fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ilizarov metoda

Ilizarov metoda

Ova metoda je originalni izum ruskog lekara dr Genadija Abramoviča Ilizarova, koji ga je prvi primenio još 1962. godine.

Metoda Ilizarov se, osim kod anomalija ekstremiteta, primenjuje i kod lečenja patologije kičme, kao i lečenja ortopedskih problema kod dece koja boluju od cerebralne paralize.

Ilizarov metoda  temelji se na biološkom svojstvu rasta i regeneracije kao odgovoru na dozirano rastezanje. Metoda koristi fiksatore u obliku metalnih igli koje se provode kroz fragmente kostiju. Na taj se način zone preloma ne izlažu i nema opasnosti od dislokacije prilikom opterećenja donjih udova. Metoda koju je predložio Ilizarov danas se koristi u više od 60 zemalja sveta.

Nošenjem metalnog aparata, pričvršćenim za deo ruku ili nogu, kost se svakoga dana produžava za 0,5 do 1,5 milimetara, a posle postignute željene dužine, sledi mirovanje koštanog regenerata, koje u proseku traje dva-tri meseca. Zanimljivo je da posle takve operacije nije potrebno da pacijent miruje, već da hoda s pomagalima i da svakodnevno vežba, a posle skidanja aparata sledi obavezan fizikalni tretman.

Osim u lečenju deformiteta i skraćenja kostiju, aparat služi i za lečenje otvorenih i zatvorenih preloma kostiju, „lažnih zglobova“, kontrakture zglobova i osteomijelitisa.

Ovo je metoda kojom se pribegava u situacijama kada nema drugih mogućnosti da se adekvatno reši problem.

Nedavno je razvijen novi poboljšani aparat koji ubrzava rast kostiju za dva puta. Mikromotori koji su instalirani na telu automatski rastežu kost.

Metoda je namenjena za one pacijente koji ne mogu da borave stalno u bolnici, ali im je potrebna spora postupna korekcija složenih deformiteta.

Trajanje lečenja ovom metodom

Ilizarov aparat kojim se nadoknađuje određena dužina kosti, bez „ubacivanja“ stranih tela ili kosti drugih davalaca, pacijent nosi minimalno tri meseca, a najduže godinu dana, u zavisnosti od dužine defekta ili skraćenja kosti.

Koliko će lečenje trajati zavisi od bolesti. U pitanju je, uglavnom, složeno etapno lečenje. Zahteva ne samo rad hirurga ortopeda nego i saradnja hirurga protetičara, fizijatara, psihologa. Neophodan je, najčešće, timski pristup kod lečenja takvih patologija.

Sam zahvat nije bolan, ali nije ni najkomforniji za pacijenta jer je uglavnom uglavnom primoran da leži, miruje.

Postavljanje aparata

Postavljanje aparata za produžavanje kostiju traje od sat i po do dva i po sata. Metalni aparat je sastavljen od više od 20 delova i u postavci nijedan nije isti.

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Ortopedija – Ilizarov metoda

Eksperti iz oblasti: Ortopedija

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24