fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Embolizacija arterija uterusa

Problemi koji se vezuju za reproduktivni sistem su u svakodnevnom su porastu. Gotovo da i nema osobe koja nije imala neki ginekološki, urološki ili problem seksualno prenosivih bolesti a svakako je u porastu broj mladih parova koji vode svoju bitku za potomstvo. Svaki  dan se u Atlas bolnicu javljaju pacijentkinje sa raznim problemima, a veoma čest uzročnik problema je miom. Izdvajamo problem i pitanja pacijentkinje starosti 41 godinu kojoj je dijagnostifikovan subserozni miom 5,4 cm koji raste zadnjih par meseci i predloženo je njegovo uklanjanje a ona je pomoć potražila u interventnoj radiologiji.

miomi materice

Embolizacija arterija uterusa -informacije o proceduri i periodu nakon procedure

Pre same intervencije potrebno je da pacijent na dan procedure ne jede i da uzima dovoljnu količinu tečnosti.

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, ubodom u desnu bedrenu arteriju. Tokom same procedure ne osećate nikakav bol. Mogu da se osete efekti davanja kontrasta, koji se ispoljavaju u vidu osećaja toplote i osećaja mokrenja.

Koliko traje procedura embolizacije arterije uterusa

Procedura embolizacije arterije uterusa u proseku traje do sat vremena, u zavisnosti od lokalizacije i vaskularizacije mioma, i anatomskih varijaca koje pacijent eventualno poseduje. Nakon adekvatne karakterizacije grana koje ishranjuju sam miom u iste se vrlo sporo aplikuju partikule na bazi polivnil-alkohola, da bi se dovelo do mehaničkog zatvaranja krvnog suda koji hrani sam miom. U zavisnosti od vaskularizacije mioma, postoji realna mogućnost da se moraju embolisati krvni sudovi koji potiču sa obe strane, odnosno i sa leve i sa desne ilijačne arterije, što se radi u istom aktu.

Šta se dešava nakon procedure

Nakon završene procedure, sledi 12 časovno mirovanje, koje je potrebno radi adekvatnog zatvaranja pinktirane bedrene arterije.

Postembolizacioni sindrom

U prvih 72 sata nakon intervencije javlja se, više ili manje izražen, postembolizacioni sindrom, koji podrazumeva moguću pojavu manje temperature, bolova koji su slični menstrualnim bolovima, prevremenog menstrualnog ciklusa (koji se javlja kao posledica izbacivanja odlubljenih delova miomatoznog tkiva i ne predstavlja regularan niti pravi menstrualni ciklus) i povraćanja. Ovi simptomi se uspešno rešavaju lekovima. Iz bolnice se pacijent otpušta u periodu od 48-72 sata nakon intervencije u zavisnosti od pojave i jačine postembolizacionog sindroma. Nakon otpuštanja pacijent se nesmetano vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Kontrole nakon embolizacije mioma

Kontrole se rade nakon 3 i 6 meseci.

U zavisnosti od unutrašnje građe samog mioma zavisi da li će se mesto na kome se on nalazio pretvoriti u cistu ili će u potpunosti nestati. Cista se spontano apsorbuje u narednih 6 meseci.

Nakone embolizacije, u sledećem redovnom ciklusu nestaju sve tegobe vezane za postojanje mioma (bol, produženo krvarenje, odlivi..). Seksualni odnosi, ukoliko su bili bolni, o roku od nekoliko dana postaju bezbolni.

Ono što je značajno napomenuti jeste i da embolizacija mioma ne predstavlja nikakvu prepreku eventualnoj hirurškoj intervenciji.

Dr Mrda Davor

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24