fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mladeži

Mladeži ili nevusi su najčešće pigmentovane promene kože koje su sastavljene od melanocita.

Postoji više vrsta mladeža različitog izgleda. Neki od njih su prisutni od rođenja, a neki se javljaju tokom života pod različitim uticajima.

Mladeži

Kada se mladež odstrani (bez obzira kojom metodom se radi) šalje se obavezno na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta.

 

Kako se izvodi postupak

Radiotalasna metoda uklanjanja promena sa kože je savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Ova metodom se uklanjanje mladeža obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta – traje do pet minuta, bez stavljanja konaca, krvi ili bola nakon intervencije. Ožiljak nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža je veoma često prihvatljiviji nego ožiljak koji ostaje nakon hirurške intervencije. Uklonjen mladež može da se pošalje na patohistološku analizu i ukoliko su ćelije mladeža počele da se menjaju to će se uočiti pod mikroskopom.

Radiotalasi su idealna tehnika i za sve ostale benigne promene na koži: bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome.

Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su zbog svoje preciznosti apsolutno bezbedni za korišćenje pri otklanjanju promena na očnim kapcima bez rizika po oči.

Intervencije radiotalasima traju izuzetno kratko 20 – 30 sekundi, a daju izuzetan estetski rezultat.

 

Melanomi

Prognoza melanoma zavisi od različitih faktora, a najvažniji su faza rasta, debljina tumora i dubina invazije u kožu, odnosno potkožno tkivo.

Prognoza zavisi i od nekih kliničkih pokazatelja, pa stariji imaju lošiju prognozu od mlađih, a muškarci lošiju nego žene. Naravno da je prognoza bolja ako su melanomi nižega stepena i ako nema udaljenih metastaza. I ako postoji strah bolesnika da već prilikom postavljanja dijagnoze postoje udaljene metastaze, to je na sreću vrlo retko tačno. Samo četiri posto bolesnika u trenutku postavljanja dijagnoze ima udaljene metastaze. Kada se mladež odstrani (bez obzira kojom metodom se radi) šalje se obavezno na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta.

Tumori u radijalnoj fazi nemaju sposobnost metastaziranja, a ako su u celosti odstranjeni, ne vraćaju se (ne recidiviraju).
Bolesnici s metastazama u regionalnim limfnim čvorovima imaju petogodišnje preživljavanje samo 30 posto, a bolesnici s udaljenim metastazama 5 do 10 posto.

Pošto je hirurški zahvat jedini efikasni način lečenja, tim specijalista Atlas opšte bolnice savetuje redovnu kontrolu kako bi se na vreme prepoznali i otklonili eventualni problemi. Prepoznavanje i rano lečenje atipičnih pigmentiranih mladeža, bolesniku mogu spasiti život.

 

Potražite dodatne informacije: Estetska hirurgija – Mladeži

Eksperti iz oblasti: Estetska, plastična i rekonstruktivna hirurgija

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24