fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hirurgija kile

Kila (Hernia) potiče od grčke reči “hernios”, što označava ispupčenje ili izbočinu tkiva koje najčešće čine creva ili masti kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu. U Atlas opštoj bolnici uspešno se izvodi operacija kile (hirurgija kile).

Operacija kile
Hirurgija kile

 

Na trbušnom zidu postoje mesta koja su zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura predisponirana za razvoj kila. Obično se nalaze u preponama, oko pupka ili na mestu ranijeg operativnog zahvata.  

Postoji nekoliko vrsta kila: preponska kila, femoralna kila, pupčana, epigastrična i ventralna kila.

 

Preponska kila je ispupčenje koje se javlja na prevoju između tela(trupa) i noge. Preponska kila  čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 15 puta je češća kod muškaraca nego kod žena i to posebno na našim prostorima. Postoje dve podvrste:

Indirektna kila- ona nastaje kada sadržaj trbuha prolazi kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala i prolazi do spoljašnjeg otvora istog kanala.

Direktna kila- javlja se kada trbušni sadržaj, umesto da prođe kroz unutrašnji otvor, probije zadnji zid ingvinalnog kanala. Kanalom, dalje, kroz spoljašni otvor ide u skrotum.

Preponska kila se prepoznaje kao izbočina na preponama koja se povećava ili pojavljuje pri naporu, kašlju, smehu i najčešće u uspravnom položaju. Može nestati u ležećem položaju ili ako osoba sama vrati sadržaj u trbuh. Male kile su u većini slučajeva bolne, a velike bezbolne. Iako kila ne mora praviti probleme pacijentima, trebalo bi je operisati kako ne bi došlo do  posledica u smislu ukleštetenja,koje zahteva urgentno hirurško lečenje.

Femoralna kila se javlja češće kod žena posle 65-te godine života i žena koje su više puta rađale. Nalazi se u nižem predelu prepona ili visoko u natkolenicama. Prepoznaje se kao malo bolno ispupčenje koje se, za razliku od preponske, ne može vratiti u trbuh. Činjenica da se ne može vratiti u trbuh vodi ka čestim komplikacijama, pa se zato savetuje operacija u što kraćem vremenskom roku.

Pupčana kila (umbilikalna). Pošto je pupak jedan od prirodnih slabih tačaka na trbušnom zidu, kile se mogu javiti i u tom predelu, a najčešće na gornjoj strani pupka. Učestalost javljanja je povećana kod gojaznih ljudi, ljudi koji pate od visokog krvnog šećera i žena koje su rađale više puta. Kao i za ostale kile, važi da su manje kile bolne i opasnije od većih, ali da su veće kile i veći estetski problem.

Epigastrična kila je, uglavnom, mala i bezbolna kila. Nalazi se na središnjoj liniji trbuha između kraja grudne kosti i pupka. Javlja se češće kod muškaraca, i odlikuje se malom veličinom i teškim, ponekad nemogućim, vraćanjem u trbuh. Postaje bolna kada dođe do komplikacija i tada je neophodna hitna operacija.

Inciziona- ventralna kila.  Pojava incizione kile je uslovljena prethodnom  hirurškom intervencijom. Ponekad, posle operacije u trbuhu (često operacije debelog creva, želuca, jetre, pankreasa, aneurizme aorte…), može se na ili oko mesta reza javiti kila. Hernija se javlja iz  više razloga: jedan je upotreba neadekvatnog  šavnog materijala prilikom rekonstrukcije prednjeg trbušnog zida,  drugi – češći je slabija sposobnost vezivnog tkiva da popuni defekt i da izdrži pritisak iz trbuha,kao i pothranjenost tj. slabost organizma-manjak proteina i drugih gradivnih materija koji su neophodni za zarastanje  operativnih rana. Po pravilu ovakve kile se javljaju posle velikih operacija, gde je rez veliki, ali mogu biti prisutne i kod malih rezova ako je vezivno tkivo posebno neefikasno.

Simptomi kile:

Simptomi postojanja kile mogu da budu veoma različiti i u zavisnosti od toga kile se dela na: asimptomatske, koje se ne manifestuju bolom ili drugim nelagodnostima, simptomatske, koje izazivaju simptome u vidu osećaja blagog bola, težine i nelagodnosti u predelu gde se kila nalazi, i uklještene, koje se manifestuju jakim bolom i osećajem tvrdoće u predelu kile uz prisutnu nadutost trbuha, mučnine i povraćanja i zahteva hitnu hirušku intervenciju.

Pacijenti sa kilom imaju nekada jasne, a nekada nejasne simptome. Najčešće dolazi do potkožnog otoka i bola u predelu gde je kila, a postoji i neprijatnost. Pri naporu se otok povećava, a po prestanku napora ili u ležećem položaju otok splasne.

Kila se leči isključivo operacijom, tako da ne postoje lekovi ili pomagala koji mogu dovesti do izlečenja.

U Atlas opštoj bolnici  obavlja se najsavremenija hirurgija kile  (hernioplastike) – bezbedno uklanjanje primarnih i recidivantnih preponskih (ingvinalnih i femoralnih) i ventralnih (pupčanih, epigastričnih, spigelovih, malih i srednjih postoperativnih) kila.

Na šta obratiti pažnju?

Bitno je primetiti kilu na mestu gde se stvorila, zatim bi trbalo videti da li se kila vraća sama od sebe ili se može vratiti prstima. Ako dođe do bola, crvenila ili povišene temperature (kako na mestu izbočine, tako i opšte temperature tela), važno je javiti se u medicinsku ustanovu koja ima mogućnost operacije kile.

Operacija kile postupak

Lečenje kila je isključivo operativno! Iako na tržištu postoje razni steznici i trake koje imaju zadatak da tu kilu drže u trbuhu, ta pomagala nemaju jačinu samog trbušnog zida. Stoga nisu rešenje problema, a ponekad mogu iritirati obolelo mesto i dovesti do komplikacija.

Operacije koje se preduzimaju u cilju trajnog rešenja mogu biti klasičan rez na trbuhu (manji rezovi kojima se operacija vrši iznutra). Potrebno je naglasiti da se kod većine pacijenata implantira (ugrađuje) sintetski materijal “mrežica” koji pravi barijeru na slabom mestu u trbušnom zidu.Takva hirurška procedura se najčešće naziva beztenzionom tehnikom. To su protetski materijali koji nam pomažu da pacijent postoperativno praktično nema bolove ili da budu jako slabog inteziteta, kao i da se kile posle operacije ne vraćaju, odnosno da je procenat recidiva praktično zanemarljiv.

Ponekad je potrebno ukloniti i višak kože, ako je kila bila velika.

 

U Atlas opštoj  bolnici hirurško lečenje hernija sprovode eminentni stručnjaci :

Prim. Dr Vladimir Cijan, Ass. Dr Slavenko Ostojić, Ass. Dr Borislav Tošković, Doc. dr Đorđe Knežević, Prof. Dr Slavko MatićDr Ilija Pejović,  dr Vladimir Šljukić, Doc dr Predrag Sabljak, Ass dr Dejan Veličković, Mr med sci dr Stevan Jokić, dr Danijel Galun, dr Dragomir Mirković, Prim dr Redžep Duraki

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Hirurgija kile

 

Možete nas kontaktirati na broj:

064 472 95 12

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24