fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hirurgija dojke

Specijalna promotivna cena operacije kancera dojke – 250.000 dinara – za sve informacije kliknite OVDE

Specijalna promotivna cena operacije fibroadenoma dojke – 111.000 dinara – za sve informacije kliknite OVDE

Operacija raka dojke podrazumeva odstranjivanje tumora iz dojke bilo da je on maligni ili benigni.

Operacija raka dojke
Hirurgija dojke

Klinički pregled hirurga onkologa vrlo je važan za rano dijagnostifikovanje raka dojke.

Što je tumor manji, izlečenje je izvesnije, uz mali hirurški zahvat i poštedu dojke.

Rani znaci prepoznavanja raka dojke za razliku od benignih tumora koji su jasno ograničeni, ovi kao tvrde loptice „šetaju” po dojci, mogu da se napipaju i kao pojedinačni, tvrdi čvorovi, nejasnih granica. Kasnije se može primetiti uvučenost kože i bradavice, crvenilo kože, uvećanje podpazušnih limfnih žlezda, fiksacija tumora za zid grudnog koša ili za kožu, pojava čira, uvećanje dojke, lokalni bol, dok najkasniju fazu karakterišu udaljene metastaze.

Rak dojke je, smatra se, pre svega hormon, zavisna bolest, jer je dokazano da žene kod kojih nije bilo funkcije jajnika, kao hormonskih sekretora, nisu od nje obolevale. Duga, pak, izloženost delovanju estrogena, hormona koji određuje ženske telesne karakteristike uključujući i rast dojki, ponekad je ključna za nastanak karcinoma dojke.

Operacija raka dojke postupak

Lečenje raka dojke može biti hirurško, hemioterapijsko, radioterapijsko, hormonsko, biološko (imunoterapija) ali je najčešće kombinovano.

Takođe, lečenje i prognoza bolesti zavise od vrste karcinoma, stadijuma bolesti, starosti pacijenta, i mnogih drugih osobenosti.

Uspešnost operacije raka dojke zavisi od veličine i proširenosti tumora, njegove pokretljivosti u odnosu na grudne mišiće, infiltracije kože, ali i od odnosa veličine tumora i veličine dojke.

Što je tumor manji, izlečenje je izvesnije, uz mali operativni zahvat i poštedu dojke i limfnih čvorova. Ako se lečenje započne u ranoj fazi, dok nije probio bazalnu membranu i počeo da se širi, dovoljna je jedna ekscizija tumora, uz eventualno minimalno zračenje, da se spreči komplikovanje bolesti.

Rak dojke se javlja se u svim životnim dobima, sa najvećom učestalošću u šestoj deceniji, pri čemu se sa starošću povećava i učestalost. Srećom, najčešće se javljaju benigni tumori, fibroadenomi, i to kod devojčica od 15. godine, i mladih žena do tridesete, a zaista izuzetno retko se daševa da fibroadenom maligno alteriše.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Hirurgija dojke

Eksperti iz oblasti: Opšta hirurgija

 

 

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24