fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Operacija mioma materice

Usluge

Miomi materice

Miomi materice su izrasline (tumori) koji se javljaju kod žena u reproduktivnom dobu. Najčešće se javljaju između 35. i 50. godine i to neretko posle i u toku trudnoće.  Miomi su najčešće benigne tvorevine, vrlo su retke  (na 2000 slučajeva nailazimo na neki sarkom  ili malignu alteraciju takvih promena).

Ako je ultrazvučno vidiljiva neka, i minimalna promena unutar takvog mioma ili jako brzi rast istog to može da nam ukaže na to da je neophodno pomno sve odraditi i vrlo ozbiljno prići takvoj operaciji.

Danas se miomi na materici javljaju češće zato što se žene sve kasnije opredeljuju  za rađanje.

Kada se parovi odluče na začeće dolaze u situaciju da moraju da odu kod ginekologa. Doktor konstatuje laparoskopski  ili ultrazvučno da  li postoji  neka promena na materici koja smeta u začeću.

Žene koje imaju simptome oni su sledeći: pritisak i bol u karlici, otežano mokrenje, učestalo mokrenje, produžene menstruacije – preko 7 dana, menstrualna krvarenja su znatno obilnija, bolovi u nogama i leđima, zatvor stolice, bol pri polnom odnosu.

Image result for miom materice

Minimalno invazivna hirurgija je preuzela primat u operativnim zahvatima kod mioma. Miomi se obično nalaze u unutrašnjosti materice ili u zidu materice. Postoje dve vrste minimalno invazivne hirurgije koje mogu to da reše.

Ukoliko se nalaze u šupljini materice onda se rešavaju histeroskopski, tj.minimalnom optikom se uđe u šupljinu  materice, nađe se baza tog mioma i onda se posle toga uz pomoć resektoskopa tj. bipolarne i monopolarne struje odstrani u delovima iz same materice.

Laparoskopska  procedura je nešto drugačija.

Laparaskopski imamo proboj kroz abdominalni zid na tri mesta, i polako se enukleira taj miom iz samog mesta gde se nalazi. Može biti  u šupljini materice, na zidu materice ili je nasanađen na sam zid materice. Miom se izvadi, zašije se taj prostor ili taj defekt materičnog zida. Ukoliko ima mogućnosti, onda se premaže sa antiadhezivnim gelom, intercoat gelom ili nekim drugim prepatom koji služi da se ne bi stvarale priraslice na tom delu.

Dr Luka Anđelić ginekolog

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24