fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Informator za anesteziju

Informator- pomoć pacijentima da se pripreme za anesteziju

Ovaj informator će Vam pružiti informacije kako biste mogli da se što bolje pripremite za anesteziju.

INFORMATOR ZA PACIJENTE - ATLAS BOLNICA

 

 

 

ANESTEZIJA-INFORMATOR ZA PACIJENTE

 

Šta je anestezija?

 Anestezija Vas oslobađa bola i drugih neprijatnih senzacija. Može se dati na različite načine i ne mora uvek uzrokovati gubitak svesti.

Lokalna anestezija podrazumeva injekciju koja dovodi do utrnulosti manjeg dela Vašeg tela. Sve vreme ste budni ali ne osećate bol.

Regionalna anestezija podrazumeva injekciju koja dovodi do utrnulosti većeg i/ili dubljeg dela Vašeg tela. Sve vreme ste budni ali ne osećate bol.

Opšta anestezija predstavlja stanje kontrolisanog odsustva svesti, gubitka bola i amnezije. Za neke intervencije opšta anestezija je neophodna. Sve vreme trajanja ste bez svesti i ne osećate nikakvu bol.

 

Anesteziolog

 Anesteziološki tim Atlas bolnica

Anesteziolog je doktor specijalista koji:

 

Preoperativna procena

 

Ako je Vaša operacija planirana (a ne hitan slučaj) obično ćete biti pozvani u bolnicu radi preoperativne procene nekoliko nedelja ili dana pre operacije.

Medicinsko osoblje u bolnici će proceniti Vaše opšte zdravstveno stanje. Biće Vam postavljena pitanja (anamnestički podaci) i doktor može poslušati Vaše srce i pluća (obaviti fizikalni pregled). Dodatni testovi će biti organizovani ako je potrebno. Ovo najčešće podrazumeva laboratorijske analize krvi i EKG (praćenje rada srca).

Verovatno će se sprovesti ispitivanje na određene važne infekcije, najčešće pomoću briseva (kože, nosa, guše, rane…).

Osoblje bi trebalo da napravi tačnu listu lekova koje uzimate. Molimo Vas da sa sobom ponesete spisak lekova i lekove u svojim originalnim kutijama. Spisak lekova koje koristite možete popuniti u Informatoru za pacijente 

Vi i Vaš anesteziolog

Ukoliko imate nekih alergija to mora biti notirano!

Preoperativno ćete biti preglkedan i od strane anesteziologa.

Ako vam je potrebna transfuzija krvi tokom ili nakon operacije, potrebno je testiranje krvi (određivanje krvne grupe). Možete se informisati o rizicima i koristima transfuzije krvi. Vodi se računa da se transfuzija krvi daje prema jasno utvrđenim kriterijumima, samo u jasno opravdanim slučajevima, ukoliko je to neophodno i prema jasno definisanom protokolu.

Ako znate da imate visok krvni pritisak, bilo bi dobro da ponesete spisak sa skorijim izmerenim vrednostima krvnog pritiska, imajući u vidu da krvni pritisak može da se poveća u bolničkim uslovima i to možda nije prava slika Vašeg uobičajenog krvnog pritiska.

Razgovor sa anesteziologom je vrlo korisna prilika da postavite sva pitanja koja imate o anesteziji. Ako zaposleni u bolnici nemaju sve odgovore koje su Vam potrebni, anesteziolog će Vam pomoći da saznate više.

Pre dolaska u bolnicu

Pre dolaska u bolnicu

Ukoliko ste pušač, savetujemo Vam prestanak pušenja nekoliko nedelja pre operacije kako bi se smanjio rizik od komplikacija povezanih sa disanjem i kako biste Vašu anesteziju učinili bezbednijom.Ukoliko ste gojazni, gubitak u telesnoj težini može smanjiti procenat komplikacija tokom anestezije.Ukoliko imate labave, oštećene ili slomljene zube, poseta stomatologu i popravka će smanjiti mogućnost oštećenja zuba tokom uvođenja u anesteziju. Ukoliko bolujete od nekih hroničnih bolesti kao što su dijabetes, astma, hronični opstruktivni bronhitis, bolesti štitaste žlezde, bolesti srca ili imate neregulisan krvni pritisak, trebalo bi pre prijema u bolnicu da posetite svog izabranog lekara ili lekara specijalistu.

Na dan Vaše operacije

Osoblje bolnice će Vam dati jasna uputstva koja se tiču unosa hrane i tečnosti pre operacije. Ova uputstva su veoma važna. Ako je tokom anestezije u Vašem želucu prisutna hrana ili tečnost isti mogu dospeti u disajne puteve i ozbiljno oštetiti pluća. Ako ste pušač, ne bi trebalo da pušite na dan operacije. Ukoliko redovno uzimate neke lekove (lična terapija): većinu lekova ne treba obustavljati pre operacije, ali postoje veoma važni izuzeci. Trebaće Vam konkretna i jasna uputstva o preoperativnom uzimanju lekova od tima koji se bavi preoperativnom pripremom pacijenata – možete ih dobiti od osoblja bolnice ili od svog anesteziologa. Ako ste prehlađeni, bolesni ili se ne osećate dobro na dan prijema u bolnicu molimo Vas da se obratite bolnici i zatražite savet.

Susret sa anesteziologom

anestezija - atlas

Vaš anesteziolog će Vas posetiti pre operacije. Razgovaraćete i diskutovati o podacima koji su dobijeni tokom preoperativne pripreme. Razgovaraćete o vrsti anestezije koja će se koristiti, o prednostima i rirzicima koja ista nosi, uzimajući u obzir i Vaše želje prilikom izbora anestezije.

Nakon svega toga, Vaš anesteziolog će doneti zajedno sa Vama odluku koja je anestezija najbolja za Vas, ili doneti odluku umesto Vas ukoliko vi to preferirate.

Ako postoji mogućnosti izbora anestezije, to će zavisiti pre svega od:

Premedikacija se daje pre anestezije. Premedikacija priprema Vaše telo za operaciju – pokreće mehanizme smanjenja praga bola, smanuje količinu kiseline u želucu i pomaže Vam da se opustite. Premedikacija može dovesti do toga da posle operacije budete pospaniji. Ako smatrate bi Vam premedikacija mogla pomoći, za više informacija slobodno se obratite svom anesteziologu.

Igla (venski put) koristi se kod većine odraslih kako bi se započela anestezija. Ako ste zabrinuti ili imate strah od igala razgovarajte sa svojim anesteziologom.

Sedacija: Podrazumeva korišćenje malih doza anestetika ili sličnih lekova kako bi se pacijent doveo u stanje slično snu. Ukoliko ćete se podvrgnuti lokalnoj ili regionalnoj anesteziji biće neophodno da se odlučite da li tokom operacije želite da:

 

 

 

Pristanak za operaciju

 

Kada budete krenuli na operaciju

 

Finalna provera se sprovodi u operacionoj sali pre nego što se započne sa anestezijom. Bićete zamoljeni da potvrdite svoje ime i prezime, operaciju koja je planirana, da potvrdite stranu (leva ili desna) koja će biti operisana (ako je to primenljivo u Vašem slučaju), da potvrdite kada ste poslednji put jeli ili pili i podatke o alergijama.

 

 Početak anestezije

Vaša anestezija može početi ili u sobi za premedikaciju ili u operacionoj sali. U timu sa Vašim anesteziologom je dobro obučeni pomoćnik – anestetičar. Anesteziolog ili anestetičar će polako povezati aparate koji će Vam meriti puls, krvni pritisak i procenat kiseonika.

Skoro svi lekovi, uključujući ponekad i lokalne anestetike, aplikuju se u venu preko kanile (plastične cevčice) koja se najčešće nalazi na zadnjoj strani šake ili u lakatnoj jami. Ukoliko imate strah od igala molimo Vas da obavestite anesteziologa. Igla se tokom anestezije ne može izbeći ali postoje stvari koje Vam mogu biti od pomoći.

 

Lokalna i regionalna anestezija

Ukoliko ćete dobiti lokalnu ili regionalnu anesteziju:

 

Opšta anestezija

Opšta anestezija može početi na dva načina:

Kada nastupi gubitak svesti, anesteziolog koji je sve vreme pored Vas, nastavlja sa davanjem lekova kako bi Vas održao u anesteziji dokle god je potrebno

 

Soba za oporavak

Nakon operacije bićete odvedeni u sobu za oporavak. Medicinsko osoblje će se potruditi da Vam bude udobno i da ne osećate mučninu, ukoliko je to moguće. Kada se proceni da ste potpuno i bezbedno oporavljeni od anestezije bićete premešteni u svoju sobu.

Intenzivna nega - soba

 

Bol

Dobra terapija bola je od velike važnosti i nekim pacijentima je potrebno više od ostalih. Mnogo je lakše rešavati pitanje bola na samom početku pre nego bol postane jak. Oslobađanje od bola može se postići češćim davanjem analgetika (lekova protiv bolova) ili adekvatnom kombinacijom više različitih analgetika.

U nekim slučajevima, bol može biti upozoravajući znak da nije sve u najboljem redu, stoga uvek treba obavestiti medicinsko osoblje i potražiti pomoć.

Ovo su neki od načina kojima se smanjuje bol:

 

Razmevanje rizika:

Ljudi često greše u razumevanju brojeva koji se tiču rizika anesstezije. Nadamo se da će Vam ovo biti od koristi:

 

U današnje vreme ozbiljne komplikacije anestezije su retke.

Rizik koji sa sobom nosi anestezija se ne može potpuno eliminisati ali savremena oprema, dobro obučeno osoblje i moderni lekovi omogućili su da anestezija bude mnogo bezbednija tokom proteklih nekoliko godina.

Da biste razumeli rizike koje sa sobom nosi anestezija potrebno je da:

Sam rizik i komplikacije anestezije za Vas kao pojedinca zavisi od:

 

Neželjena dejstva i komplikacije

Više informacija o neželjenim dejstvima i komplikacijama anestezije prikazane su ispod:

RA- javljaju se tokom regionalne anestezije

OA- javljaju se tokom opšte anestezije

 

 

Veoma česta neželjena dejstva

 

 

 

 

Ne tako česta neželjena dejstva

 

 

 

Retka neželjena dejstva

 

 

Pitanja koja biste želeli da postavite svom anesteziologu:

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24