fbpx

Kontakt
+381 11 785 88 88
+381 60 3292 411

Lokacija

Osmana Đikića 3, Beograd
11000 Beograd, Srbija

Radno vreme

00-24
 

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Samopregled dojke

Samopregled dojke se redovno sprovodi jednom mesečno u isto vreme, najoptimalnije 3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa. Pacijenktinje u menopauzi nastavljaju samopregled istog dana svakog meseca.

Potrebno je pregled obaviti u mirnoj prostoriji dobro osvetljenoj prostoriji, bez uznemiravanja, biti potpuno smirena i skoncentrisana. Stanite ispred ogledala, svucite se do pojasa, stavite ruke na bokove i pogledajte:

Potom je potrebno podići obe ruke i postepeno se okretati s jedne na drugu stranu prema prethodno navedenim stavkama.

Nakon toga  potrebno je obuhvatiti dojke dlanovima, zatim preći preko njih klizećim pokretima. Suprotnom rukom, nežno pritiskajući prelaziti oko bradavice i obratiti pažnju na lučenje i izlged sekreta iz bradavice. Tokom pregleda obratiti pažnju na postojanje promena.

Dok ste još u stojećem stavu potrebno je opipati pazušne jame suportnom rukom, a potom preći na jame ispod i iznad ključne kosti.

Zatim je potrebno preći u ležeći položaj tako što će se leva dojka palpirati desnom šakom uz pomoć unutrašnje strane kažiprsta i srednjeg prsta, klizećim  pokretima prelazeći preko cele dojke počevši spolja i odozgo ka bradavici. Suportnu dojku pregledati na isti način.

Pogledajte kratak video samopregleda grudi

Lokacija
Osmana Đikića 3, Beograd
1100 Beograd, Srbija
Radno vreme
00-24