Ginekološka hirurgija

Ginekološka hirurgija obuhvata metode i intervencije kojima se uklanjanju određeni ginekološki poremećaji.

Ginekološka hirurgija

U slučajevima kada se ginekološkim pregledom, ultrazvukom ili rendgenom ne može dovoljno sagledati unutrašnjost materice i karlice, primenjuju se ginekološki zahvati.

Hirurške intervencije u ginekologiji omogućavaju pacijentima da brže, lakše i sa manje rizika dođu do željene dijagnoze i efekta.

U Atlas opštoj bolnici vrše se najsavremeniji vidovi hirurških intervencija u ginekologiji: operacije benignih tumora vulve, vagine, grlića, materice i jajnika, histerektomije, ciste na jajnicima, tumori jajnika i konizacije.

Takođe, moguće je uzeti biopsije vulve, vagine i grlića materice.

Kako se izvodi postupak

U Atlas opštoj bolnici vrše se sve vrste ginekoloških operacija klasičnim „otvorenim“ pristupom i laparoskopski.

Hirurške intervencije u ginekologiji se u većini slučajeva rade laparoskopski.

Hirurška laparoskopija je minimalno invazivna hirurška intervencija u kojoj se kroz male rezove u stomaku proverava stanje trbušne duplje i unutrašnjih polnih organa, dok se ujedno uklanjaju ili koriguju patološke promene.

Pacijent je tokom operacije u većini slučajeva u opštoj anesteziji, a boravak u bolnici ne traje duže od jednog dana.

U Atlas opštoj bolnici mogu se obaviti sledeći pregledi u cilju dijagnostikovanja i lečenja bolesti genitalnog trakta žena:

Bimanuelnim pregledom stiče se uvid u stanje genitalnih organa žene, naročito, materice, jajnika i okolnog tkiva.

Papa razmaz je bris grlića materice koji služi za rano otkrivanje promena na grliću materice.

Vaginalni sekret (VS) je stepen čistoće vaginalnog sekreta.

Kolposkopija je mikroskopski pregled površine grlića metrice i vulve kojim se, kada je udružen sa PAP razmazom, sa velikom sigurnošću (95%) otkrivaju promene na grliću materice.

Ultrazvučni pregled kojim se preko trbuha (sa punom mokraćnom bešikom) ili vaginalnom sondom, pouzdano dijagnostikuju eventualne promene na unutrašnjim genitalnim organima.

Njime je moguće detaljno ispitivanje anatomije organa male karlice žene, pre svih, materice i jajnika. Na taj način se obavlja dijagnostika tumora jajnika i materice, ispitivanje uzroka neplodnosti, praćenje rasta folikula – folikulometrija. Ovim pregledom mogu da se prate zapaljenski procesi u maloj karlici kako bi se primenila efekasna terapija.

 

Potražite dodatne informacije iz oblasti: Ginekološka hirurgija

Eksperti iz oblasti: Ginekologija