciona tehnika

Aplikaciona tehnika se vrši u  ležećem položaju, pacijent je potpuno obučen, bilo da pacijent leži na stomaku ili na leđima.  Položaj kičme pri trakciji će zavisiti od patologije. Prilikom ovog fizikalnog tretmana, proteže se kičma kako bi se odstranili pritisci sa određenih delova diskova koji trpe opterećenje. Na ovaj način se ispravlja kičma i poboljšava sposobnost tela da samo zaceli.

Sama faza trakcije traje do 15 minuta, a sve vreme se pacijent komforno oseća.

Doziranje

Početna seansa treba da bude sa malom vučnom silom te da se postepeno povećava. Serija lečenja traje od 5 seansi pa naviše u zavisnosti od simptoma i stepena samog problema. Kao uvod u trakciju koriste se fizikalni modaliteti sa relaksantnim i analgetičnim dejstvom.

Kada može pomoći trakcija

Indikacije za trakciju su:

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Spinalna trakcija

Eksperti iz oblasti: Fizikalne medicine

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24