fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Laparoskopska hirurgija

Laparoskopske operacije su vrsta minimalno invazivne hirurgije koja se izvodi kroz nekoliko manjih otvora na trbuhu.

Laparoskopske operacije
Laparoskopska hirurgija

Specijalizovana kamera sa fiberoptičkim vlaknima se uvodi kroz jedan od tih otvora da bi se vizuelizovala unutrašnjost trbuha. Kroz druge otvore uvode se hirurški instrumenti kojima se operacija izvodi.

Razlozi za izvođenje laparoskopskih procedura mogu biti: oboljenja koja prouzrokuju akutni ili hronični bol u trbuhu ili karlici, vizuelizacija suspektnih promena u trbuhu i uzimanje uzoraka (biopsije) za patohistološko ispitivanje, ispitivanje uzroka steriliteta, ispitivanje uzroka nakupljanja slobodne tečnosti u trbuhu, određivanje stadijuma određenih vrsta tumora, kao i operativno uklanjanje tumora ili tumorom zahvaćenog organa.

U laparoskopske procedure spadaju: laparoskopsko uklanjanje žučne kese, laparoskopsko uklanjanje slepog creva, različite laparoskopske ginekološke intervencije, laparoskopske biopsije tumora trbušne duplje.

Prednosti laparoskopske hirurgije u odnosu na otvorenu su: mali rezovi na trbuhu koji smanjuju bol i omogućavaju brži oporavak, kao i manji postoperativni ožiljci na koži, značajno manji postoperativni bolovi, smanjeno vreme trajanja operacije, smanjeno vreme trajanja operacije i vreme ležanja u bolnici posle operacije, kao i brži postoperativni oporavak i vraćanje radnim obavezama.

Laparoskopske operacije postupak

Laparoskopske operacije izvode se u opštoj anesteziji.

Zahvat počinje tako što hirurg pravi manji otvor na trbuhu, u okolini pupka ili donjem delu trbuha.

Kroz taj otvor se uvodi igla kroz koju se u trbuh ubrizgava ugljen dioksid CO2, te se na taj način naduvava trbuh i stvara prostor u kojem se postiže dobra vizuelizacija i mogućnost za rad.

Zatim se kroz jedan od otvora na trbuhu plasira laparoskop (specijalizovana kamera), koja osvetljava unutrašnjost trbuha, uveličava sliku i prenosi je na ekran u operacionoj sali.

Nakon toga, vrši se inspekcija, odnosno, pregled organa.

Nakon završene operacije mali otvori na trbuhu se ušivaju.

Ukoliko se procedura sprovodi u dijagnostičke svrhe, pacijent napušta bolnicu već istog dana, a ukoliko se izvodi neka operacija, u bolnici ostaje od 2 do 3 dana.

U zavisnosti od procedure, pacijent se vraća svakodnevnim obavezama za nedelju dana.

Na rezultate biopsije, čeka se od 3 do 5 dana.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Laparoskopska hirurgija

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24